home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az életmód változtatásának lehetőségéről
Káich Katalin
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám

Hogy milyen nagymértékű az emberi boldogtalanság a földön, arra számtalan tünet utal. Úgy vélem azonban, hogy még soha ekkora számban nem jelentek meg az olyan könyvek, amelyek a spirituális életvezetésre visszavezethető különféle módszereket propagálják. Nagyon nagy a választék belőlük, de igen kev...

Hogy milyen nagymértékű az emberi boldogtalanság a földön, arra számtalan tünet utal. Úgy vélem azonban, hogy még soha ekkora számban nem jelentek meg az olyan könyvek, amelyek a spirituális életvezetésre visszavezethető különféle módszereket propagálják. Nagyon nagy a választék belőlük, de igen kevés köztük az olyan olvasmány, amely nem a tömegbutítást szolgája, hanem valóban hitelesen szól olyan kérdésekről, amelyek a létezés céljának függvényében fogalmazzák meg azokat az útbaigazító tanácsokat, amelyek segíthetik a keresőt abban, hogy kitartó és fáradságos gyakorlással, beidegződött rossz szokásai fokozatos elhagyásával elviselhetőbbé tegye földi létezését. Mert ahogyan a XIV. dalai láma fogalmaz: ''Saját boldogságunk, jobb jövőnk titka a kezünkben van. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani!”.
Azt a kis könyvet szeretném ezúttal az olvasó figyelmébe ajánlani, amely A boldogság esszenciája címet és az Útmutató az élethez alcímet viseli. Ez egy 126 oldalas kivonata A boldogság művészete - Kézikönyv az élethez című kötetnek, mely a pszichiáter dr. Howard C. Cutler és a dalai láma beszélgetései alapján készült, s valójában az a célja, hogy bemutassa: ''miként élhetünk boldogabban a dalai láma nézeteinek megfelelően”. A kötetet a nyugati gyakorlatból származó megfigyelések és megjegyzések egészítik ki.
A kiadvány röviden és érthetően megfogalmazott, egyértelmű alapigazságok, világos gondolatok gyűjteménye. A Nobel-békedíjjal is kitüntetett vallási és világi vezető tanításában a hitelességet példaértékű életében találjuk meg, abban a megnyugvást árasztó jelenlétben, amely minden egyes nyilvános szereplését jellemzi. Ilyen képessége csak a belső harmóniával rendelkező embernek van, annak, aki nemcsak szajkózza, hanem valóban éli is a kozmikus törvényekkel való összhangot, függetlenül az ember teremtette diszharmonikus körülményektől.
A könyvben megfogalmazott első, hitben gyökeredző, kulcsfontosságú, lényegmeghatározó kijelentés, mely egyben kiindulópontja minden egyes szavakba öntött tanácsnak, az nem más, mint hogy alapjában véve az emberi élet célja a boldogság elérése. Boldogságra és nem szenvedésre születtünk, állítja a mindenki által tisztelt szellemi vezető, s ebben a kontextusban nyújt egyszerű, könnyen érthető, de konkrét és megtanulható tanácsokat. Arra vonatkoznak ezek a tanácsok, hogy miként győzhetjük le az életünket megkeserítő konfliktushelyzeteket, miként kerekedhetünk felül a mindennapi negatív, erőszaktevő impulzusok lélek- és szellemnyomorító hatásán.
A tanácsok arról szólnak, hogy hogyan próbáljunk úrrá lenni az olyan lélekzaklató érzelmeken, mint az idegesség, a depresszió, a bosszúság és a harag, a féltékenység, a hiúság, a saját akarat mindenáron való érvényesítése stb.
Nagyon fontos, hogy elvárásainkban kellő egyensúlyra törekedjünk, mert a túlzások, a kívánságok túlméretezettsége forrásai lehetnek a boldogtalanságnak.
A tanulás és művelődés fontosságát is hangsúlyozza a vallási vezető. A kettő segítheti az embert abban, hogy felismerje a változtatás szükségességét, esetleg abban a döntésében is, hogy milyen viselkedésformától szabaduljon meg annak érdekében, hogy tehermentesítse életét a negatív beidegződésektől.
A Boldogság esszenciája című könyv lényeges szegmensét képezik az amerikai pszichológusnak, Cutlernek az alternatív gondolkodás alkalmazására vonatkozó megjegyzései, melyek tulajdonképpen a modern nyugati pszichológiai kutatásokkal igazolják a láma által megfogalmazott gyakorlati tanácsok célravezető, eredményeket felmutató voltát.
Ezek szerint a ''megfelelő pozitív lelki állapotok bevetésével legyőzhetjük negatív lelki állapotainkat”, az ''új gondolatok elültetésével /pedig/ megváltoztathatjuk agyunk szerkezetét és működését”. Ily módon, állítja Cutler, ''a lélek formálásával elérhető boldogság nagyon is reális elgondolás”.
Ezt a könyvecskét azoknak a figyelmébe ajánlom, akik a körülmények ellenére változtatni kívánnak a megszokott, sok boldogtalanságot magában foglaló életvitelükön.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..