home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A málnaültetvények országa?
2017.07.03.
LXXII. évf. 26. szám
A málnaültetvények országa?

Elégedetlen termelők — Új kábítószer jelent meg a piacon

Elégedetlen termelők

A Szerbiai Málnatermesztők Szövetségének elnöke, Dobrivoje Radović elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a málna idei felvásárlási ára a tavalyinak csak a felét teszi ki. Jelenleg 80 és 120 dinár között mozog, tavaly viszont akár 240-et is fizettek kilójáért. Radović hangsúlyozta, a termelők azt kérik az államtól, hogy vizsgálja meg, vannak-e olyan szereplők az üzletágban, akik monopolhelyzetet teremtettek maguknak azáltal, hogy egy titkos megállapodás értelmében mesterségesen alacsonyan tartják a felvásárlási árat. A bajt pedig csak fokozza, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az idén jóval kevesebb málna termett nemcsak Szerbiában, hanem a világban is.

Nemrég egyébként találkoztak egymással az illetékes minisztérium képviselői, a hűtőház-tulajdonosok, valamint a termelők, és mint kiderült, az alacsony felvásárlási áron kívül az is nagy gond, hogy egyre nehezebb idénymunkást találni. A málnaszedőket jól meg kell fizetni, viszont a jelenlegi piaci körülmények között ez szinte lehetetlen, ecsetelte a helyzetet egy málnatermesztéssel negyven éve foglalkozó gazda. Egy másik termelő arról panaszkodott, hogy ha napi 2000 dinárt fizet a napszámosnak, emellett pedig még az étkezéséről és a szállásáról is gondoskodik, akkor a haszon szinte fele-fele arányban oszlik meg kettejük között. Ez pedig azért nagy baj a gazda számára, mert neki egyéb költségei is vannak: kapálás, permetezés, kötözés stb.

Egy idénymunkás is nyilatkozott minderről: — Mindenki azt hiszi, hogy a málnaszedés könnyű munka, jó keresettel. Pedig higgye el, nagyon nehéz 30 fok feletti kánikulában dolgozni, az emberek sokszor rosszul lesznek a nagy melegben, vagy éppen leégnek. Rajtam ráadásul még egy bogárcsípés is elfertőződött. Arról nem is beszélve, hogy eső után különösen nehéz a málnaszedés, mert elkezd párologni az a sok vegyszer, amellyel a növényt permetezték. Sok gazda pedig nem engedi, hogy a munkások legalább a déli, legnagyobb melegben pihenjenek egy kicsit.

A minisztérium nemrég vizsgálatot rendelt el, melynek során az illetékesek több mint száz átvevőhelyet ellenőriztek. Kiderült, hogy egy személy „feketén” foglalkozott málnafelvásárlással, és másoknál is tapasztaltak szabálytalanságokat. Ez viszont csak egy kis lépés volt a mindenki számára elfogadható megoldás felé. (Blic)

Új kábítószer jelent meg a piacon

Az új drogot Szerbiában azonosították először a világon. A rendőrség által Nišben lefoglalt kábítószer 90 darab egygrammos, alufóliával becsomagolt kiszerelésben várta az értékesítést. Egy zöld színű, növényi eredetű keverékről van szó, melyhez pszichoaktív anyagot, egészen pontosan szintetikus cannabinoidot adtak hozzá. Az új kábítószer teaként vagy dohányként fogyasztható, hatása pedig a szakemberek szerint mintegy 800-szor erősebb a marihuánáénál. A szervezet általános egészségi állapotától függően vérnyomás-emelkedést, hányást, szívritmuszavart, hallucinációt és paranoiát is előidézhet.

A szerbiai illetékes minisztérium értesítette a nemzetközi egészségügyi szervezeteket az új drog megjelenéséről. Arról még nincs hivatalos információ, hogy a kábítószer követelt-e már halálos áldozatot, az azonban bizonyos, hogy Kínában és Indiában gyártották, illetve Európában csomagolták. A belgrádi katonai kórházban csak az idei év első három hónapjában összesen 79 pácienst, közöttük néhány 18 évnél fiatalabb személyt is kezeltek különféle kábító- és tudatmódosító szerek túladagolása miatt. (Blic)


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..