home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az élvezet alternatívája
Bíró Tímea
2021.04.26.
LXXVI. évf. 16. szám
Az élvezet alternatívája

A csantavéri Radócki Kata húsz évig fodrászként tevékenykedett, de az egészsége megóvása érdekében úgy döntött, hivatást vált, és mára mindenki a Mentes Morzsákhoz köti a nevét. Kata „étlapján” elképesztő és egészséges finomságok várják a különféle egészségügyi gondokkal küzdőket vagy azokat, akik szeretik a különleges alapanyagokból készült édességeket, rágcsálnivalókat, tejtermékeket.

Az allergia, az ételintolerancia egyre több embert érint. Nem egyformán vagyunk érzékenyek a különféle alapanyagokra, összetevőkre, de a probléma mindenkinél nagy fejtörést okoz. Amíg a városban élők számára lassan talán természetesnek mondható, hogy vannak olyan cukrászdák, kávézók, éttermek, ahol laktóz- vagy gluténmentes ételek is szerepelnek a kínálatban, addig a falvakban még nincs megoldva ez a kérdés. Kata jól ismeri ezt a jelenséget, ezért a kezében már nem az olló és a fésű, hanem a fakanál dolgozik serényen, és nem a hajkoronákat teszi szebbé, hanem ízletes és fontos tápanyagokban gazdag ételekkel látja el a megrendelőket.


Radócki Kata

— El sem hiszem, hogy húsz évig fodrászkodtam, olyan hihetetlen így kimondva. Nagyon szeretem a fodrászszakmát, és nem csak a munkám volt, büszkén elmondhatom, hogy a hobbim is. Viszont be kellett látnom, hogy az egészségem fontosabb. Az utóbbi öt évben elég erősen éreztem a vegyszerek okozta tüneteket, valójában ezért váltottam hivatást. Számomra nem éles a váltás, hiszen mindig érdekelt a természetgyógyászat, azon belül pedig leginkább a fito- és a táplálkozással kapcsolatos terápiák. Jómagam is tíz éve mentesen táplálkozom, és elvégeztem néhány tanfolyamot, úgyhogy szert tettem némi tudásra. A kreativitás nem áll messze tőlem, de azért néha össze kell szedni minden tudásom. Legyen finom is, jó állagú, szimpatikus kinézetű meg mentes is, és ez nem könnyű, mert például a gluténmentes lisztekből hiányzik az a kötőanyag, amely a fehér lisztekben van — meséli Kata, aki elmagyarázza, hogy a mentes szó az ő konyhájában a glutén-, a laktóz-, a cukor-, a tejfehérje- és a margarinmentes ételek, italok elkészítését jelenti.


Kölessajtok

Növényi eredetű alapanyagokkal dolgozik, és mindig ott vannak a polcokon az olajos magvak (például a mandula, kesudió, szezámmag, mogyoró), a mák, a gyümölcsök és egyes gabonák (például a köles, rizs, hajdina). Katánál igazából minden különleges, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekről van szó, melyek pozitív hatással vannak a testünkre és a szervezetünkre.

— Nem csak az édesszájúak érdeklődnek a Mentes Morzsák iránt, rendkívül közkedveltek a sósperecek és az általam gyártott sajtokkal töltött kiflik. Igazi különlegességnek számít a kendermag és a belőle készült tej, a kesudiókrémsajt, valamint a zöldfűszeres, érlelt kölessajt a magas rosttartalma miatt. A kendermagtejet egyébként a magtejek királynőjének is nevezik. Mandula-, kókusz-, mogyoró-, köles-, rizs-, dió-, mák-, kinoa- és kendermagtej szerepel a kínálatomban, és ezekből készülnek a sajtok is. A növényi sajtok esetében különlegesnek számít a cukkinisajt, a csilis répa vagy a napraforgókrémsajt. Nagy segítség ez azok számára, akik valamilyen egészségügyi okból kénytelenek mentesen táplálkozni, hiszen nem kell recepteket keresgélniük, saját maguknak elkészíteniük ezeket az ételeket, italokat, hanem megrendelik tőlem. Csantavéren kívül Szabadkáról és Zentáról is meg szoktak keresni. Igyekszem széles kínálatot nyújtani, mert tapasztalatból tudom, milyen nehéz a bolti polcok előtt állni, és olyan nassolnivalót találni, amelyet tolerál a szervezetünk. Van olyan érdeklődő is, aki a vitaminok és az egészséges táplálkozás miatt vásárol nálam. Úgy gondolom, hogy az evés is egy örömforrás, de nem önmagáért való cselekedet, komolyan kell venni a panaszt okozó ételek kihagyását, mert csak így lehet megszüntetni a bajt. Én ebben nagyon hiszek. Szeressük magunkat annyira, hogy egészségesen éljünk.

Kata elmondta még, hogy nagyon szeret a konyhában alkotni, és habár úgy érzi, van még mit tanulnia, a nyitottsága és a lelkesedése segíti őt a munkájában. Legyen szó ünnepről vagy hétvégéről, az biztos, hogy Katánál senkinek sem kell lemondania a finom falatokról. 


Sós rágcsa


Csoki-narancs


Fekete sajt és fűszeres kölessajtok

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..