home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A minden hangszert megszólaltató harmonika
Bíró Tímea
2018.05.08.
LXXIII. évf. 18. szám
A minden hangszert megszólaltató harmonika

Az Electe Civil Szervezet egy nem mindennapi koncerttel kedveskedett a szabadkai közönségnek.

Az Electe Civil Szervezet egy nem mindennapi koncerttel kedveskedett a szabadkai közönségnek. Május 7-én este az újvidéki Sonja Marinković Akadémiai, Kulturális és Művészeti Egyesület harmonika-zenekara lépett fel a városháza dísztermében.

A körülbelül negyven tagból álló együttest Goran Penić karmester vezette. Az eseményre a 300 dináros belépőjegy mellé egy CD is járt, mely a zenekar legújabb dalait tartalmazza.

Radetić Ádám, az Electe tagja lapunknak elmondta, hogy a közönség kérésére immár másodszor hívták meg a zenekart Szabadkára.

— Decemberben az évadzáró koncertünkön a nézők kitöltenek egy kérdőívet, melyen a többi közt arra is válaszolnak, hogy kit szeretnének látni a következő évben Szabadkán. Így történt meg, hogy másodszor léphet fel nálunk a harmonika-zenekar. Régóta tart az együttműködésünk, hiszen az Electe Production már többször felvételezte koncertjeit Belgrádban és Újvidéken.

Az együttes 1951-ben alakult meg, és már körbejárta Európa nagyobb városait, rengeteg helyen vendégszerepelt. Az általános iskolásoktól egészen a negyven-ötven évesekig, férfiak és nők egyaránt megtalálhatóak benne. A karmestere nemcsak karmester, hanem a zenei művek átiratát is ő készíti, hiszen egyetlen olyan kompozíció sincs, amelyet teljes mértékben erre a hangszerre írtak volna. Egyedülálló zenekarról van szó, hiszen tagjai harmonikán játszanak, emellett elektronikus úton módosítják némelyik hangját. A rendezvény a városi önkormányzat támogatásával jött létre.

A harmonika-zenekar Liszt, Händel, Bach, Mozart, Brahms, Strauss, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Ravel, Debussy, Bizet és Bernstein művein kívül filmzenét is játszik. Az együttes azzal a céllal alakult meg, hogy bizonyítsa: ennek a hangszernek igenis van helye a koncerttermekben. És a szabadkai vendégszereplés alkalmával erről mindenki meg is győződhetett.


Roncsák Alexander felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..