home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az idősek világnapja
Kartali Róbert
2018.09.30.
LXXIII. évf. 39. szám
Az idősek világnapja

Október 1-jét az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította az idősek világnapjává, ilyenkor világszerte fokozott figyelmet fordítanak az idősekre.

Hétfőn, október 1-jén Szabadka főterén délelőtt 10-től 12 óráig mutatkoznak be a városban tevékenykedő illetékes szervezetek és intézmények, melyek az idősek védelmének, illetve a korosodó személyek élete megkönnyebbítésének szentelték munkájukat.

Különféle egészségügyi vizsgálatok lesznek elérhetőek, a nyugdíjasoknak alkalmuk lesz megmérni koleszterinszintjüket, vércukorszintjüket, vérnyomásukat, valamint információkat is gyűjthetnek arról, hogy hol milyen segítséget kaphatnak — nyilatkozta lapunknak Ric Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének igazgatója.


Ric Gábor (a szerző felvétele)

— Az idősek világnapjáról már évek óta megemlékezünk Szabadka főterén. A Caritas mint a rendezvény egyik fő szervezője erre az alkalomra meghív minden olyan intézményt és civil szervezetet, amely valamilyen szolgáltatást nyújt az idősek számára. Sátrakat állítunk fel, ahol ezek az intézmények bemutatják munkájukat az érdeklődőknek, szórólapokat osztogatnak, valamint jelen lesznek majd a részt vevő szervezetek szakemberei és illetékesei. Ezúton is szeretném megkérni az idősebb polgártársainkat, hogy fáradjanak be a városközpontba ezen a napon, és éljenek a felsorakoztatott lehetőségekkel. Használják ki a különféle egészségügyi vizsgálatokat, gyűjtsék be a szórólapokat, ismerkedjenek meg az illetékesekkel, illetve a Gerontológiai Központ szolgáltatásaival. Ezenkívül az idősek otthona az előző évekhez hasonlóan fánkkal és teával kedveskedik az érdeklődőknek — mondta Ric.

A rendezvény szervezője a Caritas szabadkai szervezete, társszervezője pedig a helyi Gerontológiai Központ. Rajtuk kívül a főtéren képviselteti magát a Vöröskereszt, a Szabadkai Városi Szociális Munkaközpont, a Szabadkai Nyugdíjas-egyesület, a Szabadkai Gyógyszertárak, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet, valamint természetesen a Szabadkai Egészségház, és a helyszínen mérik majd meg az érdeklődők koleszterin-, vércukorszintjét és vérnyomását. Kint lesz a téren továbbá a munkarokkantak szabadkai egyesülete és a Kolo srpskih sestara nevű szervezet is, mivel a városban 2016 óta ez utóbbi egyesület is nyújt házi ápolási szolgálatot. Az idősödő polgároknak nagyon fontos tudniuk, hogy Szabadkán nagyon sok szolgáltatás létezik, melyet igénybe vehetnek — mondta a rendezvény kapcsán Ric Gábor.

— Amikor valaki hozzánk fordul segítségért, gyakran szembesülünk azzal, hogy sajnos nem mindig tudja pontosan, melyik szervezetnél milyen jogokat tud megvalósítani. Ezért is hangsúlyozzuk mindig, hogy az idősebb polgárok jöjjenek el október 1-jén a városközpontba, ismerkedjenek meg a szervezetekkel, gyűjtsék össze a szórólapokat, vigyék haza, és tegyék el őket, hogy szükség esetén majd elővehessék. Ezenkívül azt is fontos megemlíteni, hogy egyfajta félelem, illetve bezárkózottság is tapasztalható némelyeknél. Ez a rendezvény azért is jó, mert itt az érintett korosodó polgárok személyesen találkozhatnak az illetékesekkel, akikkel megismerkedhetnek és elbeszélgethetnek. Így létrejön egy személyes kapcsolat, és amikor majd szükség mutatkozik rá, akkor már tudni fogják, ki van a telefonvonal másik végén. Az idősek tehát egy helyen nagyon sok információt tudnak szerezni egyrészt az intézményekről, másrészt pedig a civil szervezetekről.

Az idősek világnapja alkalmából megtartott főtéri rendezvényen az információkon és a szórólapokon kívül a tanácsadás és az egészségügyi vizsgálatok is ingyenesek.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..