home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Advent első szombatja
Káich Katalin
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám
Advent első szombatja

Az előttünk álló szombat advent első szombatja lesz. Ideje lassan felkészülni a szeretet ünnepére. Ideje lassan elindulni a szeretet útján. Ha szétnézünk szűkebb meg tágabb értelemben vett pátriánkban, ha szétnézünk a nagyvilágban, lépten-nyomon az ezerarcú gonosz jön szembe velünk.

Néha már olyan mértékű a nyomulása, hogy csaknem elviselhetetlenné válik az életünk. Most lehetőségünk van rá, hogy figyelmünket — bármennyire nehéz is felülemelkedni a környezetünk sugározta megszokott rossz közérzeten — teljes mértékben a Krisztus eljövetelét hirdető örömünnepre fordítsuk.
Kétezer évvel ezelőtt megtestesült az Ember Fia, hogy nekünk, csetlő-botló földi halandóknak példát mutasson, miként nyerhetjük el az örök életet, ha a kimeríthetetlen szeretetet gyakoroljuk létezésünk minden pillanatában. Ez az örömünnep, Krisztus születésnapja, melyet karácsonynak nevezünk, a IV. században kezdett elterjedni, és az V. század elejére mind a keleti, mind a nyugati egyház december 25-ét jelölte ki a megünneplésére. A húsvét mellett immár a karácsony is a kereszténység meghatározó ünnepe lett oly mértékben, hogy igény mutatkozott egy olyan előkészületi időszakra, mint amilyen a húsvétot is megelőzte. A Krisztus feltámadásának megünneplésére való felkészülés időszakát nagyböjtnek nevezzük, a születését megelőző négyhetes várakozás pedig, mely karácsonyestig tart, az advent nevet kapta. Hivatalos ünnepi időszakká VII. Gergely pápa hirdette ki a 11. század utolsó negyedében. A messiásvárás hangulatát idéző időszakot az elcsendesedésnek, a bűnbánatnak kellene jellemeznie, hogy megtisztított lélekkel és örömteli szívvel várhassuk a megváltás ígéretével érkező Jézus Krisztust.
A fenyőágakból és más örökzöldből font adventi koszorúban négy gyertyát helyeznek el. Ők a földi valóságba érkező fény, világosság — megvilágosodás?! — forrásai.
Adventi utazásra invitálom az Olvasót. Nyugat- és Közép-Európában ilyenkor, november és december fordulóján ünnepi díszbe öltöztetik a tereket, hogy segítsen az ott élőknek a mindennapok taposómalmából kiszakadni, hogy egy kicsi időre belépjenek a fény birodalmába. Hogy egy kicsit megmártózzanak a fényenergia simogató melegében. Hogy egy kicsit megérintse őket a jóérzés szellője, és tetőtől talpig áthassa őket a várakozás öröme. Hát ennek a semmivel össze nem hasonlítható érzésnek, a várakozás öröme érzésének a megtapasztalása érdekében szoktam én az utóbbi években advent valamelyik szombatján elutazni olyan helyre, ahol adva van a mókuskerékből való kiszabadulás lehetősége.
A Jézus eljövetelére való felkészülésnek ez a módja, vagyis az ünnepváró élmények gyűjtése azért, hogy a másutt egykor birtokba vett elcsendesülés lelkiállapotából ne lehessen kiszakadni, esetemben valóban jól bevált. Az egyszer megszerzett belső harmónia a kedvezőtlen külső körülmények ellenére továbbra is áthatja egész lényemet, hogy méltóképpen felkészülhessek az eljövendő örömünnepre.
A messze földön híres, nagy hagyományú nürnbergi karácsonyi vásár valóban méltó a hírnevére. A hatalmas zsibongó tér tömegnyomora ilyenkor nem szokta megviselni az idegrendszeremet, noha egyébként, ahogy mondani szoktam, tömegiszonyom van. Nürnbergben képes voltam türelmesen kivárni a soromat, ha olyasmin akadt meg a szemem, amit ajándékba okvetlenül meg szerettem volna vásárolni, s az sem zavart különösebben, ha időről időre az oldalbordám látta kárát a lökdösésnek. Egy bocsánatkérő mosollyal különben is mindent el lehet intézni.
A forralt bor meg a puncs fűszeres illata a frankfurti meg bajor virsli, a kolbász meg a mézeskalács illatával keveredve csiklandozza az ember orrát. A széles mosoly sem hagyja el egykönnyen az arcokat. Tulajdonképpen ünnepre készülő, jóindulatú, mosolygó forgatag vesz körül, s ez eloszlatja a tömeg okozta kellemetlenségeket.
Az öröm érzése nem magától látogatja meg az embert. Az embernek gyűlölettől, gonoszságtól megtisztult lélekkel kell elébe mennie, mert csak akkor hatja át a szeretet. Meg kell előlegezni a szívélyességet, a derűt, hogy az megtalálhassa az utat feléd.
Induljunk hát együtt az adventi utazásra!
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..