home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Befejeződött a vásár
(T. T.)
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Befejeződött a vásár

Múlt szerdától szombatig a szabadkai sportcsarnokban került sor a VII. Nemzetközi és Regionális Vásárra. A partnereken, Magyarországon és Horvátországon kívül Szlovénia, Németország, Montenegró, Fehéroroszország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia több mint kétszáz kiállítója vett részt.

A szerdai ünnepélyes megnyitón Modest Dulić, Szabadka polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete mondott beszédet, kiemelve, hogy Magyarország a szabadkai gazdasági vásár megszületése óta fontosnak tartja képviseltetetni magát rajta. Az idén 18 magyarországi vállalat jelent meg a vásáron, a klaszterekkel együtt azonban ez a szám jóval nagyobb.

— Magyarország élen jár a szerbiai tőkebefektetésben, ott van az első tíz között, elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a környezetvédelem és a turizmus területén. Kapcsolatunk elmélyítését és szorosabbra fűzését szolgálja a Magyar—Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság decemberi ülése, a tervek megvalósítása öles léptekkel halad előre. Megkezdődött a Belgrád—Budapest vasútvonal korszerűsítési tervének kidolgozása, ebből a vasútvonalból Szabadka, Vajdaság és a határ menti régiók is profitálhatnak. Nemrégiben új közúti határátkelőt nyitottunk, amely elősegíti a határ menti régiók forgalmának élénkítését — mondta többek között Nikowitz.

Dragan Đurić, Horvátország szabadkai főkonzulja kiemelte, hogy összesen 24 horvát vállalat mutatkozik be a szabadkai vásáron.

Zdravko Jelušić, a Szerb Gazdasági Kamara alelnöke hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az államnak kedvező gazdasági körülményeket kell teremtenie, Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár pedig megjegyezte, hogy a vásár a regionális, illetve a tartományi gazdasági kamara közötti együttműködés legjobb példája, a tartományban megrendezésre kerülő hét regionális vásár egyike.

Több kísérőrendezvény is gazdagította a vásárt, így többek között előadás hangzott el a Magyarországgal való együttműködési lehetőségekről, az IPA-programokról, a Szabadka—Zombor—Magyarkanizsa községközi projektumról, a mezőgazdaság helyzetéről az éghajlati változások tükrében, a göngyölegről és a göngyöleghulladékról szóló törvény alkalmazásáról, az élelmiszerek forgalmazásáról, a Szerbiai Piacok Szövetségének tevékenységéről, a vidékfejlesztés európai vonatkozásairól, Szabadka város mezőgazdasági alapjairól is. A zárónapon kihirdették, hogy ki a legszebb stand tulajdonosa, majd oklevéllel díjazták az arra érdemes kiállítókat.

A gazdasági vásár támogatója Szabadka város önkormányzata, valamint a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság volt, főszervezője a Szabadkai Piacok KKV, stratégiai partnere pedig a Körzeti Gazdasági Kamara.

Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..