home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A túrák nagymestere: nordic walking
Bíró Tímea
2018.06.23.
LXXIII. évf. 24. szám
A túrák nagymestere: nordic walking

Lehet, hogy megmosolyogtató látvány, amikor valakit botokkal a kezében látunk sétálni, és nem is gondolunk arra, hogy az illetőnek talán szüksége is van némi segítségre a hosszabb távú gyaloglás kivitelezéséhez.

A bot nem csupán segédeszköz, hanem az egyensúly megtartásához is hozzájárul, és rá lehet támaszkodni, ha bizonytalanul lépkedünk. Sokan nem is tudják, hogy egy sporteszközről van szó, melynek használatával elsajátíthatjuk a nordic walking technikáit.

A kutatások bizonyították, hogy ennek az eszköznek a használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és a térdízületeket a normál sétáláshoz képest. Az sem elhanyagolható tényező, hogy 100%-ban állóképességsportról van szó, ennek elérésében vagy javításában kiváló. Nagymértékben erősíti az izmokat, hiszen a testünk több mint 660 izmának 90%-át igénybe veszi. Ha a helyes technikát alkalmazzuk, akkor a kar, a váll, a nyak és a hát izmai is mozgósítva lesznek, emellett pedig erősíti a szívet, illetve javítja a vérkeringést. Az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, ez a vérben 25%-os koncentrációnövekedésnek számít. Mondani sem kell, hogy ebből kifolyólag a mozgásforma oldja az izomfeszültséget, növeli a stressztűrő képességet és segíti az agy működését. A diagonál mozgás nagymértékben javítja a koordinációs és az egyensúlyozó képességet, mely nemcsak időskorban fontos, hanem a mozgásszegény életmódot folytató fiatalok körében is. A sportág népszerűségének az is egyik oka, hogy a szabadban lehet végezni, és kiváló program az egész család számára.

Jó hír, hogy nem egy drága sportról van szó, mivel kedvező áron is lehet botot vásárolni, valamint egy megfelelő eszköz évtizedekig hű társa a tulajdonosának. A jó bot olyan, mintha a karunk meghosszabbítása lenne: könnyű, illik a kézfejünkre és személyre szabottan megfelelő a hossza is. Különböző felhasználásra különböző anyagú eszközt célszerű választani, ezért a nordic walking botokat alumíniumból, üvegszál és karbon keverékéből, illetve tisztán karbonból készítik. A legjobb döntés alumíniumbotot választani, habár egyre kevesebbet gyártanak belőle. A composit botok üvegszálból meg karbonból készülnek, és ugrásokhoz, futáshoz, illetve nehéz hegyi terepre a legalkalmasabbak. A 100%-ban karbonbotok csak az igazán edzett felhasználóknak szükségesek. Minden talajra és technikához kitűnőek, viszont ezek a legdrágábbak is.

Az eszköz kiválasztásakor figyelni kell a jó markolatra. A pántokkal úgy lehet a kézfejhez rögzíteni a botot, hogy azt nyitott tenyérrel is használhassuk, a legkisebb erőt is át tudjuk adni anélkül, hogy megmarkolnánk a markolatot. Vannak jobbos és balos pántok. A botok alaprésze még a hegy és a gumitappancs. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy fix vagy állítható botot használjunk-e. A nordic walkinghoz kizárólag a fix javasolt. A teleszkópos, avagy állítható előnye, hogy kis helyen elfér, könnyű szállítani, tehát csak utazáshoz ajánljuk második botnak. További nagy előnye lehet, hogy könnyű megtalálni a megfelelő hosszt, lehet vele kísérletezni, ha azonban megvan, hogy melyik hossz a jó, akkor fixet érdemes abban a méretben venni. A teleszkópos bot nehezebb, nagyobb erőkifejtést igényel, emellett sok mozgó alkatrész van benne, és minden lépésnél idegesítő, kopogó hangot ad ki. Semmiképp sem ajánlott azoknak, akiknek gyenge a csuklójuk vagy a kezük, esetleg operálva volt, sérült. Azoknak sem célszerű, akiknek egyensúlyproblémájuk és mozgáskoordinációs gondjuk van. Mondani sem kell, hogy ehhez a sporthoz is megfelelő lábbelire van szükség.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..