home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A tárlat mint élmény
Bíró Tímea
2021.05.31.
LXXVI. évf. 21. szám
A tárlat mint élmény

A Szabadkai Városi Múzeum közkedvelt látogatóhelye nemcsak a turistáknak, hanem a város polgárainak is. Az intézmény élére nemrég Mihájlovity Bába Anikót nevezték ki, akivel a tervekről beszélgettünk.

A múzeumok nemzetközi világnapja alkalmából a Szabadkai Városi Múzeum tárlatvezetésekkel, online kvízzel és könyvbemutatóval várta az érdeklődőket. Az intézmény megbízott igazgatója elmondta, alkalmazkodnak a járványügyi előírásokhoz, és a múzeum udvarát is szeretnék megtölteni programokkal, látogatókkal.


A Szabadkai Városi Múzeum

— Az elkövetkezendő hónapokban készülünk néhány dologgal a múzeum látogatóinak. A május a gyerekekről is szól egy kicsit, várjuk őket nagy szeretettel a Régészeti kisokos című kiállításra, mely mellé egy nagyon szép foglalkoztató füzet is készült, és ezt be tudják szerezni a múzeumban. Június közepéig látogatható a zsidó kultúráról szóló tárlat, az április végén megnyílt Schervitz Mátyás-kiállításunk, illetve megújult a Vajdasági Magyar Képtárunk is. Emellett a kollégák, dr. Ninkov Kovačev Olga, Ljubica Vuković Dulić és dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, vagyis a két művészettörténészünk és a restaurátorunk egy IPA-projektum keretében készít egy historicizmusról szóló tárlatot, melyen annak bútorokon, festményeken, kiadványokon, épületeken való felbukkanását mutatja be. Úgy gondolom, hogy ez egy rendhagyó kiállítás lesz, mely októberben fog megnyílni. A szecesszió világnapjára, mely június 10-én van, szintén szeretnénk foglalkozást szervezni a fiataloknak, hiszen minden évben aktívan részt veszünk ennek a napnak a megünneplésében. Bízunk benne, hogy a jövőben már gyakrabban tudunk programokat szervezni és megtartani. Többen is jelezték, hogy szeretnének nálunk könyvbemutatót rendezni, de mindenekelőtt bemutatjuk majd dr. Korhecz Papp Zsuzsanna Schervitz Mátyásról szóló könyvét, mely májusban jelenik majd meg. Szeretnénk mindenkinek a kedvére tenni, de közben a járványügyi előírásokat is betartani. A természettudományi osztályunk állandó kiállítása is látogatható, és megpróbáljuk az idén elkészíteni a régészeti tárlat egy részét, mely állandó, de mégis változó lenne — ismertette az idei terveket az intézmény igazgatója, akitől azt is megtudtuk, a kamaszokat is igyekeznek becsalogatni a múzeumba. — Vannak olyan kiállításaink, amelyekre a fiatalok szívesen járnak, a tanárok pedig megpróbálják beépíteni a tananyagba a tárlatlátogatást, melyet egy tanóra keretében valósítanak meg. Fontos, hogy bele tudjunk illeszkedni az ő programjukba, tehát fel tudják használni a kiállításon látottakat, hallottakat a tanórán. Minden évben vannak olyan vendégkiállításaink, amelyek felkeltik a fiatalabb korosztályok érdeklődését, ilyen volt a reformációról vagy éppen a meteorokról szóló tárlat, melyre sok tanár hozta el a tanulókat. A munkatársak a múzeumban egy-egy kiállítás elkészítése során arra törekednek, hogy az interaktív legyen, és a multimediális eszközök által minél több hatás érje a diákokat, de mégse legyen túl sok információ, mellyel megterhelnénk őket. Odafigyelünk arra, hogy az információk lényegre törőek legyenek, a fennmaradó anyagot pedig a technika segítségével próbáljuk bemutatni. A fiatal felnőttektől is gyakran kapunk pozitív visszajelzést, örömmel járnak hozzánk. Fontosnak tartjuk, hogy ha a kamaszok betérnek ide, akkor meghökkentő és érdekes kiállítást lássanak, melyet a tudásuk tágítására is fel tudnak használni, illetve hogy át tudják élni személyesen azt a mesét, amelyet a kiállított tárgyak mögé állítunk.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..