home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Adni, ha nem is kérnek
Perisity Irma
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám
Adni, ha nem is kérnek

A szabadkai Masterpalst 47 tordai iskolás ingyenes nyaraltatásáról gondosodik
Közös fotó, hogy bizonyítsa: ennyien voltak Fülén - Magyar Attila felvételeNyilván a csillogó szemű gyermekhad tiszteletére vasárnap kora délelőtt a szabadkai Masterplast vállalat parkolója fölött kisüt a nap, elű...

A szabadkai Masterpalst 47 tordai iskolás ingyenes nyaraltatásáról gondosodik
Közös fotó, hogy bizonyítsa: ennyien voltak Fülén - Magyar Attila felvétele

Nyilván a csillogó szemű gyermekhad tiszteletére vasárnap kora délelőtt a szabadkai Masterplast vállalat parkolója fölött kisüt a nap, elűzi az éjjeli esőfelhőket. A házigazdák szorgalmasan készülődnek a fogadásra: asztalokat helyeznek ki megrakva reklámpólókkal és napellenzős sapkákkal, palackozott ivóvízzel, szeretettel készített útravalóval. Nem akármilyen esemény helyszíne most ez a parkoló: balatoni ingyenes üdülésre indul innen negyvenhét tordai iskolás és hat felnőtt kísérő.
- Óriási dolognak tartom ezt a gesztust, amiért mindenekelőtt köszönet a Masterplastnak, pontosabban Bunford Tivadar igazgatónak, aki ötletgazdája és finanszírozója ennek az üdülésnek - mondja Kocsis Róbert, a tordai HK tanácsának tagja, a csoportot kísérő hat felnőtt egyike. - Szeretném hangsúlyozni, hogy a tavalyi év rendkívül nehéz volt a tordaiak számára. A szokatlanul magas talajvíz a település nagyobb részén tönkretette a termést, vagy lehetetlenné tette a betakarítását, így a kisgazdaságok jelentős része jövedelem nélkül maradt. Ez azt jelenti, hogy az itt lévő gyerekek nagy többségének semmilyen esélye sem volt, hogy a saját költségén nyaralni menjen. Ügyeltünk rá, hogy olyan tanulókat vegyünk jegyzékbe, akik elsősorban jó tanulók, szerény anyagi körülmények közt élnek, akik iskolán kívüli tevékenységben is jeleskednek, vagy akik különféle versenyeken képviselték a falut. Ezenfelül itt vannak a rendszeresen edző labdarúgók, az edzőjükkel együtt. A csoportot a ,,felsősök'' alkotják, mindössze két negyedikes fiú van a buszban, aki rendszeresen edz, tehát nem lehetett őket kihagyni. Ezenfelül négy udvarnoki tanuló is van a csoportban, aki naponta utazik Tordára, mert Udvarnokon nincs magyar tagozat. Nemcsak a gyerekek örülnek, jómagam is örülök, hogy ilyen lehetőség nyílt a számukra, de azért őszintén bevallom, hogy van egy pici lámpalázam. Nem egyszerű dolog ennyi gyerekről úgy gondoskodni, mint a sajátomról, márpedig a szülők bizalommal a gondjainkra bízták őket. Szerencsére jól nevelt, szófogadó gyerekek, akikkel majd mindent megbeszélünk, és meggyőződésem, hogy csupa szép emlékkel térünk majd haza.
Valóban, az egyre melegebben tűző nap ellenére a gyerekek fegyelmezetten, szinte szó nélkül állnak kettesével sorban, várják, hogy megkapják a pólót, majd a vállalat szépen berendezett udvarába vonulnak, hogy közös fotón örökítsék meg az indulás pillanatát. ,,Messziről látszik, hogy a mi fajtánk falusi gyerekeiről van szó' - jegyzi meg valaki. Magamban hozzáteszem: ezekkel a lurkókkal nem is lesz problémája senkinek. Aztán pár szóra kiválasztok egy mosolygó legénykét.
- Őszre indulok nyolcadik osztályba - mondja Csíkos Dániel, aki cseppet sincs megilletődve, hogy nyilatkoznia kell. - Nagyon örülök ennek az üdülésnek, mert még nem jártam a Balatonon, pedig már régóta vágytam, hogy megmártózzam a magyar tengerben. Voltam már nyaralni régebben, de ennek az üdülésnek most nagyon örülök. Elsősorban azért, mert éjjel-nappal együtt lehetek a barátaimmal, iskolatársaimmal, remélem, az ott-tartózkodásunk programja is érdekes lesz. Én mint szavaló kerültem a listára, ugyanis számos iskolai, de más szavalóversenyen is részt vettem, és nyertem számtalan elismerést. Petőfi és Radnóti verseit szeretem a legjobban. Gondolkodtam már azon, mi lesz a nyolcadik osztály befejezése után. Azt hiszem, majd Magyarországon tanulok tovább, de hallottam, hogy az idén az MNT ösztöndíjakat ad azoknak a tanulóknak, akik a szülőföldjükön tanulnak tovább magyar nyelven, ezért meglehet, hogy a végén majd itthon maradok - latolgatja a lehetőségeket felnőttes komolysággal Dániel.
A csoport útnak indításában a céget Punyi Mónika HR-felelős képviseli:
- Az idén ötödik alkalommal üdültetünk ingyenesen egy autóbusznyi iskolás gyereket. Az üdülés hétnapos és teljesen ingyenes. A gyerekek Fülére, egy Balaton menti kis falu lovas tanyájára mennek, ahol minden biztosítva van számunkra. Minden évben a vállalatban mi határozzuk meg, hogy melyik helységből viszünk gyerekeket. Az idén Tordára esett a választás, de voltak már nyaralni szabadkai, újvidéki, hajdújárási stb. gyerekek. Hogy honnan az üdültetés ötlete? Ezt az ötletgazda, az igazgatónk mondhatná el, de azt hiszem, az igazi motívum a humanizmus: adni akkor is, és annak, aki nem is kér. A toborozás úgy történik, hogy a kiválasztott iskolának már év elején elküldjük a feltételeket, a válogatás az iskola vagy a közösség dolga. Mi a hétnapos üdülés pénzeléséről, az ott-tartózkodás programjáról gondoskodunk. A visszajelzések csodálatosak, valóban szívmelengetőek. Ezek a gyerekek minden eseményért külön hálásak és tele vannak mesével, amikor hazaérnek. A szálláson naponta lovagolhatnak, fürödhetnek, két alkalommal este tábortüzet gyújtanak, melynek melegénél beszélgetnek, műsorokat hallgatva szórakoznak, azonkívül ellátogatnak a környező helységekbe, így Székesfehérvárra is, ahol a város polgármestere fogadja őket a városházán, kellő ünnepélyességgel. Most szendviccsel vendégeljük meg őket, közös fotózás következik, kiosztjuk az útra való elemózsiát és itókát, majd szeretettel útjukra indítjuk őket azzal a reménnyel, hogy az idén is csupa öröm lesz számukra az elkövetkező hét nap - mondja Mónika.
Így is lehet tenni a közösségért. Méghozzá csöndben, hírverés nélkül. Hiszen már ötödik éve ez a gyakorlat a Masterplastban - most is csak véletlenül került az esemény megírásra. Egy cseppnyi öreges babonasággal megtoldva ideillik a megjegyzés: nem csoda, hogy virágzik a Masterpalst. Hiszen számtalan szülő, gyerek kívánja neki a legjobbakat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..