home 2024. február 23., Alfréd napja
Online előfizetés
Az emlékezés és az összefogás ereje
K. N.
2007.07.11.
LXII. évf. 28. szám
Az emlékezés és az összefogás ereje

- Kérjük a mindenható Istent, hogy templomunk és falunk védőszentje, Szent László szigorúságával tudjunk helytállni, magyarságunkat őrizni a jövőben is - fogalmazott szentbeszédében VEREBÉLYI Árpád gombosi plébános a nyugat-bácskai település búcsúján bemutatott hálaadó szentmisén. Mint mondt...

- Kérjük a mindenható Istent, hogy templomunk és falunk védőszentje, Szent László szigorúságával tudjunk helytállni, magyarságunkat őrizni a jövőben is - fogalmazott szentbeszédében VEREBÉLYI Árpád gombosi plébános a nyugat-bácskai település búcsúján bemutatott hálaadó szentmisén. Mint mondta, mindaddig remény van a megmaradásra, amíg a község lakói értik és betartják az oltárképen is megfestett Szent László pénzének üzenetét. A jeleneten ugyanis azt festették meg, hogy a kunokat üldöző magyarok elé szórt ezüst pénzérmék tulajdonképpen nem mások, mint érem alakú kövecskék, ha tehát a csillogó anyagi világ csábításának engedünk, a jólét helyett a gyűjtögetésben vesztünket leljük. Nemzetünk kultúrája, népviseletünk és hagyományaink is istenhitből fakadnak. åseink Istenbe vetett bizalma az, ami életképessé tette a közösséget.
A szentmisét követően a száz éve emelt Szentháromság-szobornál alkalmi műsorral emlékezett Gombos lakossága.
- Nekünk nem marad más, mint emlékezzünk a száz évvel ezelőtt emelt emlékműnél őseink, tenni akarására, eleinkre, akik sokkal nehezebb életkörülmények között emelték a szobrot. Az emlékezés tart meg bennünket gombosinak, magyarnak - fogalmazott köszöntőjében Verebélyi Árpád plébános. A helyi közösség elnöke, NEMES István pedig az összefogás erejéről szólt, arról az erőről, amely összetartja és hajszálgyökereivel is a szülőfalujukhoz köti a Gombosról elszármazottakat. Ez a kötődés példázza: van remény az életre akkor is, ha az eltelt száz év alatt annyi baj zúdult is a falu nyakába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..