home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Adják vissza a fiunkat!
DÉVAVÁRI Zoltán
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Adják vissza a fiunkat!

A szerb közvélemény egy részében — mint lapunk már beszámolt róla — nagy felhördülést váltott ki az a temerini incidens, amely október végén történt. Az első híradások szerint magyar szélsőségesek provokáltak kocsmai verekedést, aminek a vége az lett, hogy a rendőrség hét magyar fiatalt letartóztatott. Első riportunkban az ügyben érintett Orosz család mondta el az általuk igaznak vélt történetet, melynek lényege az, hogy a magyar gyerekek voltak a megtámadottak, végül ők hívták ki a rendőrséget is, de ennek ellenére ők kötöttek ki a börtönben.

Lapunk felhívására időközben jelentkezett az ügyben érintett Koperec család is. Telefonhívásomra egy megrendült férfihang vette fel a kagylót, érezni lehetett belőle, hogy bizony igen nagy a baj. Megbeszéltük a találkozót, majd egy ködös délutánon megérkeztünk Temerinbe. Eltartott egy ideig, amíg megtaláltuk a szebb időket megélt, vert falú házat.

Ne féljenek a kutyáktól, nem bántanak — mondta a kapuban Koperec Nándor, s miközben haladtunk befelé az épületben, már érezni lehetett, hogy csak abban a szobában fűtenek, ahol le fogunk ülni. Egy egyszerű, de érezhetően szeretettel berendezett szobába tértünk be a kollégámmal, s az első, ami megütötte a szememet, egy József Attila összes verseit tartalmazó kötet volt. Nándor felesége, Zsuzsanna már kávéval és üdítővel várt bennünket.

Maguk az elsők, akik itt vannak ebben az ügyben, eddig senki máshoz nem fordultunk, s most is végső kétségbeesésünkben kerestük meg magukat — mondja az asszony, érezhetően megrendülve

Csongor fiunk 19 éves, három hónapja van bent a börtönben, pedig ott sem volt az ominózus verekedésnél — mondja könnyeivel küszködve az édesapa, Nándor, s hozzáteszi, hogy az idősebb fiát, Dánielt is le akarták tartóztatni, az volt a szerencséje, hogy a kérdéses napon még csak Temerinben sem tartózkodott; a barátnőjét látogatta meg éppen egy másik településen.

Megdöbbenünk kollégámmal a határozott s fájdalommal teli kijelentésen, s szinte egyszerre vetjük fel a kérdést: de hogyhogy nem volt ott a verekedésnél?

Úgy, kérem, hogy amikor kitört a verekedés, a mi fiunk már réges-rég egy másik vendéglőben falatozott pljeskavicát, s ezt még tanúkkal is tudta, tudja igazolni — mondja az apa.

Koperec Nándor egyébként munkanélküli. Akárcsak a felesége. Azt is elmondja, igaz, hogy a „balhé”-ban részt vevőket ismerte a fia, s az is tény, hogy a kérdéses éjszakán — a verekedés előtt — személyesen is találkoztak. Mint mondja, a fiuk miután egy másik ismerősével elfogyasztotta a pljeskavicát, hazament, nyugovóra tért, s fogalma sem volt arról, mi történt. Csak másnap értesült róla.

Hirtelen csak megérkeztek a rendőrök, nem is tudom, hogy hányan voltak. A Csongor fiamtól elvittek hat pólót, de olyan tárgyakat is lefoglaltak — többek között egy horvát zászlót és egy katonai szuronyt —, amit annak idején én hoztam haza.

Nándor azt is elmondja, hogy a másik fiától is foglaltak le tárgyakat, s azokat is tételesen felsorolja. Mint mondja, teljesen értetlenül állnak az eset előtt, hogy a fiuk miért jutott erre a sorsra, amikor egyértelmű alibije van, s mutatja a bírósági végzést, miszerint faji, nemzeti és vallási gyűlöletszítás a vád ellene.

A megdöbbent szülők lassan, vontatottan ejtik ki a szavakat, érezhető a mélységes megrendültségük és a teljes magukra utaltságuk.

Előbb abban reménykedtem, hogy a fiamat karácsonyra hazaengedik, ezt kapjuk ajándékba Jóistentől, aztán abban, hogy majd újévre... Időközben kiderült, hogy az előzetest letartóztatásukat február 8-áig meghosszabbították — mondja könnyeivel küszködve Zsuzsanna.

A család sérelmezi, hogy ezt az ügyet ugyanaz a Zdenka Stakić bírónő kapta meg, aki annak idején a „temerini fiúk” esetében is ítélkezett. A kétségbeesett szülők petíciógyűjtésbe kezdtek a bírónő leváltása érdekében. Az aláírásgyűjtés ott jártunkkor kezdődött el, így természetesen egyelőre semmilyen konkrét fejlemény nincs ebben az ügyben.

A szülők segítséget kérnek. Azt akarják, hogy kapják vissza a fiukat, akinek állításuk szerint biztos alibije van. Csak az igazságot szeretnék, azt, hogy az igazság ideát, s ne odaát legyen.

Szabó Attila felvétele

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..