home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az őssejtjeink életet menthetnek
Bíró Tímea
2023.06.05.
LXXVIII. évf. 22. szám
Az őssejtjeink életet menthetnek

Lapunk olvasói bizonyára emlékeznek Tóth Demek Melindára, aki amellett, hogy a Szabadkai Egészségház főnővére, egy igazi túlélő, mert őssejtátültetés útján legyőzte a leukémiát. Melinda a gyógyulása ellenére nem feledkezett meg azokról, akik leukémiával küzdenek, ezért a belgrádi Leuka szervezet szabadkai képviselőjeként mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek tudomást szerezzenek arról, hogyan lehet donorként életet menteni.

* Milyen tevékenységet végez a Leuka szervezet?

— A leukémiás betegek számára igyekszik segítséget nyújtani. Alapítója Predrag Slijepčević, akinek eddig négyszer volt leukémiája. Mindig azt mondja magáról, hogy ő egy csoda, és valóban így van, csodának számít négyszer leküzdeni a leukémiát. Predrag ennek a szervezetnek szentelte az életét, egy hatalmas trombocitadonor-bázisa van Belgrádban, úgyhogy a kórházak gyakran kérik az ő segítségét, amikor a betegeknek trombocitára van szükségük. A Leuka szabadkai részlegét én vezetem, és tervben van, hogy a jövőben nyissunk egy kisebb irodát, ahol a betegeknek és a hozzátartozóiknak segíthetünk, tanácsot adhatunk. Nemrégiben a Leuka, a szabadkai Rotary és a Rotaract Club közös szervezésében tartottunk egy őssejtdonor-regisztrációt Szabadka központjában. Az eseményen 31 személy jelentkezett, mely szám hatalmasnak tekinthető.

* Mit mutatnak a számok, mennyire nagy az érdeklődés az átültetés iránt?

— 2017-ben volt a transzplantációm, és miután erőt gyűjtöttem, 2018-ban kezdtem el önállóan foglalkozni azzal, hogy ráirányítsam a figyelmet az őssejt-transzplantáció fontosságára. Ekkoriban 40 regisztrált donor volt Szabadkán, ez a szám a nemrégiben megtartott akciókor 161 volt, ott 31 donor jelentkezett, viszont egy nyári maraton keretében megtartott akción 63 donorral lettünk gazdababbak, de ezt nem a szabadkai transzfúzióhoz sorolják, mivel Belgrádból érkeztek, de én azt is ideszámolom. Lassan, de biztosan növekszik ez a szám. Sokat dolgozunk azon, hogy minél többen tudjanak arról, hogy az őssejtátültetéssel életeket menthetünk.


Tóth Demek Melinda

* Kik jelentkezhetnek donornak?

— Tizennyolc és negyvenöt éves kor közötti egészséges személyek. Ötvenéves korig van tolerancia, tehát ha egészséges az illető, és nagyon szeretne donor lenni, akkor őt még beregisztrálják a rendszerbe, mivel hatvanéves korig szerepelhet az egyén a nyilvántartásban. Számunkra azért fontos, hogy meggyőzzük a fiatalabbakat, mert ők hosszabb ideig vannak a nyilvántartásban, és értelemszerűen több esélyük van donorként segíteni. Kizáró ok, ha például valakinek rosszindulatú vagy autoimmun betegsége, epilepsziája van. A regisztráció abból áll, hogy egy akció keretében jelentkezik az illető, de bármelyik nap elmehet a transzfúzióra, és elmondja, hogy donornak szeretne jelentkezni. A szabadkai transzfúzióról csak pozitívumokat tudok mondani, az ott dolgozó emberek nagyon lelkiismeretesek, és szeretik a munkájukat. Minden betegük számára szereznek vért, egy nagyon szervezett osztályról van szó. A jelentkezőnek ki kell töltenie egy nyilatkozatot, állapotfelmérést végeznek rajta, valamint vesznek tőle 2 milliliter vért, melyet elküldenek Belgrádba, ahol megtörténik a HLA-tipizáció, melynek alapján a jövendőbeli donor bekerül a rendszerbe. Innentől indul a várakozás. Kicsi az esély arra, hogy hívni fogják, viszont éppen ezért kell nekünk arra törekedni, hogy minél többen legyenek ebben a bázisban, mert akkor a betegnek is több az esélye a gyógyulásra. Azt tudni kell, hogy édestestvérek között is csak 25 százalék az esély, hogy megfelel a donor, a nem rokon donor meglehetősen kevés, de több kutatás megállapította már, hogy a közeli földrajzi fekvésben nagyobb valószínűséggel lehet donort találni. Szerbiában jelenleg 13 500 regisztrált donor van, mely nem nagy szám, viszont hatalmas előrelépés, ha megnézzük, hogy 2018-ban mindössze 7000 volt. Ez a szám fokozatosan emelkedik, mivel országos szinten dolgozunk rajta.

* Mi történik, ha felhívják az embert, hogy megfelelő donor egy beteg számára?

— Miután megállapították, hogy a donor makkegészséges, onnantól számítva öt napon át injekciót kap, melyet saját magának is beadhat. Ezzel az injekcióval az őssejteket kivezetik a csontvelőből a perifériás vérkeringésbe. Miután ez megtörtént, az illetőt néhány óra hosszára rákapcsolják egy szeparátor nevű gépre, beépítenek a nyakába egy centrális vénás katétert, melyen átszűrik a vért, és csak az őssejteket vonják ki belőle, a vért visszaadják. Ez körülbelül 4-5 óra hosszát vesz igénybe. Ezután kiveszik a centrális vénás katétert, és a donor hazamehet. Két-három héten belül az őssejtek újratermelődnek a donor vérében. A beteg vár, hogy az őssejtek megtelepedjenek a csontvelőjében, és elkezdjék végezni a vérképzést. Hozzá kell tennem, hogy az átültetés előtt a beteg steril blokkban van, nagyon erős kemoterápiát kap, melynek az a lényege, hogy a csontvelőt maximálisan lenullázzák, hogy helye legyen a donor által bejuttatott őssejteknek. A beteg számára a transzplantáció egy nagyon veszélyes beavatkozás, de van, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy életben maradjon. A leukémiának sok fajtája létezik, és szerencsére nem minden esetben szükséges a transzplantáció. Nagyon aggasztó, hogy egyre több fiatalnak kell szembenéznie ezzel az alattomos betegséggel. Nem tudjuk ennek az okát, a legtöbb, amit tehetünk, hogy együtt küzdünk a gyógyulásukért. Képzeljük csak el, hogy milyen jó érzés lehet a donornak, amikor felhívják, hogy van valaki, akinek megmentheti az életét! Csodálatos lehet azzal a tudattal ébredni és feküdni, hogy valaki nekünk köszönhetően élhet tovább.

* Hol és mikor lesz a legközelebbi akciótok?

— Június 10-én délelőtt a palicsi Vigadó teraszán lehet donornak jelentkezni. Mindenkit nagy szeretettel várunk!

A szabadkaiak közös akciója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..