home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bánsági farsangmustra
Martinek Imre
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
Bánsági farsangmustra

Február második hétvégéjén farsangi szokásokhoz kötődő rendezvények zajlottak a Bánság déli, illetve délkeleti régiójában. Összeállításunk a helyszíni riporterek jegyzetei nyomán készült.

Versecen a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében hangulatos jelmezbál gyűjtötte egybe a verseci, udvarszállási és ürményházi magyarságot.

Február 10-én Ürményháza és Székelykeve, majd Sándoregyháza vállalkozó kedvű szervezői mozgatták meg a települések közösségét. Az idei ürményházi gyermekfarsang kezdeményezője ft. Pethő László helybéli plébános volt. Ő tartja életben a hagyományt, melynek ápolgatásában tíz-egynéhány esztendőn át a falu 3+2 csárdája (mely időközben sajnos kényszerpályára került) játszott kiemelkedő szerepet. Az eseményt a vidámságban részt vevő gyermekek szülein kívül a helyi Vojvodina Vadászegyesület is támogatta, adományaival pedig Tószegi Rozália és Vanda Tolić járult hozzá. A hatvanhárom farsangoló közül ötvennégyen öltöttek jelmezt, a hat legötletesebbet a zsűri külön is díjazta.

Negyedik alkalommal szervezett farsangi felvonulást a Székelykevei Művelődési Egyesületek és Civil Szervezetek Szövetsége (SZMECISZ). A résztvevők a kora délutáni órákban a Művelődési Otthon nagytermében gyülekeztek, majd végigvonultak a falu utcáin. Éktelenül csörömpöltek, kürtöltek és zajongtak, hogy a falu legfázósabb lakosai is előjöjjenek otthonukból, és lássák a cifra farsangi jelmezbe öltözötteket, kortyolhassanak a felvonulók flaskóiból. A felvonuló gyermekeket a terembe visszaérve frissen sült fánk és tea, a felnőtteket pedig forralt bor fogadta, közben pedig szólt a vidám élőzene. Természetesen ezúttal sem maradt el a vetélkedő, és a jelenlevők szavazata alapján a három legötletesebb jelmezt külön jutalom illette. Becslések szerint mintegy nyolcvan jelmezbe öltözött személy, illetve kísérőik vettek részt az álarcosbálon. A fánksütést a Szalmaszál ME hagyományápolói vállalták, a liszt a helyi nyugdíjasszervezet adománya volt, a hangulatfokozó italokról pedig több magánszemély, illetve a Magic vegyeskereskedés gondoskodott.

A sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthonban hetedik alkalommal megtartott maskarás gyermekprogram a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület koordinálásával történt, negyvenhárom helybéli gyermëkëcske, illetve kísérőik aktív részvételével — és közéjük még egy vérbeli bohóc is elvigyült. A rendezvényt a művelődési otthon igazgatója, a helyi közösség tanácsa és a Marinka vegyeskereskedés támogatta.

Az ünnepség sora a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület farsangi mulatságával zárult. Miután a felvonulók nagy zajt csapva végigvonultak az őrjöngő kossava által tisztára söpört utcákon, házon belül is folytatták a mulatozást némi harapni- és innivalóval, zenéléssel és vidám társalgással.

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület gyermek-jelmezbáljára ezen a hétvégén, vasárnap, este 18 órakor kerül sor az egyesület székházában. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Móricz Erzsébet, Szatmári Mihály, Basa Katica, Rancz Emil, Lőcsei Ilona és Ivana Vaszilcsin jegyzetei, illetve fotói alapján összeállította: MARTINEK Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..