home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ami egyenesbe hozza a fogakat
Bíró Tímea
2021.05.04.
LXXVI. évf. 17. szám
Ami egyenesbe hozza a fogakat

Elmúltak azok az idők, amikor a fogszabályzó miatt csúfolják a gyereket az iskolában. Ma már teljesen elfogadottnak, természetes jelenségnek számít, hogy ha valakinek nincs tökéletes fogsora, akkor orvosolja a gondot. A harminc év tapasztalattal bíró, szabadkai Horvát Róbert fogszabályozó szakorvos rendelőjében jártunk, hogy betekinthessünk ebbe a rendkívül fejlett fogászati ágba.

* Milyen elváltozások indokolják a fogszabályzó használatát?

— A mai orthodonciának az a feladata, hogy elérje a tökéletesen fejlődő koponyának, a két állkapocs viszonyának és a két fogazatnak a tökéletességét. Ha eltérés van, akkor beavatkozással szüntesse meg a gondot. Abszolút tökély nincs, individuális és optimális van, de nagy a kihívás ebből a szempontból, hiszen az emberi fejlődés alatt az állkapcsok visszafejlődtek, a fogazat viszont nem. Ezt nem lehet kinőni, mivel genetikailag és filogenetikailag meg vagyunk határozva olyan értelemben, hogy hajlamosak vagyunk a fogtorlódásra. Ha erre ráépül a családi genetika, valamint kialakulnak a rossz szokások, akkor az illetőnek valószínűleg fogszabályzóra lesz szüksége. Természetesen nem biztos, hogy a felmenőink fogazatát örököljük, de van rá esély. Ha például a progéniát, vagyis a nagy, alsó állkapcsot vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy az egész Habsburg-dinasztia esetében dominánsan öröklődött, de nem biztos, hogy más családokban minden generációnál jelentkezni fog egy-egy elváltozás.

* Melyek azok a rossz szokások, amelyek deformálják a fogsort?

— Jelentős gondot okoz a nem idejében elhagyott cumi, az ujjszopás, a ceruza rágcsálása, a nyelvlökéses nyelés vagy a nyitott szájlégzés. Az ujjszopás esetében a hüvelykujj szopása a legnagyobb probléma, hiszen az tudja a legnagyobb erőt kifejteni a fogazatra. A tejfogazatot nagymértékben tönkreteszik a szénsavas italok vagy a cukros tej fogyasztása. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig a megelőzésre kell törekedni. Fontos elmondani, hogy a tejfogsor és az állandó fogsor külön öröklődik, ezért fordulhat elő, hogy valakinek tökéletes a tejfogsora, ám az állandó fogsora már nem az. Általában a tejfogazat tökéletes, de ha nem, akkor az már egy figyelmeztető jel, hogy gond lesz az állandó fogazattal is. A genetikától függetlenül pedig kiemelten fontos a fogmosás, ha kell, akkor a szülő mossa meg alaposan a gyerek fogát. Főbenjáró bűnnek tartom, ha a fogorvos túl korán vesz ki egy tejfogat. Én nagyon konzervatív vagyok ezzel kapcsolatban, ha lehet, kerüljük el a húzást.

* Hány éves kortól ajánlott a fogszabályzó viselete, és meddig kell hordani a készüléket?

— Legkorábban nyolcéves korban tesszük fel a kivehető fogszabályzót, melyet éjszaka visel a gyerek, és nem ehet vele. Ebben az esetben az a fontos, hogy napi 12 órán át fenn legyen a fogszabályzó. Nyolc- és tizenkét éves kor között tart a mobilkészülékes kezelés, vagyis a kivehető fogszabályzó alkalmazása. Ha tizenkét éves korig nem sikerült tökéletesíteni a fogazatot, akkor felkerül a rögzített fogszabályzó. Rendkívül egyéni, hogy meddig kell viselni, hiszen nem egyformán reagálunk a terápiára. Én személy szerint két év után leveszem a pácienseim fogazatáról a rögzített fogszabályzót, mert ha ennyi idő alatt nem segít, akkor a továbbiakban sem fog, de megjegyezném: rendkívül ritka, hogy ne legyen eredménye a viselésének. Az emberi koponya húszéves korig fejlődik. Utána már nagy kihívás fogszabályzót feltenni, és nem is nagyon ajánlanám, esetleg csak minimális eltérések helyreigazítására. A rögzített fogszabályzó esetében a tizenkét éves kor a legideálisabb, hiszen ekkorra már lecserélődik a vegyes fogazat, és a gyökerek befejezték a fejlődést.

* Milyen ételeket kell kerülnie annak, aki rögzített fogszabályzót visel?

— Nem szabad csonthéjas magvakba vagy például almába harapni, mindent fel kell aprítani, és ajánlott puhára főzni az ételeket. Végül is az összes étel fogyasztható, csak nem mindegy, hogyan. Nagyon kell óvni a bracketeket, vagyis a zárakat, mert fölöttük könnyen megjelenhet a fogszú. Annak, aki fogszabályzót visel, sokkal jobban oda kell figyelnie a megfelelő szájhigiéné betartására. Minden étkezés után meg kell tisztítani a fogszabályzót és a fogakat. Ha nincs nálunk szájvíz, akkor a cukormentes zsálya-, illetve kamillateával való napi többszöri öblögetés is hatásos.

* Gyakran kell kontrollra járni?

— A kivehető fogszabályzót másfél havonta szoktam ellenőrizni, de mindig elmondom a pácienseimnek, hogy ha bármi gond van, jelentkezzenek. Ilyen probléma lehet például az, ha kihúzódik a drót, vagy ha az ember fájdalmat érez. A rögzített készülékek esetében már másnap eljön az illető egy ellenőrzésre, majd egy ideig hetente találkozunk a pácienssel, később pedig mindig ritkul a találkozások száma. Ide kapcsolódóan elmondanám, hogyan működik a rögzített készülék: Ahol a drót nyomást gyakorol a fogra, ott olyan sejtek jelennek meg, amelyek lebontják a csontot. A másik oldalon törvényszerűen húzóerő keletkezik, és ott olyan sejtek gyülekeznek, amelyek építik a csontot, így mozog a fog. Ha az erő nagyobb, mint az artériás nyomás, akkor bizonyos sejtek nagyobb erővel működnek, és kimozdulhat a fog, ez pedig fájdalommal jár, mellyel fel kell keresni a szakorvost.

* Találkozott olyan pácienssel, akinek nem segített a fogszabályzó?

— A harminc munkaévem alatt egyetlenegy olyan esetem volt, amikor három év készülékhasználat után sem reagált a fogazat. Van, akinél már hat hónap elteltével látszik az eredmény, tehát nagyon individuális a folyamat. Meg kell említenem egy felmerülő problémát, mégpedig a visszafejlődést, mely megjelenhet, miután levettük a fogszabályzót. Ilyen esetekben a rögzített után az éjszakait alkalmazzuk, mellyel megpróbáljuk megállítani a visszafejlődést. Ennek nagyon egyszerű az oka: ha beleavatkozunk a genetikába, akkor az megpróbál visszaállni az eredeti állapotába.

* Térségünkben mekkora az érdeklődés a fogszabályzók iránt?

— Az a tapasztalatom, hogy nagy az érdeklődés. Nem állítanám, hogy divatossá vált, de egyre többen belátják, hogy funkcionális okokból is lényeges orvosolni ezt a panaszt, hiszen a rossz fogazat és harapás ízületi gondokat okozhat. Ha rosszul működik a rágási funkció, akkor gyomorbántalmak is kialakulhatnak. Nem kell félni a fogszabályzótól, a feltevés utáni napon jelentkezhet egy enyhe fájdalom, de ez nem tart sokáig. Az esztétikusabb kerámia fogszabályzók és a fémből készültek közül az utóbbi időben egyre többen választják a fémet, mivel kisebb a súrlódás, és előbb lehet eredményt elérni vele.

 

Képaláírás:

1 Dr. Horvát Róbert (A szerző felvétele)

2 A szájhigiéné különösen fontos a fogszabályzót viselőknél

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..