home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A művész hét ujjal ...
Szalma Viktória
2005.10.18.
LX. évf. 42. szám
A művész hét ujjal
 ...

A művész hét ujjal
Részlet a kiállításból a szegedi Vármúzeum épületébenA szegedi Vármúzeum október 30-áig egy olyan rangos tárlat otthona, melyet a világon eddig csak két helyszínen mutattak be. - Hosszú előkészületek után megnyílt az avantgárd különceként is számon tartott, nagy francia fe...

A művész hét ujjal
Részlet a kiállításból a szegedi Vármúzeum épületében

A szegedi Vármúzeum október 30-áig egy olyan rangos tárlat otthona, melyet a világon eddig csak két helyszínen mutattak be. - Hosszú előkészületek után megnyílt az avantgárd különceként is számon tartott, nagy francia festő, Marc Chagall kiállítása. - A franciaországi Nizza (Chagall Múzeum) és Dél-Korea után, Szeged városa annak a vándorkiállításnak a nyitóállomása (ezt követi Pécs, Debrecen és Győr), ahol Homérosz eposzának, az Odüsszeiának chagalli interpretációja bemutatásra kerül.
Marc Chagall (Mark Zakharovich Shagal, 1887-1985), az orosz származású festőművész egy olyan különleges világot mutat be vásznain, melyben a lehetséges és a lehetetlen, a tudat alatti világ, az álom és valóság elemei, egy erőteljesen érzelemdús és színgazdag előadásmódban épülnek egymásba. Elhatárolta magát attól, hogy beskatulyázzák, először az impresszionisták, majd a kubisták táborába, habár formavilágára kétségkívül hatott a francia kubizmus. Surnaturel (természetfeletti) - jellemezte Apollinaire Chagall festményeit, megalkotva ezzel egy új, a ,,szürrealista' kifejezést. Ebben a világban emberalakok vagy halak repülnek a levegőben, az anya méhében megpillantjuk a születendő gyermeket, a vemhes állat hasa átlátszó, de így történhetett meg az is, hogy egy híressé vált önarcképén, önmagát hét ujjal ábrázolta. Mindezen furcsaságok egy nagyon is valóságos világban történnek meg, egy falu poros utcáin, egy téren vagy szobabelsőben. Festményeinek költőisége, érzelemgazdagsága, a belőlük áradó szeretet, az orosz népművészetben gyökerezik, mely mindvégig jellemzője marad műveinek. Chagall maga jelentette ki egyszer, hogy Párizsba menet a cipőjére tapadva hozott némi hazai földet magával, melyet soha nem rázott le róla teljesen.
Kezdetek és előzmények - Odüsszeia - Homérosznál.
Odüsszeusz, Homérosz eposzának hőse tíz évig bolyongott, mielőtt, a trójai háború után, hazájába, Ithakába visszatérhetett volna, felesége, Pénelopé mellé. A hazautat az Olympos istenei, nimfák és szörnyek keresztezték, próbák egész sorát állítva Odüsszeusz elé. Az Odüsszeia a tenger első költeménye, és az emberé, aki az embernél magasabb, isteni, erők leküzdésére tört. Az ókori görög mítoszokkal és mitológiai motívumokkal Chagall 1952 és 1954 között került ,,kapcsolatba', miután kiadója, Tériade, meghívására Görögországba utazott. Az ókori görög kultúra fennmaradt alkotásai, a görög mitológia, hatással voltak Chagall művészetére. Számos alkotásán merít a görög istenek világából, a görög műemlékekből. Ezen hatás alatt született meg 1974 és 1975 között Homérosz Odüsszeia c. eposzának illusztráció-sorozata is. A Vármúzeumban, miután ez év februárjában megszületett az ötlet, hogy Szeged városa, illetve a Móra Ferenc Múzeum otthont adhatna egy Chagall-kiállításnak, nagy előkészületeket igényelt az a folyamat, mely elvezetett a gondolattól a megvalósulásig. S akárcsak Odüsszeusz Homérosz eposzában, a szervezők is többször megvívták csatájukat az erősebb elemek, mint pl. a bürokrácia, akadékoskodó piros kis ördögfiókái ellen. A végeredmény azonban, ez a nagyon látványos, színvonalas, magas élvezeti értékkel bíró kiállítás, magáért beszél, kreativitásról, szakértelemről, a művész és alkotásai iránti mély tiszteletről és alázatosságról tesz tanúbizonyságot.
Minderről, a kiállítás jelentőségéről dr. Nagy Imrét, a múzeum művészettörténészét kérdeztük, aki a tárlat kurátoraként vállalta magára az oroszlánrészt a szervezés folyamatából. Hihetetlen szerénységgel és finom öniróniával tűzdelt beszélgetésünk alkalmával elmondta, hogy a múzeum történetében ez az első ilyen rangos, nemzetközi kiállítás. Ennek okán egy sor olyan elvárásnak kellett eleget tenni, ami pl. egy hazai kiállítás kapcsán fel sem merül: a tárlat anyagának szállítása, a jogdíjak kényes kérdése, a klimatizált helyiség biztosítása, a biztonsági előírások betartása, és még sorolhatnánk. Érdekességként említette, hogy a 43 olajfestmény mindegyikét 305 000 euró értékben biztosították. Ez is az oka annak, hogy 24 órában, fegyveres őrök vigyázzák a tárlat anyagát, és egyszerre csak 40 fő tartózkodhat, a Vármúzeum berendezett kiállítótermében, hogy a kívánt hőfokot tartani tudják. A kiállítás sikere mutatja, hogy érdemes volt! Már az első hétvégén 1000 látogató volt kíváncsi Chagall Odüsszeia litográfiájára.
A tárlat anyagát három festmény és a 43 lapból álló litográfiasorozat 24-es sorszámot viselő szériája alkotja, melyeken Chagall, Homérosz eposzát, az Odüsszeiát interpretálta. A sorozat a nizzai Bibliai Üzenet Marc Chagall Nemzeti Múzeum Baráti Egyesület tulajdon, a festmények a művész unokájától származnak. A 43 lapból 30 sorszámozott példány készült, melyet japán selyemfényű papírra nyomtattak, Fernand Moulot műhelyében, és ez volt az a 30 lap, amelyet kézjegyével ellátott az alkotó.
A kiállítás értékét, a chagalli fantáziavilág bemutatására irányuló törekvést, a legkisebb mértékben sem csökkenti a tény, hogy ,,csupán' három festmény került kiállításra. Dr. Nagy Imre véleménye szerint, ha, csak egyetlen festményt sikerült volna a látogatók elé tárni, már akkor is megérte volna.
A Chagall-illusztrációk alakjai visszaadják a görögös temperamentumot, színviláguk pedig a mediterrán éghajlat élénk koloritját. Ez utóbbihoz hozzájárult Charles Sorlier litográfus szakértelme, hiszen minden egyes kőnyomaton több, mint 20 színréteget alkalmaztak. Az Odüsszeia-litográfiák is egyértelműen magukon hordozzák Chagall álom-valóság világának jegyeit. Ilyenek repülő halai és alakjai, például Az Alvilágban című kőnyomatán. A valós környezetet itt, a görög műemlékek, szobrok, a jellegzetes antik görög vázák elemeiből építette fel.
Nagyfokú érzékenységgel ragadta meg az eposz homéroszi üzenetét, annak két elemét, a heroikus tartalmat és a mély emberi igazságot emelve ki.
Chagall, Homérosz üzenetén keresztül, átszűri és sugallja felénk a saját hitvallását is, miszerint: ,,A mi megrontott világunkban minden megváltozhat, csak a szív, az emberi szeretet nem.'
A Chagall kiállítással talán elkezdődött valami, itt lenn a Délvidéken is, megtörve Budapest kizárólagosságát. A kérdésre, hogy ez valóban így van-e, csak egy igen titokzatos mosoly volt a válasz, ami azonban mégis sejtet valamit.
Belépőjegy 1500 Ft, 15 fő feletti csoportnak 300 Ft/fő
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-től 17 óráig, hétvégén 19 óráig

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..