home 2024. április 21., Konrád napja
Online előfizetés
Az éteri síkok vonzásában
Kubát Gábor
2007.07.04.
LXII. évf. 27. szám
Az éteri síkok vonzásában

Lapunk Táltos c. rovatának vezetője a nem mindennapi hölgyek sorába tartozik. Egyéniségének ,,gyógyító' kisugárzása a nemrég a szabadkai Ravel cukrászdában kiállított selymeken is híven visszatükröződik. A finom, légies, természetes anyag élénk színpompába borítva úgy ragyogott az ízléses...

Lapunk Táltos c. rovatának vezetője a nem mindennapi hölgyek sorába tartozik. Egyéniségének ,,gyógyító' kisugárzása a nemrég a szabadkai Ravel cukrászdában kiállított selymeken is híven visszatükröződik. A finom, légies, természetes anyag élénk színpompába borítva úgy ragyogott az ízléses térben, mint egy szikrázó homokú sziget a hullámveréses óceán közepén, amikor kisüt a nap. E meseszerű képek előtt a teremtés lenyűgöző mágiája borítja el a szemlélő lelkét.
Milyen a napfény íze? Harmatos erdőben a hajnal zizzenése? Olyan, mint Harangozó Éva selyemfestményei.
Azúros alapon, türkiz háttérszínekkel megfestve a kivirágzó élet, teljes kibontakozásban ezernyi színes virág, mézszínben, ciklámenben, bíborban, élénkzöldben... Gyógyító rezgésű színkombinációk, szertelen rajzású fénygyümölcsök, elénk terített álomszőttes, amelyen lebegve otthonunkra lelünk, visszatérünk abba a boldogító ősállapotba, amelyben mindannyian gyökerezünk.
Ki vagyok én? - kérdezi Karinthy egy novellájának hőse, akinek Isten megengedte, hogy feltegyen neki egyetlen kérdést. - A végtelen számú álmaim közül egy - hangzik a válasz. S mivel megáldattunk mindannyian a Teremtő teremtőerejével, ezt a teremtést szemlélve is újrateremthetjük a világot, s akár önmagunkat is. Szebb, jobb világot szívhatunk magunkba, s pozitív energiákat áraszthatunk magunkból általa. Éva nem hivatásos festőművész, a maga örömére fest, de ,,lélekkel'. A stresszoldó képességekkel is megáldott hölgy selyemképei egy olyan átszellemült valóságot tárnak elénk, amely ellenáll a szakszavaknak s a kirakatkritikáknak. E képeken él a Kelet, a kikelet, a költészet, a transzcendencia, a szublimáció... s íme, tollam ismét szócséplésbe botlott, mert amit ki akarok mondani, az a fajta líra már vagy még kimondhatatlan. Mintha gitárzenét hallanék a háttérben, s egy bimbózó rózsa dalolna, vagy egy gerlice ülne hallgatagon a dús lombú fán. Szín, rezgés, fény... Tudjuk, a napfény ,,színeknek piktora mind'. Sejtjük, hogy minden, ami van - rezgés és fény. Hogy az anyag, az ólom csupán nagyon-nagyon lelassult rezgésű energia. E gyógyító festmények egy magasabb rendű tudatosság fényecsetjével készültek, szemünket az igazán fontosra irányítják csendben, szerényen, békésen. Felemelő érzés látni őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..