home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bejáratok és átjárók
Martinek Imre
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Bejáratok és átjárók

Önként vállalt missziós küldetésének sokadik állomáshelyeként érkezett Torontálvásárhelyre november hó utolsó hétfőjén a zentai Mécsvirág együttes. Rendhagyó irodalomórát tartani (Bejáratok és átjárók címmel), melyen magyar költőóriások megzenésített versei és költeményei, illetve a népdalok és a népballadák vitték a prímet.



A magyar tannyelvű felsősök számára készített összeállításnak a József Attila Művelődési Otthon adott otthont. Négy tagozat hatvannyolc tanulója és az osztályfőnökök számára, akiket néhány irodalomkedvelő szaktanár, illetve az iskolaigazgató is elkísért. A projektumról Krnács Erika előadóművész, a Mécsvirág együttes egyik oszlopos tagja nyilatkozott. 

— A vállalkozásnak, hogy bejárjuk mindazokat a vajdasági iskolákat, ahol van magyar nyelvű tanítás, igen nagy múltja van. Én harminckét éve járom tartományunk magyar tanintézményeit, ha azonban az MNT most nem lép közbe, és nem karolja fel szándékunkat, anyagiak hiányában abba kellett volna hagynunk ezt a missziót. Az irodalmat mindenhova, a legkisebb helyre is el kell vinni, ahol még magyarul folyik a tanítás! Akár tizennyolc-húsz gyereknek is... Igazi misszió. Rendhagyó irodalomóra ez, mely a tananyagot egészíti ki. Alapja Arany János, Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Fehér Ferenc, Nagy László munkássága, továbbá a népköltészet. Népdalok, balladák, megzenésített versek hangzanak el tolmácsolásunkban. E néhány hónapba sűrített projektum keretében a Mécsvirág nyolcvannégy állomáshelyet jelölt meg a naptárában.

— Szép és nemes, de fizikailag igazán megerőltető vállalkozás ez, hiszen napjában olykor több száz kilométernyi távot is megteszünk, a maga őszinte valójában is megtapasztalva a szórvány fogalmát. E találkozások egyúttal felemelőek is, hiszen amikor az ember látja a gyermekek tekintetét, akkor tudatosul benne igazán: mindezt kell és érdemes csinálni! Igaz szívvel, elhivatott küldetésként — nyilatkozta lapunknak az együttes szóvivője.

A nevezett dátumon jegyzett körútjuk előtt, mely során a vásárhelyi diákokon kívül a székelykevei és az ürményházi, majd napszentület után a nagykikindai felsősök számára is feltárultak azok a bizonyos irodalmi bejáratok és átjárók, a Mécsvirág együttes a nyugat-bácskai szórványmagyarság iskoláiba kért bebocsátást. Mint megtudtuk, az elszámolási határidő által diktált tájolási dinamika sűrejében a csapat önálló CD-n is dolgozik. Továbbá egy újabb verses-zenés összeállítás körvonalazásán, a régiók idősebb nemzedékeinek igényeit is figyelembe véve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..