home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az ártatlanul kivégzett magyarokért égtek a gyertyák Csantavéren
Gábor Tímea
2022.11.02.
LXXVII. évf. 44. szám
Az ártatlanul kivégzett magyarokért égtek a gyertyák Csantavéren

November 2-án, halottak napján, elhunyt szeretteink sírjánál helyezzük el a megemlékezés virágát, és gyújtunk gyertyát. Csantavéren, a Nagytemetőben ma délelőtt szentmisét és alkalmi műsort tartottak az 1944-ben ártatlanul elhurcolt és kivégzett magyar lakosok emlékére.

A megemlékezést Szedlár Barna Rózsa vezette. Bevezetésként a jelenlévők elénekelték a himnuszt, majd Utcai Róbert plébános megszentelte az emléktáblát egy közös imádság kíséretében. Ezt követte az alkalmi műsor, majd Kern Imre, Szabadka alpolgármestere szólalt fel. Beszédében elmondta, immár kilencedik alkalommal emlékeznek meg az ártatlanul kivégzett csantavériekről, és helyezik el a kegyelet virágait. Az emléktáblát 2014-ben állították fel a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

— A megemlékezés tábláján 53 név szerepel, a névsor nem teljes, sajnos sokan névtelenül nyugszanak a tömegsírokban. Ma értük is gyújtunk gyertyát. Azonban nem feledkezhetünk meg a gyászoló hozzátartozókról, az árván maradt gyerekekről, özvegyekről, nagyszülőkről sem, akik hosszú évtizedeken át csak otthon gyújthattak gyertyát, mondhattak imát szeretteikért. Ezért is érezzük úgy, hogy kötelesek vagyunk segíteni a gyászolóknak, hogy méltóképpen emlékezhessenek, hogy együtt emlékezzünk az elhunytakért. Bízom abban, hogy soha többé nem történhet meg olyan kegyetlenség, mint amilyen 78 évvel ezelőtt történt — hangsúlyozta Kern Imre, majd hozzátette, minden alkalommal, amikor az ártatlanul kivégzett honfitársainkra emlékezünk, jó keresztényekhez méltan megbékélünk, de nem felejtünk.

Az emléktáblánál a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Nyilas Mihály helyezte el a kegyelet virágait, a VMSZ szabadkai városi szervezete nevében pedig Kudlik Zoltán és Magosi Zsuzsanna. Petkovics Márta a Magyar Nemzeti Tanács, Kern Imre és Ercsi Hargita Szabadka Város Önkormányzata, Dudás Károly és Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Szabó Gábor és Gyuricsin Attila pedig a VMSZ csantavéri szervezete képviseletében koszorúzott. A hozzátartozók nevében Kozma Boldizsár és Kozma Mária rótta le kegyeletét.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult, majd a jelenlévők is elhelyezhették virágaikat és gyertyáikat az emléktáblánál.

Fényképezte: Gábor Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..