home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szavazati jog és az örökös destrukció
Talpai Lóránt
2010.10.27.
LXV. évf. 43. szám

Röviden talán azzal lehetne kezdeni, hogy talán a határon túli magyarokból is lehet a jövőben tisztességes magyar választópolgár, legalábbis a jelenlegi magyar kormány jövőképéből ez olvasható ki.Konkrétan a helyzet az, hogy választójogot adna a határon túli magyaroknak az alkotmány-előkészítő eseti...

Röviden talán azzal lehetne kezdeni, hogy talán a határon túli magyarokból is lehet a jövőben tisztességes magyar választópolgár, legalábbis a jelenlegi magyar kormány jövőképéből ez olvasható ki.
Konkrétan a helyzet az, hogy választójogot adna a határon túli magyaroknak az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke. Az alaptörvényből kivennék azt a passzust, amely állandó magyarországi lakhelyhez köti a választójogot, hogy később alkotmánymódosítás nélkül lehessen dönteni a kérdésben. A Fidesz már a 2006-os választási kampányban is felvetette: választójogot adnának a határon túli magyaroknak. Négy évvel később az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke vette elő újra a kérdést. Gulyás Gergely szerint a határon túlra került magyaroktól a választási jog nem tagadható meg.
Természetesen a megszokott helyekről rögtön előkerültek az ellenérvek. Az LMP ellenzi a javaslatot, és előre tiltakoznak némely MSZP-sek is: többek között a Bárándy Gergely, bár elmondása szerint az MSZP-frakció nem foglalt még állást az ügyben.
Gulyás Gergely frappánsan reagált a kritikákra. Szerinte a kérdést lehetetlen úgy megközelíteni, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az nem is szólhat bele a kormányzásba. Elmondása szerint ezt a logikát követve akár 7 millió magyartól is el lehetne venni a választási jogot, hiszen hazánkban jelenleg 3 millió körül van az adót fizető munkavállalók száma. -Sőt aki munkanélküli segélyt kap, az még rosszabb megítélés alá esik, mert az még el is vesz - mondta az eseti bizottság alelnöke. - Én ezt egy rossz, múltbeli logikának tartom - tette hozzá Gulyás Gergely.
Véleményem szerint sajnos ez több egy félreértelmezett logikánál. Ez nem más, mint némely jól körülhatárolható társadalmi csoportokban megbúvó zsigeri gyűlölet vagy irigység. Sokan még annak ellenére sem adnának semmilyen jogot sem a határon túli magyaroknak, hogy maguk is onnan származnak.
Már várom a határ mindkét oldalán egyaránt örökké károgókat, akik majd megmagyarázzák, miért nem jó ez a határon túliak számára. Megmagyarázzák majd, hogy miért, mitől és kitől kell félniük a külhonban rekedt magyaroknak. Megmagyarázzák majd, hogy a Fidesz csak szavazatszerzésre használja az ügyet, és ezért jobb, ha a határon túliak ezúttal sem kapnak semmit, ezért önként, főként pedig előre mondjanak le a szavazat jogáról. És az állampolgárságról.
Persze újból végighallgathatjuk majd a tisztelt szocialista és LMP-s képviselőket, ideológusokat, hogy miként is ''aggódnak” emiatt a határon túliak biztonságáért. Közben pedig határon belül, azaz Magyarországon szintén elkezdődik egy más típusú suttogó vagy kevésbé suttogó propaganda arról, hogy azok a fránya határon túliak már megint többletjogokat kapnak, meg megint elveszik azt, ami nem is jár nekik.
Az elmúlt húsz évben, nem beszélve az azt megelőző korszakról, a negatív propaganda uralta a magyar közéletet. A magyar nemzet egyebek között ezért nem tudott kiegyenesedni, s tagjai egyenes gerinccel, őszintén egymás szemébe nézni. Rombolni, elválasztani, megosztani, az egyéni érdekeket végtelenségig előtérbe helyezni mindég könnyebb annál, mint közösségben, szolidaritásban vagy nehéz építkezésben részt venni. Elsődleges nemzeti érdek lenne Magyarországon az a valós és jóhiszemű stratégiai építkezés, amely valódi közösségé kovácsolná ezt a Kárpát-medencében egyedül maradt, egyedül álló, rokonok nélküli népet. A jelenlegi kormány, ha kitartó lendülettel valóra váltja nemzetstratégiai elképzeléseit, melyek mellesleg nincsenek ellentétben a kulturált Európa hagyományaival és jogrendjével, akkor talán nem kell aggódni amiatt, hogy Magyarország úgy fog kiapadni, mint egykor a Pannon-tenger ezen a területen.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..