home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
A szentegyházi Gyermekfilharmónia délvidéki hangversenykörútja
2007.07.11.
LXII. évf. 28. szám

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, Európa-hírű, Magyar Örökség Díj-as szentegyházi Gyermekfilharmónia július 12-e és 15-e között a Délvidéken vendégszerepel. A 140 diákból álló, székely ruhás kórus és zenekar Haáz Sándor zenetanár vezetésével* csütörtökön, július 12-én este 8 órakor Szabadkán...

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, Európa-hírű, Magyar Örökség Díj-as szentegyházi Gyermekfilharmónia július 12-e és 15-e között a Délvidéken vendégszerepel. A 140 diákból álló, székely ruhás kórus és zenekar Haáz Sándor zenetanár vezetésével
* csütörtökön, július 12-én este 8 órakor Szabadkán, a Barátok templomában,
* pénteken, július 13-án este 6 órakor Zentán, a Jézus Szent Szíve-templomban,
* szombaton, július 14-én este 8 órakor Újvidéken, a telepi Szent Erzsébet-templomban,
* vasárnap, július 15-én délelőtt fél 11-kor pedig Székelykevén, a Szent István Király-templomban tart hangversenyt.
Az együttes 1982-ben alakult, egy évvel később felvette a Gyermekfilharmónia nevet, s azóta évente 20-30 alkalommal lép közönség elé. Rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta az együttes tagjai minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Szállításuk három busszal történik, ellátásuk cserekapcsolataiknak köszönhető. A turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia kiadványában, a Szentegyházi Hírlapban. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is jelentős hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek. Repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. 2000 óta három lemeze jelent meg.
A rendezvény szervezői és támogatói: a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Kasza József, a VMSZ tiszteletbeli elnöke, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az újvidéki Mozaik Alapítvány, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a szabadkai, a zentai és a székelykevei önkormányzat, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a székelykevei Művelődési Otthon, valamint a Ferencesek szabadkai rendháza, a zentai Jézus Szent Szíve-plébánia, az újvidéki Szent Erzsébet-plébánia és a székelykevei Szent István Király-plébánia.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..