home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az adatvédelem nemzetközi napjának margójára
Kartali Róbert
2022.02.02.
LXXVII. évf. 5. szám
Az adatvédelem nemzetközi napjának margójára

Az elmúlt hét eléggé pörgős volt. Egyik esemény követte a másikat: számos rendezvény, sajtótájékoztató és interjú tarkította a napjaimat. Ezek némelyikéről olvashatnak is az újság belső oldalain. Családapaként munka után további ügyeket is kell intéznem, ilyen az élet, úgy jó, ha zajlik, de ezekről soha nem írok. Most kivételt teszek, mert váratlan meglepetés ért bennünket: internetes csalás áldozatai lettünk, megcsapolták a bankszámlánkat. Ügyintézések egész sora következett, és a hab a tortán, hogy közben valaki még belénk is hajtott hátulról…

A hiányra akkor döbbentünk rá, amikor az új gyerekszobába akartunk néhány dolgot venni a feleségemmel. Az okostelefonos alkalmazással lekértük az egyenleget, majd értesítettük az ügyfélközpontot a bűncselekményről. Letiltattuk a kártyát, melyről — közben az ügyintézőtől megtudtuk — az előző napon egy amerikai szoftvercég számlájára lett átutalva egy nagyobb összeg. Mivel késő délután volt, személyes ügyfélfogadásra nem volt lehetőség, így csak másnap szembesülhettünk azzal, hogy már korábban is történtek illetéktelen kifizetések. A kisebb összegek miatt ezek mindeddig észrevétlenek maradtak számunkra.

A bankban is, és a rendőrségen is segítőkészek voltak, de nem sok reményt fűztünk ahhoz, hogy kártalanítva leszünk. A kérdéses kártyát korábban nem használtuk internetes fizetés során, így szinte biztosra vehető, hogy nem adathalászok szerezték meg a számokat. Azt feltételezzük, hogy egy fizetés alkalmával valaki talán lefényképezhette a kártya mindkét oldalát úgy, hogy mi nem vettük észre. Érdekes jelenség, hogy a bankban és a rendőrségen is arra tippeltek, biztosan a gyerekeink fizettek vele a neten, ám mi ezt egy három- és egy egyéves gyerek esetében nem tartottuk reálisnak.

A hétvége szerencsére már kellemes meglepetést tartogatott, szombat reggelre visszautalták a számlánkra az összegeket, melyeknek az előző hónapokban lábuk kélt. Az adatvédelem nemzetközi napja január 28-a volt, mi ezelőtt két nappal éltük át a keserű tapasztalatszerzést. Jó lett volna más hibájából tanulni: nemcsak az internetes adatainkat, jelszavainkat kell a lehető legelővigyázatosabban kezelni, de a bankkártyánkat se tévesszük soha szem elől!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..