home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tehetséges diákokért
(T. T.)
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
A tehetséges diákokért

A GENIUS — a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tizenhatodik alkalommal rendezte meg fizika-kémia tehetséggondozó diáktáborát az általános iskolások számára, valamint tizennegyedik alkalommal a Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákversenyt. Mindkét eseménynek a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola adott otthont.

A versenyen részt vevő negyven csapatot Muhi Béla fő szervező, Weiss Vesna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője és Rózsa Zsombor szervező köszöntötte. Muhi elmondta, hogy a háromnapos diáktáborban huszonöt tehetséges diák vett részt.

— A gyerekek a táborban különféle természettudományi témákkal kapcsolatos előadásokat hallgathattak, kísérleteket mutattunk be nekik, de ők maguk is kísérleteztek. A programban különféle logikai játékok is szerepeltek, mint amilyen a sakk. A fiatalok tudományos jellegű kvízt és keresztrejtvényt is megoldottak, melyben a kulcsszavak a fizikához és a kémiához kapcsolódtak. Olyan témaköröket dolgozunk fel, amelyeket az iskolában a kötelező tananyag keretében nemigen érintünk, tehát a gyerekek olyan témákkal ismerkednek meg, amelyek a tudomány szempontjából fontosak és népszerűek, de az iskolai tananyagban még nem szerepelnek. Óriási szerepük van a felkészítő tanároknak, hiszen felkeltik a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt. A tehetséggondozó program nem valósulhatott volna meg Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül, és köszönet illeti a vendéglátó iskola vezetőit is, hiszen lehetővé tették a tantermek, a felszerelés használatát, és mindent elkövettek annak érdekében, hogy erre a nagyszabású rendezvényre büszkék lehessünk — mondta Muhi Béla, a rendezvény fő szervezője.

A diákok a verseny első fordulójában szakdolgozatot írtak, a második körben pedig a kísérleti jellegű vizsgálatokat mutatták be, illetve illusztrálták a pannókon. A szakdolgozatban az adott témakör leírása és a kísérlet bemutatása szerepelt, az eszközök, berendezések fotói, ezenkívül a különféle számítások, valamint a táblázatok is megtalálhatóak voltak a munkában. A bírálóbizottság az első osztályzatot a szakdolgozatra, a másodikat a pannóra, a harmadikat pedig a prezentációra, azaz a kísérlet bemutatására kapta.

Weiss Vesna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy az intézmény örömmel vállalta a házigazda szerepét, hiszen a tehetséges gyerekeknek esélyt kell adni a tudásuk bemutatására.

— Az oktatásban az innováció a motiváció kiindulópontja. A XXI. században a világ hatalmas kihívások előtt áll, melyekre a tudománynak kell választ adnia. A maihoz hasonló vetélkedőkkel serkentjük a fiatalokat, hogy tudománnyal foglalkozzanak, nemcsak az iskolában, hanem a szabadidejükben is, ami nagyon fontos, hiszen ők a mi jövőnk — emelte ki az igazgatónő.

Fizikából a szabadkai Majsai Úti Á. I., a Széchenyi István Á. I., a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. és a horgosi Október 10. Á. I. szerezte a legtöbb első díjat, kémiából pedig a zentai Emlékiskola és a Thurzó Lajos Á. I., valamint a csantavéri Hunyadi János Á. I. volt a legsikeresebb. Az interdiszciplináris versenyen a palicsi Miroslav Antić Á. I. vitte el a pálmát.

A diákok az oklevél mellett a Vajdasági Magyar Tankönyvtanácsnak köszönhetően értékes könyvcsomagot is átvehettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..