home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Azok ismerték el a munkámat, akikkel mindig is egyek voltunk”
Rencsényi Elvira
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
„Azok ismerték el a munkámat, akikkel mindig is egyek voltunk”

Beszélgetés dr. Uzon Miklós nyugalmazott ügyvéddel, a KODDE alapítójával és tiszteletbeli elnökével, aki a magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült

Hosszú, tartalmas életút, temérdek munka, kitartás és hit. Nehéz sorsú vajdasági magyar diákok ezreinek hálája. Egy álom megvalósítása, hozzájárulás a délvidéki magyarság sorsának jobbra fordításához. Mindezért cserébe csupán három elismerés... Talán így tudnánk a lehető legtömörebben megfogalmazni dr. Uzon Miklós nyugalmazott ügyvédnek, a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület megalapítójának és tiszteletbeli elnökének a munkásságát. S nemrég, 96 éves korában — a vajdasági magyarság önszerveződésének előmozdításában szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként — megkapta a Magyarország köztársasági elnöke által odaítélt Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Dr. Uzon Miklóssal erről az elismerésről és a KODDE működéséről, céljairól beszélgettünk.

* Hogyan született meg Önben a diáksegélyező egyesület létrehozásának az ötlete?
— A történet egészen a kisgyermekkoromig nyúlik vissza. Emlékszem, rendszeresen jártak hozzánk szegény sorsú diákok ebédelni. Édesanyám — minden áldott nap — vacsorát is csomagolt nekik. Nagyon hálásak voltak érte, szerettek hozzánk jönni. Sokat beszélgettünk, és láttam a hálát a tekintetükben. Valószínűleg ez volt az a pillanat, amikor megfogant bennem az elhatározás a szegény sorban élő tanulók megsegítésére, ami persze sokkal később ért meg bennem, és lett megvalósítható.

* Hogyan fogadta az akkori hatalom egy kisebbségi közösség gyermekeit segítő egyesület létrehozását?
— Nem volt gond a KODDE megalapításával, sőt később sem szólt bele soha a többségi nemzet a munkánkba. Igaz, hogy a támogatóinkat magunknak kellett megtalálnunk, a rendezvényeinket is saját erőből megvalósítani, de így volt ez jó. Hála az égnek, sokan felismerték a tehetséges magyar diákok megsegítésének fontosságát, és hozzájárulásaikkal lehetővé tették, hogy ezek a fiatalok szakmát, hivatást szerezzenek, hogy ne kallódjanak el csak azért, mert a szüleikkel együtt szűkös anyagi körülmények között élnek.

* Szervezetek, önkormányzatok, esetleg magánszemélyek támogatták a KODDE működését?
— Természetesen a magyar állam mellett alapítványok, külföldi magyar szervezetek és tehetős magánszemélyek támogatták az egyesületet. Ebben az volt a legszebb, ahogyan a fényképes bemutatkozás után egymásra talált a támogató és a diák. A magánszemélyeknek ugyanis lehetőségük volt arra, hogy saját maguk válasszák ki azt a vajdasági magyar tanulót, akit tanulmányai elvégzéséig rendszeresen támogattak anyagilag. Csodálatos, mély emberi kapcsolatok születettek ily módon, és nem egy támogatott diákunk kiutazhatott a mentorához, például az Amerikai Egyesült Államokba, Ausztráliába, Németországba, Magyarországra...

* A támogatás mely formáival tudott a KODDE hozzájárulni a tanulók megsegítéséhez?
— Elsősorban ösztöndíjakkal, amelyeket magánszemélyek biztosítottak. Ezenkívül tudtunk ingyenes étkezést, sőt lakhatást adni számukra, de akadt olyan diák is, akinek élelmiszercsomagot, tisztálkodási szereket, könyvcsomagot teremtettünk elő. Mindemellett jótékonysági rendezvényeket is szerveztünk, ingyenes táncórákat tartottunk a fiatalok részére, de bármikor használhatták az egyesületünk igen gazdag könyvtárát is — természetesen ellenszolgáltatás nélkül.

* Ki igényelhetett támogatást a KODDE-nál, és évente hány tanuló részesülhetett adományban?
— Azokat a jó magaviseletű és jó tanulmányi előmenetelű, magyar nemzetiségű tanulókat segítettük, akik igazolni tudták, hogy szegény sorban élnek. Ez utóbbi azért volt nagyon fontos, mert a mi támogatásunk nélkül ezek a fiatalok — éppen a család szerény anyagi helyzetéből kifolyólag — nem tudtak volna középiskolát sem végezni, nemhogy főiskolát vagy egyetemet. Mi kimondottan nekik szerettünk volna lehetőséget adni az érvényesülésre. Egyesületünk megalapításának első évében 35 diákot tudtunk támogatni, ez a szám az idő múlásával egyre nőtt. Évente több mint 1000 kérvényt kellett elbírálnunk, és 400 diáknak tudtuk a továbbtanulását biztosítani. Ez csak az én tíz évig tartó elnökségem alatt 4000 magyar diákot jelent...

* A KODDE jelenleg is működik, de már korántsem olyan eredményesen, mint ahogyan a megalapítását követő első egy évtizedben. Ön szerint mi lehet ennek az oka?
— Nem szeretnék megbántani senkit azzal, hogy elmondom őszintén a véleményemet. De abban biztos vagyok, hogy a támogatók száma az áldatlan gazdasági állapotok és a pénztelenség hatására csappant meg. Hiszem, hogy segítenének még most is, ha tehetnék. Sajnos, el kell fogadnunk, hogy a szegénység egyre nagyobb méreteket ölt szerte a világon, ezáltal a támogatásra szorulók is egyre többen vannak. És bármennyire szeretnénk is támogatni a rászoruló diákokat, minden erőfeszítésünk hiábavaló. Ez egy mókuskerék, amiből nincs kiszállás. Az ország gazdasága romokban, az együttérzés és a segítőkészség pedig kihalófélben van. Erre alapozni fiataljaink jövőjét sajnos nem lehet. Ettől eltekintve hiszem, hogy a tehetséges, tanulni akaró délvidéki magyar fiatalok is tudnak majd érvényesülni, hiszen a tudást nem veheti el tőlük senki.

* Mit jelent az Ön számára az 1848/49-es szabadságharc és forradalom évfordulóján odaítélt anyaországi elismerés?
— Nagyon meghatódtam, mert ennyi év után végre azok az emberek ismerték el a törekvéseimet, akikkel — én legalábbis mindig úgy éreztem — egyek voltunk és vagyunk. Büszke vagyok rá, és szívből köszönöm azoknak, akik a díjra felterjesztettek — zárta a beszélgetést dr. Uzon Miklós.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..