home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Balkáni Hongkong?!
(o. i.)
2007.11.14.
LXII. évf. 46. szám

PARAFÁLTÁK. November 7-én Brüsszelben Szerbia és az Európai Unió képviselői kézjegyükkel hitelesítették a társulási és stabilizációs megállapodást. Ez az első lépcsőfok Szerbia európai integrációjának útján. A dokumentumot Szerbia nevében Božidar Đelić kormányalelnök, az EU nevében Ol...

PARAFÁLTÁK. November 7-én Brüsszelben Szerbia és az Európai Unió képviselői kézjegyükkel hitelesítették a társulási és stabilizációs megállapodást. Ez az első lépcsőfok Szerbia európai integrációjának útján. A dokumentumot Szerbia nevében Božidar Đelić kormányalelnök, az EU nevében Olli Rehn bővítési biztos látta el kézjegyével. A bővítési biztos ebből az alkalomból annak a reményének adott hangot: bízik abban, hogy mielőbb sor kerül a társulási szerződés aláírására. Brüsszel kész lesz aláírni a társulási szerződést Szerbiával, amint teljesülnek a politikai feltételek, amelyek közül is a legfontosabb: a Hága által háborús bűnök elkövetésével vádolt személyek letartóztatása és kiadatása. Úgy fogalmazott: ebben a játszmában a labda most Szerbia térfelén van. Božidar Đelić azt nyilatkozta: ,,Ma okunk van az ünneplésre, mert a mai parafálás Szerbia újabb lépése Európa felé. A ceremónián részt vevő Boris Tadić köztársasági elnök is úgy értékelte: a dokumentum ratifikálása komoly elismerés az európai Szerbia számára, és annak bizonyítéka, hogy az országnak vannak kapacitásai arra, hogy teljes jogú EU-tagállam legyen. Azt nyilatkozta, hogy Ratko Mladićot azonnal letartóztatják, amint bebizonyosodik, hogy Szerbiában van - szerinte azonban lehetséges, hogy nem is Szerbiában tartózkodik. Tadić szerint Szerbia teljes fokú együttműködése Hágával hozzájárul ahhoz is, hogy az ország meggyőzőbben léphessen fel a Kosovo jövőbeni státusára vonatkozó tárgyalásokon.
KOSOVO, A BALKÁNI HONGKONG?! A Kosovo státusáról folyó bécsi tárgyalások újabb fordulója előtt az összekötő csoportból a trojka európai tagjának - Wolfgang Ischinger német nagykövetnek - volt egy próbálkozása. Javasolta egy olyan megállapodás aláírását Szerbia és Kosovo között, mint amilyen magállapodást 1972-ben kötött a két német állam. Belgrád ezt a javaslatot olyan sebesen elvetette, hogy nem is került tárgyalóasztalra. Az érv: az 1972-es megállapodás két szuverén állam között köttetett, márpedig Kosovo nem az, hanem Szerbia elidegeníthetetlen része.
A múlt héten aztán Belgrád rukkolt ki - egy legalább ennyire meglepő - javaslattal. Boris Tadić államfő és Vojislav Koštunica kormányfő Bécsben a hongkongi modellel állt elő. E szerint Belgrád olyanfajta széleskörű autonómiát képzel el Kosovo számára, mint amilyen Kínán belül a különleges státusú Hongkong. A kosovói albán küldöttség elfogadhatatlannak tartja a szerbek által felvetett hongkongi modellt, mert ott a különleges státus teljesen másmilyen történelmi helyzetből született. Szerintük Szerbia csak azért rukkolt elő Hongkong példájával, mert mindenáron szuverenitása megőrzésére törekszik. Priština ezzel szemben tartós megoldást akar, ami ,,nem lehet más, mint Kosovo függetlensége.
MEGKEZDåDÖTT A CSETNIK VAJDA PERE. A háborús bűnök elkövetésével vádolt csetnik vajda, dr. Vojislav Šešelj négy és fél évvel ezelőtt utazott Hágába: önként ment a nemzetközi törvényszék színe elé. Bírósági pere a múlt héten kezdődött meg, melyen Christine Dahl ügyész ismertette a vádiratot. A vádirat szerint a Szerb Radikális Párt vezére részt vett Horvátország, Bosznia-Hercegovina és a Vajdaság területein elkövetett háborús bűnökben: ,,mérgezett retorikájával a legszörnyűbb bűntettek elkövetésére ösztönözte a szerbeket. A gyűlöletbeszéd terjesztésével vádolt Šešelj ezúttal is ,,adta önmagát: végtelenül cinikus volt, s ,,őszinte sajnálat-át fejezte ki, amiért a hágai törvényszék eszköztárában nem szerepel a halálbüntetés. å ugyanis halálbüntetést szeretne, s ezáltal olyan népszerűséget, mint amilyet Szaddám Huszein szerzett magának.
SZERBIAI ELNÖKVÁLASZTÁS. A közelgő szerbiai elnökválasztás kapcsán Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője azt nyilatkozta: biztos abban, hogy a vajdasági magyar pártoknak lesz közös jelöltjük a köztársasági elnökválasztáson. A közös jelölt valószínűleg pártonkívüli személy lesz, aki az első fordulóban mindenképpen indul a választásokon. Hogy az elnökválasztás második fordulójában (ha lesz ilyen) kit támogatnak majd a vajdasági magyar pártok, az attól függ, hogy ki lesz az a két személy, aki között szavazatpárbajra kerül sor. Magyarázatként elmondta: ,,Az előző években a vajdasági magyarság egyként sorakozott föl a demokratikus pártok jelöltje mögött, később azonban ez a jelölt - miután megválasztották - nem volt hajlandó a vajdasági magyarság több éve létező problémáinak a megoldásával foglalkozni. A hét híre tehát az, hogy a vajdasági magyar pártok a ,,saját jelölt támogatására fogják majd felszólítani a vajdasági magyarságot.
A MAGYAR TUDOMÁNYOSSÁG NAPJÁN. Újvidéken, a tartományi kormány épületében tartották meg azt a konferenciát, amelyet a hármas ünnep alkalmából hívtak össze. November 10-e ugyanis a tudomány világnapja, egyben a magyar tudományosság napja, ugyanakkor a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság alapító ülésének a tizedik évfordulója. ,,Sem a civil társadalomnak, sem a közélet szereplőinek nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság már egy évtizede létezik, ami annak a bizonyítéka, hogy a vajdasági magyar társadalmi mobilitás nem zuhant a mélybe, hiszen a VMTT éppen akkor öltött szervezeti formát, amikor talán a legnehezebb időszakot éltük át - mondta köszöntőjében Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Dr. Szalma József professzor, a VMTT elnöke arról beszélt, hogy a magyar tudományosság napján a Délvidéken már hatodik éve tartanak tudományos konferenciát, hiszen ,,a tudomány művelése, erősítése a társadalom, a gazdaság, a fejlesztés húzóerejét képezi”. A tartomány nevében Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke üdvözölte a tanácskozás résztvevőit, és alkalmi beszédében méltatta Széchenyi Istvánt, a magyar tudományosság és a polgári társadalom megteremtőjét. A máról szólva elmondta: ,,Szeretném, ha a jövő nemzedékei az eredményeink alapján értékelnének bennünket. Az eredmények eléréséhez vezető út pedig a találkozások, eszmecserék, tanácskozások útja, ezért a fejlődni, haladni kívánó társadalmaknak be kell fektetniük a tudományba. A Vajdaság fejlődni kíván, ezért támogatja a tartományi kormány is ezt a tanácskozást.
A tizedik születésnapját ünneplő VMTT újvidéki konferenciáján egyébként mintegy húsz értekezés hangzott el mind a társadalomtudományok, mind a természettudományok területéről - neves magyarországi és vajdasági tudósok és kutatók voltak ez előadók.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..