home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Azok a lila, júniusi napok
Bíró Tímea
2021.06.26.
LXXVI. évf. 25. szám
Azok a lila, júniusi napok

A hétvégén a levendula csodálói és kedvelői népesítették be az ilonafalvi Authenta tanyát, ahol levendulaszedésre, dekoráció- és szappankészítésre is volt lehetőség. Ahogy megérkezett az ember a helyszínre, elbódult a levendula intenzív és nyugtató illatától. Kicsi és nagy sem tudott ellenállni a csábító és szemet gyönyörködtető, lila rétnek.

Nagy Elvira, a tanya tulajdonosa és a rendezvény szervezője elmondta, hét évvel ezelőtt vásárolta meg a tanyát, melynek a földjén most levendulát termeszt a család.

— Fűszernövényeket szerettem volna termeszteni, de a lankás földterület valahogy hozta magával, hogy levendulával foglalkozzunk. Ez nem érzékeny növény, viszont sok locsolást igényel, illetve természetesen el kell végezni az olyan munkálatokat, mint a gyomirtás, fűnyírás, a föld lazítása. Júniusban van a szezonja, mert nem szereti a túl nagy hőséget. A tengermelléki földeken egész nyáron és szeptemberben is le lehet szedni, mert ott nincs ekkora szárazság, de itt, Vajdaságban június végén szedjük le a növényt. Előfordul, hogy később is van termés, de az már nem olyan látványos és gazdag.


Papírtasakokban illatoznak hazáig

A Levendulanapokat második alkalommal rendezték meg, valójában az érdeklődők kérésére.

— Gyakran érkezik olyan kérés a szomszéd településekről, hogy szeretnék megnézni a levendulaföldet, ezért úgy döntöttünk, néhány napra ellátogathatnak a tanyára az érdeklődők, kinyitjuk előttük a kapukat. Nem csak a környékbeliek jelennek meg, rengetegen jöttek hozzánk Belgrádból, Újvidékről is. A tavalyi évben és az idén is nagyon sok látogatónk volt, hiszen sokan szeretik ezt a növényt és a belőle készült termékeket, valamint közismert a gyógyhatása is. A szappan- és a dekorációkészítés mellett az itt megvásárolható papírtasakba lehetett szedni a levendulát. Sokaknak ez a kedvenc programjuk, mert a levendulaföldön való séta kikapcsolja, megnyugtatja őket, és nem mellesleg egy kiváló családi program. Jómagam is gyakran kijövök ide gyönyörködni a látványban. A dekorációkészítés főleg a gyerekek programja, a szappankészítéshez pedig előzetes bejelentkezés volt szükséges.


A levendulaszedés családi program is lehet

A Szedd magad a levendulát! elnevezésű program során a 400 dináros áron megvásárolható papírtasakba gyűjtött levendulát haza lehetett vinni, a szedés pedig metszőollóval történt.

Nagy Elvira elmondta, az Authenta termékcsalád szinte az összes fesztiválon, kirakodóvásáron jelen van, és a Facebook közösségi oldalon is gyakran vásárolnak a levendulából készült termékekből. A száraz levendulavirágot illatpárnaként használhatjuk, a nyugtató hatása mellett elűzi a molyokat és a különféle rovarokat. Rendkívül közkedvelt a levendulaillóolaj, melyet párologtatóban alkalmazhatunk, kiválóan tisztítja a légutakat, illetve az ágyneműre csepegtetve remek gyógyír az alvászavarra. Ha a levendulavirágot párnabetétbe helyezzük, akkor a morzsolódás közben ontja magából az illatát. Az emésztési problémákkal küzdőknek pedig a levendulatea lehet segítség.


Nagy Elvira

A rendezvényen az Authenta termékcsalád mellett a Naturally Divine kozmetikai termékcsalád is jelen volt. A bőrbarát és természetes alapanyagokból készült kozmetikumok között szappanok, arckrémek és olajok is megtalálhatóak voltak.

Hétfőn és kedden a kísérőprogramok nélkül csak szedésre volt lehetőség, de az érdeklődők mind a négy napot kihasználták, s az Ilonafalvát és Magyarkanizsát összekötő utakon gyakran lehetett levendulával teli papírtasakos, kosaras kerékpározókat látni. 


Metszőollóval történik a szedés


A levendulából sok minden készül

A Naturally Divine kozmetikai termékcsalád levendulás kínálata

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..