home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A verskedvelő Kék cinkék
Tóth Lívia
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
A verskedvelő Kék cinkék

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportja általában díjjal — esetenként nem is eggyel — tér haza a különféle megmérettetésekről. A lányok az elmúlt hetekben sem tétlenkedtek, két rangos versenyen bizonyították, a versmondás és a szép magyar beszéd a mindennapjaik szerves részévé vált.



A csoport hat tagja közül — Beszedics Adrienn, Dupák Fanni, Kovács Bertina, Kovács Dorina, Marx Éva, Szabó Regina — öten már Zentán és Szabadkán járnak középiskolába, így csak hétvégén találkozhatnak, viszont a szombati vagy a vasárnap délelőtti összejöveteleket semmiképpen sem hagynák ki. Igaz, sokat kell tanulniuk, hiszen az iskolában is bizonyítani szeretnének, mégis úgy gondolják, a verses rendezvények sem múlhatnak el nélkülük. Ez azonban nagy felkészülést igényel részükről, hiszen egy-egy alkalomra két-három művet kell megtanulniuk határon túli vagy magyarországi írótól, költőtől. 

Dorina és Berzsián

Nemrégiben Topolyán a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban tartották meg a III. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét. A rendezvényen tizenhat vajdasági település nyolcvan általános és középiskolás tanulója vett részt, közöttük a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának három tagja is. 

A megjelenteket a szervezők nevében Gazsó Hargita, a Kodály Központ Aurora Stúdiójának vezetője magyarul, a csoportot előzőleg hosszú évekig irányító Vass Borsodi Borbála pedig szerb nyelven köszöntötte, a megmérettetésre ugyanis a magyart anyanyelvápolásként és környezetnyelvként tanuló diákok is benevezhettek. 

Az elhangzó produkciókat Kalmár Zsuzsa színész, Kokrehel Julia színész, szociális munkás, Kalmár Lenke és Vass Borsodi Borbála nyugalmazott magyartanár értékelte.

A csókai lányok szép eredményt értek el: Kovács Dorina a 7—8. osztályosok csoportjában Lázár Ervin Berzsián költő szakít az emberiséggel című elbeszélésének részletével első lett, a középiskolások kategóriájában Dupák Fanni és Marx Éva egy-egy Terék Anna-verssel egyaránt a második helyet szerezte meg.

A díjátadás után a verseny részvevői megkoszorúzták az 1980. október 9-én, negyvenévesen, tragikus körülmények között elhunyt Tóth Ferenc költő, drámaíró, néprajzkutató, pedagógus topolyai családi házán található emléktáblát, a temetőben pedig virágot helyeztek a sírjára.

Brassóban is sikert aratott a külFÖLD

November elején Kónya Sándor csókai versénekessel hosszú útra indult a Kék cinkék. Úti célja a mintegy hatszáz kilométerre lévő Brassó volt, ahol az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület Hervay Gizella (1934—1982) költő, író és műfordító születésének 80. évfordulója tiszteletére hirdette meg a XXI. Bartalis János versmondó és énekeltvers-vetélkedőt. Az eseménynek november 6-a és 9-e között a Cenk alatti városban a Reménység Háza adott otthont.

A benevezés alsó korhatára 16 év volt, a jelentkezőknek Hervay Gizella, valamint egy kortárs magyar költő egy-egy szabadon választott költeményét kellett elmondaniuk, illetve megzenésíteniük.

A zsűri tagjai Banner Zoltán előadóművész, művészettörténész, Zorkóczy Zenóbia színművész, Szebei Zsuzsa színháztörténész, Bertóti Johanna dramaturg, verséneklő és Juhász Kristóf színművész, költő volt.

A rendkívül erős mezőnyben a csókai Marx Éva Hervay Gizella Előszó és Terék Anna külFÖLD című művének tolmácsolásával a harmadik helyet szerezte meg. Terék Anna szövege a hallgatóságot is megérintette, a produkció után Évát többen megkérdezték, hol olvashatják el Terék Anna verseit.

Több kísérőrendezvényt is szerveztek: megnyílt Albert Sándor képzőművész kiállítása, Kónya Sándor pedig vetítéssel egybekötött összeállítást mutatott be a vajdasági magyar költők verseiből a saját megzenésítésében.

A díjátadó gálaműsoron megnyitóbeszédet Ambrus Attila mondott, a Brassói Lapok főszerkesztője, a Zsűrifaggatóban pedig a bírálóbizottság tagjai mutatkoztak be.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai nemcsak Brassó belvárosának szépségében gyönyörködhettek, hanem útközben megtekintették Vajdahunyad várát, fényképezkedtek a fogarasi várnál, jártak a református templomban, melynek kertjében Árva Bethlen Kata síremléke található. A szép és tartalmas kirándulás útiköltségéhez Csóka község önkormányzata járult hozzá, amiért a szavalók ezúton is köszönetet mondanak. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..