home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Amikor északon kél majd a nap
Talpai Lóránt
2022.02.16.
LXXVII. évf. 7. szám
Amikor északon kél majd a nap

Tavasz van karácsonykor és újévkor, május közeledtével olykor havazik, az utóbbi évtizedekben már szinte megszokottá vált ez a helyzet. Válaszként általában az iparosodás, túlfogyasztás és környezetszennyezés okozta felmelegedés kerül előtérbe. A globális időjárás-változásnak azonban teljesen más, ennél sokkal tragikusabb oka van. A Föld tengelyének a dőlésszöge ugyanis jelentős mértékben megváltozott az utóbbi évtizedekben. Legegyszerűbben fogalmazva a Föld megbillent. A keringés síkjára merőleges tengelyhez viszonyított huszon-egynéhány fokos dőlésszög a billenés hatására csaknem 50 fokra nőtt. Bolygónk szó szerint majdnem a hasán fekszik...

Ez a folyamat valamikor a ’80-as évek közepén kezdődött. És igen, ha mindenki csak egy kicsit is visszapörgeti a legutóbbi évtizedeket, akkor biztosan megerősítheti, hogy azóta valóban más lett minden, mint azelőtt. Az 1986 tájékán kezdődő folyamat, avagy a nagymértékű tengelycsúszás azonban 2006 decemberében érte el csúcspontját. Magát a folyamatot közvetlenül nem lehetett érezni, mivel hangrobbanással vagy egyéb, az emberek számára érzékelhető következménnyel nem járt. Nem kérdés, hogy ez a bizonyos drasztikus változás nyolcvan—száz éven belül katasztrófához fog vezetni. A kutatók természetesen tudnak a veszélyről, de részben homokba dugják a fejüket, részben hallgatnak. Utánunk a vízözön, „jobb” így élni — gondolhatja mindenki.

Ám a lényeget, az egyik elsődleges következményt, azaz a jelenlegi helyzetet mindenki tapasztalhatja. Az extrém hőmérséklet-ingadozással ugyanis jelentős mértékben növekedni kezdett az energiafelhasználás. Ez először is óriási változást okoz a mezőgazdaságban, majd — azaz már napjainkban — tájegységek néptelenednek el, és részben a termelési viszonyok átalakulása miatt egyfajta népvándorlás indul el, pontosabban indult már el. A folyamat végén az Északi-sark a Nap irányába fordul, az északi félteke pedig elviselhetetlenül meleg övezetté változik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..