home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A mindennapokba emelni a népzenét
Bíró Tímea
2023.05.25.
LXXVIII. évf. 21. szám
A mindennapokba emelni a népzenét

Május 20-án és 21-én a palicsi Vigadó épülete mintha még büszkébben húzta volna ki magát, amiért ismét otthont adhat a Folk Music Festnek. A Juhászok Civil Szervezet immár kilencedik alkalommal rendezi meg a nagy sikerű népzenei fesztivált, mely minden generációra gondol, hiszen kicsiknek és nagyoknak is kínál szórakozási lehetőséget.


Juhász Gábor

A fesztivált hagyományosan a Juhász Zenekar nyitotta meg, mely szombaton 17 órakor a három gyereklemezéből válogatva muzsikált a közönségnek. Ezután következett a fesztiválon már több alkalommal fellépő, szabadkai Ravnica Tamburazenekar, mely szerb, horvát és bunyevác dallamokat hozott a hallgatóságnak, illetve Zvonko Bogdan legismertebb slágereit is eljátszotta. A program folytatásában a magyarországi Magos Együttes lépett fel, mely a Kárpát-medence egyik legautentikusabb magyar zenekara.


Paár Julcsi mesekoncertje nagy sikert aratott

Juhász Gábor, a fesztivál fő szervezője elmondta, az eseménynek mindig is az volt az elsődleges célja, hogy a népzenét közelebb hozzák az emberekhez.

— Szeretnénk elérhetőbbé tenni az emberek számára a népzenét, hogy ne kelljen ezért egy kultúrházba elmenniük, hanem itt a szabadban, a Palicsi-tó partján hallgathassák a népi kincseinket, ahol egyébként is sokan megfordulnak. Elmondhatom, hogy az évek folyamán egyre jelentősebb felhozatallal tudunk szolgálni a kedves közönségünknek, és nagyon sokan visszajönnek, várják ezt a rendezvényt. Úgy gondolom, hogy a helyszín telitalálat, több mint 110 éves épületek között adjuk elő a magyar népzenét. Megtöltjük magyar kultúrával ezeket az épületeket, és tudjuk jól, hogy nem mindig volt így. Köszönettel tartozunk a Palics Park Kft.-nek, amiért a rendelkezésünkre bocsátja ezt a helyszínt, valamint Szabadka Városnak, hogy támogatja a rendezvényt. Fontos elmondani, hogy a magyarországi produkciók a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózatnak köszönhetően lehetnek itt, mely úgy ítélte meg, hogy a helyszín, mint egy építészeti kuriózum, bekerülhet ebbe a programba, én pedig gyorsan kaptam a lehetőségen, és pályáztunk a fesztivállal. Nagyon hálásak vagyunk még a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárságnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Halmos Béla Programnak és minden támogatónknak, aki tesz azért, hogy a rendezvény megvalósuljon — tudtuk meg a fesztivál szervezőjétől.


Májusi busójárás Palicson

Vasárnap 15 órától családi programokból lehetett válogatni a Vigadó teraszán. Népi mesterségekkel kapcsolatos foglalkozások, kézműves-kirakodóvásár, a Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesülettel közreműködve pedig népi gyermekjátékok várták a családokat.


Egész hétvégén nagy volt a nyüzsgés a Vigadó körül

16 órakor dr. Pásztor Bálint, a szabadkai vkt elnöke köszöntötte a jelenlevőket:

— Ez egy nagyon jelentős rendezvény, amit Juhász Gáborék kilencedik alkalommal szerveznek meg. Reméljük, hogy jövőre sor kerül a tizedikre is, rajtunk nem fog múlni. Ez a hétvége tulajdonképpen szezonnyitó Palicson. Nemcsak beszélünk róla évek óta, hanem próbálunk konkrétumokat tenni annak érdekében, hogy Palics visszanyerje a régi fényét. Ahhoz, hogy Palics ismét az idegenforgalom egyik központja legyen, szükség van néhány elemre. Az első elem a magyar szecessziós épített örökség, amelyet igyekszünk nemcsak megőrizni, hanem fel is újítani azokat az elemeit, amelyek erre szorulnak. Az épületek mellett a második elem ez a gyönyörű park, amit a Palics—Ludas Közvállalat nagyon szépen karbantart. Harmadik elemként a víkendtelep, aminek a rendbehozása évtizedek után megkezdődött, és olyan állapotba fogjuk hozni, hogy az valamire hasonlítson is 50 méterre a tótól. Negyedik elemként épül és hamarosan befejeződik az Aquapark, és mindemellett szükség van olyan jelentős rendezvényekre, amelyek idevonzzák az embereket. Ezeknek a rendezvényeknek a sorában az egyik legkiemelkedőbb és kronológiailag mindenképp az első a Folk Music Fest. Méltó alkalom ez arra, hogy bejelentsem, hogy megvan a pénzösszeg a víztorony és a víztorony melletti villamosmegállónak a felújítására, amelyet természetesen a műemlékvédelmi szempontok maximális figyelembevételével fogunk megtenni. Azt gondolom, hogy idővel egyre gyönyörűbb és turistacsalogatóbb Palics, és remélem, hogy a nyár végéig hasonló színvonalas rendezvények fognak itt megvalósulni — hallottuk a szabadkai vkt elnökétől.

A meleg, májusi napon a Borutca megtelt finomságokat kóstolgató látogatókkal, a Gasztrosaroknál is nagy volt a forgalom, a hangulat pedig az alkalomhoz illően ünnepi lett.

— Az idén is törekedtünk arra, hogy a kisgyermekes családok is jól érezzék itt magukat, ezért elhoztuk nekik Paár Julcsi Kerekerdő című mesekoncertjét, mely a Kárpát-medence egyik legközkedveltebb gyermekműsora. Ezután a délszláv és a roma zenét játszó Sükösdi Danubia Tamburazenekar muzsikált a közönségnek. Az idei év egyik különlegessége, hogy eljöttek a deszki barátaink, akik egy BuShow-t mutattak be a fesztiválozóknak. Ez egy rövid, de annál tartalmasabb program, melyet nagyon szeretnek a gyerekek is. A magyar nyelvterület legdélebbi népzenei együttese, a pancsovai Csörömpölő Zenekar is gazdagította a fellépők sorát, 19 órától a Kárpát-medencei összetartozás jegyében a kárpátaljai Kokas Banda lépett a színpadra, a koncertek sorát pedig a magyarországi Bazseva Zenekar koncertje zárta. Igyekszünk színes repertoárt kínálni a közönségnek, hogy mindenki megtalálja a kedvérevalót. A mi mondanivalónk a magyar népzene, azt szeretnénk bemutatni, de mindenképp szeretnénk megismertetni a velünk együtt élő népek, a szerbek, a horvátok, a bunyevácok, a romák kultúráját is a fesztiválozókkal. Az a célunk, hogy a népművészet az emberek mindennapjainak a részévé váljon. Ne a múzeumban vagy a polcon nézzük ezt a történetet, hanem fogjuk, érezzük és szagoljuk meg a népi kultúrát, tegyük megfoghatóvá, hiszen ez mindig is a miénk volt és lesz — mondta el Juhász Gábor.

A vasárnapi program során felerősödő szél ellenére az emberek nem menekültek haza, inkább összehúzták magukat vagy megölelték a másikat, de kitartottak Vajdaság egyik legszínvonalasabb népzenei fesztiválja mellett.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..