home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az `isteni intimitás` jegyében
Farkas Zsuzsa
2005.09.07.
LX. évf. 36. szám
Az `isteni intimitás` jegyében

Pribilla Ottília (Szabó Attila felv.)Szabadkán végezte a középiskolát, Budapesten diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténeti szakán 1987-ben. Belga filmrendező barátja révén került ki először Belgiumba. Kilencvenháromban férjhez ment egy holla...

Pribilla Ottília (Szabó Attila felv.)

Szabadkán végezte a középiskolát, Budapesten diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténeti szakán 1987-ben. Belga filmrendező barátja révén került ki először Belgiumba. Kilencvenháromban férjhez ment egy holland festőhöz, majd elvégezte a fotóművészeti főiskolát. Aztán Antwerpen galérianegyedében talált egy régi fafeldolgozó gyárat, annak első emeletét egy építész barátjával galériává alakította át.
Ez most 1st Floor Gallery néven működik. Az idén február 12-én rendezte meg első kiállítását - elsöprő sikerrel: a helyi művészeti lap toplistájának első helyére került. A képek pedig, amelyeket közszemlére tett, nem máséi voltak, mint a szabadkai származású, Magyarkanizsán élő, fiatal Péity Sagmeister Lauráéi.
- Hosszabb gondolkodás után úgy határoztam - mondja a bájos képtártulajdonos, Pribilla Ottília -, hogy a közép-kelet-európai kortárs művészeknek fogok bemutatkozási lehetőséget nyújtani, már csak azért is, mert magam is innen származom, ezt a térséget ismerem a legjobban s nagyon sok művésszel eleven kapcsolatban állok. A Nyugat gyakran politikai referenciákat fűzött az ebből a térségből származó művészekhez, nem a művészi értékeiket, hanem a politikai hovatartozásukat tartva szem előtt.
Jómagam vissza szeretném adni a közép-kelet-európai művészet igazi rangját. Ezt igazolandó, Péity Laura képei valósággal elbűvölték az ottani műpártolókat, érdekesmód még ma is felhívnak az emberek, hogy közöljék velem, mennyire boldogok, hogy megismerhették ezt a galériát, s hogy megszerezték a fiatal művésznek ezt vagy azt az alkotását, melyek kapcsán Tolnai Ottó ,,isteni intimitás-t emleget, mások pedig a ,,sajátos lírai realizmus-ukra mutatnak rá. Ezúttal is szeretném megköszönni Tolnai Ottónak a kiváló megnyitószöveget és azt a segítséget, amire egy magamfajta kezdő galeristának nagy szüksége van. Egy nemrég nyílt, új képtárban egy kezdő festő nemigen számíthatott, ugye, ilyen sikerre...
Magáról a sikeres kiállítóról az alábbiakat illik tudni: 2000-ben Újvidéken fejezte be a művészeti akadémiát, jelenleg Hajdújáráson és Királyhalmán tanít képzőművészetet, közben Pécsett végzi az ún. DLA-t, a posztgraduális mesterképző iskolát. (EU-s akadémián csak ennek a fokozatnak a megszerzésével lehet tanítani.) Nyugat-Európában még nem volt eddig kiállítása, Magyarországon viszont már több alkalommal is bemutatkozott. A műbírálóknak mindig is gondot okozott, milyen stílusirányzathoz sorolják a képeit. De hát nem ez a döntő...
- Egy biztos: a magam belső világát próbálom megjeleníteni, nem pedig egy bizonyos filozófia alapján dolgozom. Tolnai Ottó szerint is egy intim, belső, szenzuális világ jelenik meg a vásznaimon, a kép alapja pedig a rajz. Kevés színt használok, a meleg rózsaszínek dominálnak. Sokan ezért is érzik emberközelinek a műveimet. Nem a hideg ráció vezérel, hanem az érzelmek, a felbukkanó gyermekkori emlékek, amelyek az emberekhez s a természethez kapcsolódnak. Mondhatni, hogy az érzelmek magasabb szintű szellemi vonatkozásait ragadom meg - vallja Laura.
Címekkel rendszerint nem látja el a képeit. Hogy mit kíván közölni velük? A néző döntse ezt el, benne éljenek tovább a képek, folytassa a történetet magában, véli a galéria tulajdonosnője. A művész maga nem tartja befejezettnek egyetlen képét sem, nyitott teret hagy a szemlélő számára a ,,továbbfestésre, lehetőséget nyújt arra, hogy a néző és a kép közötti kommunikáció tovább folytatódjon.
Az antwerpeni galériájában rendezett kiállítást egyfajta kapunak tekinti a nyugati világba. Személy szerint nem mindenáron az anyagi sikert hajszolja, de nagy öröm persze számára, ha az ,,természetesen érkezik. Az a jó Ottiban, véli, hogy ő más galeristákkal ellentétben nem követeli meg azt, hogy a pillanatnyilag ,,menő' stílusban fessen, hogy biztosan el is tudja adni a képet. - Jó volt elvinni Antwerpenbe a saját világomat, és látni, hogy van ezekben a művekben valami egyetemes emberi, ami képes megérinteni mást is - összegez a tündérien légies technikával alkotó fiatal művésznő.
Ottília évente többször hazajön Szabadkára, s innen kiindulva keresi fel azokat a művészeket, akik az ő ízlésvilágához közel állva alakítják a galéria jövendőbeli arculatát. Nála nem játszik szerepet az életkor, a művészeti irányzat, az úgynevezett izmusok, az egyetlen kritérium: a minőség. Az a fontos, hogy egyéni, eredeti, sajátos stílusban ennek a tájnak a lelkületét, az itteni emberek érzés- és gondolatvilágát fejezzék ki a művészek, ,,átütő erővel. A nyugat-európaiak nagy részének, mondja, igencsak hézagos információi vannak erről a tájról, sokan még azt sem tudják, hol van Budapest. Előfordul, hogy összekeverik Bukaresttel... A helyi színek, a helyi érzésvilág, az itteni érzékenység érdekes mások számára is, emeli ki, s fel szeretné hívni a figyelmet arra, milyen kár, hogy sokan ebből a térségből a nyugati stílusokat mímelve alkotnak, elveszítve így a maguk művészi identitását, az eredeti, helyi vonásokat.
Fotók kiállításával szintén foglalkozik a 1st Floor Gallery. Most részt vesz pl. az októberben Fotó 2005 Atwerpen címmel a Fótómúzeum által szervezett nagy fotókiállításon, mégpedig egy szocrealista fotósorozattal, amelyet a magyarországi Felvégi Andrea készített. Az illető hölgy a nyolcvanas években, vasárnap délután 1-kor, tehát ebédidőben, becsöngetett a szoba-konyhás munkáslakásokba, és lefényképezte azt, amit ott látott. Lenyűgöző képek születtek így.
A 1st Floor Gallery második kiállítása - egy magyarországi művész képei kerültek bemutatásra - ugyancsak listavezető lett a helyi kritikusok megítélése alapján. S Pribilla Ottília ezt üzeni: szívesen kapcsolatot teremt mindazokkal a képzőművészekkel, akik bemutatkozási lehetőséget keresnek. Állandó kapcsolatban áll több múzeummal, galériával, s továbbítja ,,a maga művészeinek az alkotásait a különböző nyugati múzeumokba, képzőművészeti vásárokra. Tehát ha egyszer kiállítja valakinek a képeit, az nem jelenti azt, hogy ezzel megszűnik vele minden együttműködése, ellenkezőleg, mondja, teret szeretnek biztosítani nekik a további bemutatkozásra is. Ugyanúgy szeretne több neves belga, holland, esetleg más nyugat-európai művészt prezentálni a közép-kelet-európai térségben. A következő e-mail-címen lehet jelentkezni nála: ottilia.pribilla@pandova.be. Mobil: 0032499161565, 1st Floor Gallery, Kronenburgstraat 21. 2000 Antwerpen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..