home 2023. június 08., Medárd napja
Az év autója titulus (2.)
Lábadi Loránd
2021.01.27.
LXXVI. évf. 3. szám
Az év autója titulus (2.)

2000—2010 legjobb autói

Az év autója egy nagyon rangos elismerés, melyet csak az év legjobban megtervezett és legyártott, valamint a gyakorlatban is kiválóan funkcionáló járműve nyerhet el. A legismertebb és leghozzáértőbb újságírók együttes véleményezése alapján határozzák meg, ki részesül ebben az elismerésben, melyet 1964 óta adományoznak az európai modellek egyikének. A zsűrit olasz, angol, spanyol, holland, francia, német és svéd szakújságírók alkotják, akik véleménye sokat számít. A felsorolás túl hosszú ahhoz, hogy minden modellről bővebben írjunk, mivel mindegyik valóban nagyon sikeres volt.

A Toyota szereplése ebben a felsorolásban nem meglepő, mert ezek az autók jó minőségűek és megbízhatóak, egyszersmind a külalakjuk is követi az aktuális divatot. A Prius a 2005. év modellje, mely egy kicsit furcsa alakúra sikeredett, a felszereltsége viszont az évnek megfelelő. Hossza 4315 mm, szélessége 1695 mm, magassága 1475 mm, öntömege 1260 kg, a csomagtartó térfogata 390 liter. A négyhengeres, hibrid üzemű erőforrás 1497 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 78 lóerő (57 kW), végsebessége 170 km/h. A hibrid üzemmód tehát már 2005-ben nagy előnynek számított egy gépjárműnél, és a Priusnál ez működött is. Az ára egy kicsit magas volt, de aki egy modern autót szeretett volna, az megvásárolhatta. A fejlesztéseket több generáción követhetjük végig, melyekbe a legmodernebb alkalmazásokat építették be. Napjainkban a Toyota az egyik legmegbízhatóbb márka, és a modern vonalvezetés is közrejátszik abban, hogy modelljei keresettek lettek.

2006-ban a Renault Clio került a figyelem középpontjába, ez a modell ugyanis nagyon sok módosításon esett át. Az első generációs változat egy új gyártási folyamatot hozott, ahol a cél az volt, hogy a Renault minden kategóriában a legjobbak között legyen. Ezzel a Clióval sikerült meghódítani valamennyi autóspiacot. Hossza 3773 mm, szélessége 1639 mm, magassága 1417 mm, öntömege 930 kg, a csomagtér térfogata 255 liter. A benzinüzemű, négyhengeres, 1149 cm3-es hengerűrtartalmú erőforrás teljesítménye 75 lóerő (55 kW), végsebessége 170 km/h. Az üzemanyag-fogyasztása városban 7,8, míg a vegyes 5,9 liter, mely érték átlagosnak mondható, mivel a többi, hasonló motorteljesítményű modell is beéri ennyivel. Az eladási lista elején található, tehát a kis autó hozzá megfelelő erőforrással mindig keresett.

2007-ben a Ford vitte el az év autója titulust, az S-Max modellel. Hossza 4768 mm, szélessége 1884 mm, magassága 1658 mm, tehát egy nagy gépkocsi, mely egy valódi családi modell. A csomagtér nagy, ami egy többgyermekes család estében nagy pozitívum, de más célokra is tökéletes lehet. A hengerűrtartalom 1997 cm3, a motor teljesítménye 140 lóerő (103 kW), végsebessége 196 km/h, a városi üzemanyag-fogyasztása 8,1, míg a vegyes 6,4 liter. A vélemények megoszlanak a járműről, de az évek során bebizonyosodott, hogy annak idején a legjobb döntés született.

A Fiat 500 egy igazi győztes, minden idők egyik legszebb modellje, ezért sem meglepő, hogy 2008-ban az év autója lett. Divatos is, sportos is, komoly is, tehát nagyon sokrétű jármű, minden korosztály kedveli. Hossza 3546 mm, szélessége 1627 mm, magassága 1488 mm, a négyhengeres erőforrás 59 lóerőt (49 kW) képes leadni. A modell a világ valamennyi országában jelen van, és a helyi követelményeknek megfelelően több változatban gyártják, így a legnagyobb motorteljesítmény eléri a 200 lóerőt (150 kW). A hengerűrtartalom itt 1368 cm3, a legkisebbnél 964 cm3. Természetesen a végsebesség is változó, a 159 km/h-tól, mely az alapmodell adata, a 211 km/h-ig, mely már a sportautó kategória. Mint látjuk, nagyon kedvelt modell lett, és valószínűleg a jövőben is az marad.

2009 az Opel éve volt, hiszen az Insignia nevű modellje lett a kiválasztott, mely egyébként a Vectra tökéletes folytatása. Az Insignia hossza 4830 mm, szélessége 1856 mm, magassága 1498 mm, öntömege 1503 kg, a csomagtér 530 literes. A négyhengeres, benzinüzemű, 1598 cm3 hengerűrtartalmú erőforrás 85 lóerő (116 kW) leadására képes, de itt is több motorváltozat található a kínálatban. Az üzemanyag-fogyasztása városban meglehetősen magas, 9,9, de a vegyes érték már kedvezőbb, 7,4, az országúton mért adat pedig 5,7 liter körül alakul. A hengerűrtartalmat figyelembe véve egyik szám sem kirívóan magas, ellenkezőleg, elfogadható. A belső kidolgozás a német precizitást tükrözi, mely egyébként minden Opel modellnél tapasztalható. A tágas belső lehetővé teszi, hogy öt személy kényelmesen utazzon akár hosszabb távon is. A sok automatizált megoldás, mely a vezető munkáját lényegesen megkönnyíti, csak növeli a jármű pozitív tulajdonságainak számát. Végsebessége 192 km/h, melyet hosszabb távon is tud tartani, nagyobb motorterhelés nélkül. Valóban jó választás volt, és a bizalmat meg is szolgálta az évek során.

2010 egy másik ismert márka éve volt, amikor is a Volkswagen Polo győzedelmeskedett.

(Folytatjuk)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..