home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bácskertesen lesz amatőr színjátszóink 18. találkozója
Faragó Árpád
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Bácskertesen lesz amatőr színjátszóink 18. találkozója

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozójának részvevőit, immáron harmadszor, Bácskertes (Kupuszina) látja majd vendégül. Így döntött a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöksége. Műkedvelő színjátszásunk legrangosabb rendezvényére 2013. április 5-e és 15-e között kerül sor.

Mindenképpen megtiszteltetés ez a falu számára és egyben elismerése, megbecsülése mindannak, amit ez a kis közösség tett és tesz a műkedvelés, különösen a műkedvelő színjátszás terén. Múltja van ennek a színjátszásnak, gazdag, rangos múltja. Csaknem 100 esztendeje már annak, hogy megkondult ott Thália templomának a harangja. 1919 augusztusában ugyanis a kupuszinai (mert akkor még így hívták a falut) színjátszók bemutatták Szigligeti Ede Cigány című zenés népszínművét, idősebb Sturcz József rendezésében. Ez volt az első műkedvelő előadás.
S amit külön hangsúlyozni kell, az a műkedvelő színjátszás folytonossága, állandósága. Nemzedékek őrködtek és őrködnek ma is, hogy megőrizzék ezt a folytonosságot, hogy átadják egymásnak a színjátszó mozgalom „stafétabot”-ját, így őrizve, éltetve tovább a mozgalmat! S hála ennek a magatartásnak, a bácskertesi műkedvelő színjátszásnak nemcsak figyelemre méltó múltja, hanem jelene is van.
Amikor a múltat és a jelent említjük, akkor óhatatlanul ide kívánkozik két, a faluval együtt lélegző, az ott élő közösséget hűségesen szolgáló ember, pedagógus neve: az idősb és a fiatalabb Sturcz Józsefé. Az idősebbik volt az, aki megteremtette a bácskertesi műkedvelő színjátszás alapjait, fia pedig később tovább építkezett, építkezhetett a biztos alapokra. A fiatalabb Sturcz József halála után a tanítványai folyatatták a munkát, tovább erősítve a színjátszó mozgalmat.
Ugyancsak szólni kell arról is, hogy a bácskertesi műkedvelő színjátszás egyik igen fontos eleme a zene. Az egymást követő színjátszó társulatok műsorpolitikáját főként a zenei műfajok határozták meg (operett, zenés vígjáték, musical). Az ilyen irányú elkötelezettségnek persze hagyománya van, igen gazdag hagyománya. Meggyőződhetünk erről, ha sorra vesszük mindazokat a színpadi műveket (azok címszavait legalább), amelyeket a bácskertesi színjátszók a mögöttünk maradt, csaknem 100 esztendő alatt bemutattak. Ha azonban a zene kultuszáról beszélünk, mert lényegében azt érzékelhetjük, akkor azt semmiképpen sem szabad kizárólag a színjátszó mozgalomra vonatkoztatni. Bácskertes zenei élete ugyanis sokszínű. S ennek a sokszínűségnek rangja van, amelyre méltán lehet büszke az ott élő kis közösség.
A békés, nagy múltú bácskai helység várja, fogadja majd amatőr színjátszóink 18. találkozójának a részvevőit. Fogadja ugyanolyan ragaszkodással, tisztelettel, mint tizenöt és tíz évvel ezelőtt, a 3. és a 8. találkozó alkalmával. S azokat a társulatokat, színjátszókat, akik majd a bácskertesiek színpadán a közönség elé lépnek, minden egyes alkalommal zsúfolt ház köszönti majd.
Tudom, hogy még néhány hónap választ el bennünket a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozójától. De jó előre tudni, hogy hol kerül majd sor színjátszóink legrangosabb ünnepére.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..