home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
B. Szabó Györgyre emlékezett az utókor
JENOVAY Lajos
2005.12.13.
LX. évf. 50. szám
B. Szabó Györgyre emlékezett az utókor

Szőke Árpád megkoszorúzza B. Szabó György emléktáblájátA nagybecskereki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében tizenhatodik alkalommal rendezték meg a B. Szabó György Emléknapokat. B. Szabó György 1920-ban született Nagybecskereken. Zágrábban művészettörténetet tanult, majd Budape...

Szőke Árpád megkoszorúzza B. Szabó György emléktábláját

A nagybecskereki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében tizenhatodik alkalommal rendezték meg a B. Szabó György Emléknapokat.
B. Szabó György 1920-ban született Nagybecskereken. Zágrábban művészettörténetet tanult, majd Budapestre került. 1944-től a nagybecskereki Népfront agitációs osztályán dolgozott. 1945 és 1946 között országgyűlési képviselő volt, valamint észak-bánáti kerületi titkár. 1945-ben a Nagybecskereken megalakult Vajdasági Művelődési Közösség (ma Petőfi ME) titkárává választották, és ezt a tisztséget egészen 1948-ig látta el. 1959-től az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén a régi magyar irodalom tantárgyát tanította. 1963-ban hunyt el Muraszombaton. A Petőfi Művelődési Egyesületben 1990-ben alakult meg a B. Szabó György-emlékbizottság, és ettől kezdve tartják meg az emléknapot, majd később az emléknapokat. Szintén 1990-ben döntött az emlékbizottság a B. Szabó György Alapítvány létrehozásáról, melynek alapvető célja és feladata, hogy évente jutalomban részesítse az iskoláskorú tagokat az egyesületben kifejtett tevékenységükért, példás magaviseletükért, figyelembe véve a tanintézményben végzett tevékenységüket is. Az idén a B. Szabó György-díjat Molnár Krisztinának, a nagybecskereki Sonja Marinkoviæ Általános Iskola hetedik osztályos tanulójának ítélték oda. Az elismerést Szőke Árpád, az egyesület elnöke nyújtotta át a rendezvénysorozat második napján.
Az emléknapok a hagyományokhoz híven Újvidéken kezdődtek, ahol a Futaki úti temetőben a művelődési egyesület képviselői lerótták kegyeletüket B. Szabó György sírjánál. A nagybecskereki rendezvénysorozat kezdeteként Szőke Árpád koszorút helyezett el az egyesület székházában felállított B. Szabó György-emléktáblánál. Stanko Šajtinac, a nagybecskereki Amatőr Szövetség főtitkára megnyitotta a szervezet tagjainak a tárlatát.
A második napon hirdették ki az általános és a középiskolások hagyományos irodalmi pályázatának az eredményét. Az általános iskolások kategóriájában (melyben kizárólag a nyolcadik osztályosok vehettek részt) első díjas Precz Tímea, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola tanulója lett, Kovács Krisztián, a nagybecskereki Sonja Marinkoviæ iskolából a második, Jenei Beáta, a szabadkai Október 10-e iskola diákja pedig a harmadik. A bírálóbizottság Kovács Birkás Tamara szabadkai és Bizony Csilla muzslyai tanulót dicséretben részesítette. A második csoportban a középiskolák első és második osztályosainak a pályaművei szerepeltek. Két-két első, második és harmadik díjat osztottak ki. Első lett Müller Endre (Nikola Tesla Villamossági Szakközépiskola, Nagybecskerek) és Varga Renáta (Egészségügyi Szakközépiskola), második Barta József és Ðuriæ Róbert, harmadik Gyömbér Dániel és Srájber Emil, valamennyien a Nikola Tesla szakközépiskolába járnak. Dicséretet kapott Pelle Viktor, a nagybecskereki Gimnázium, és Vlajniæ Adrián, a Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója. A középiskolások felsőbb osztályainak a kategóriájában Zsigovity Beáta, az Egészségügyi Középiskola növendéke első díjban részesült, míg Gáspár Zoltán, a Nikola Tesla és Zónai Tímea, az Egészségügyi Középiskola diákja második helyezést ért el. Nikoliæ Adrián harmadik díjas lett. A zsűri Czirok Attilát részesítette dicséretben. Mindketten a Nikola Tesla Villamossági Szakközépiskola tanulói.
A diáknap vendége dr. Bányai János, az újvidéki Magyar Tanszék vezetője volt. Előadásában megemlékezett egykori egyetemi tanáráról, B. Szabó Györgyről, majd életútját ismertetve méltatta sokoldalúságát, külön kitérve a képzőművészeti tevékenységére. Marcsók Vilma magyartanárnő bemutatta a nyár folyamán megjelent ALMA MATER-t, a nagybecskereki magyar középiskolások lapját. Az est végén Kazi István, a Petőfi Művelődési Egyesület titkára átadta dr. Faragó Kornéliának, a sziváci Szenteleky Kornél emlékbizottság elnökének B. Szabó György portréját. Az arcképet a Szenteleky Kornél-ház dísztermének az emlékfalára helyezik el a már ott lévő vajdasági magyar írók arcképei mellé.
A zárónap díszülésének a vendége volt dr. Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, dr. Utasi Csaba nyugalmazott egyetemi tanár és Németh Ferenc publicista. Mgr. Tóth-Glemba Klára, az idei emléknapok főszervezője méltatta az egyesület egykori titkárának, B. Szabó Györgynek a munkáságát. Az előadások az emlékévekhez kapcsolódóan hangzottak el.
Fellépett még a Nevenics együttes, Engi Georgina és Barlog Károly, a Magyar Tanszék Beszédművészeti Műhelyének a tagjai, a nagybecskereki Josif Marinkoviæ zeneiskola növendékei, valamint Fazekas Erika és Tabacski Edit szavalók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..