home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A magyar tanítóképző kar ötödik születésnapja
(o. i.)
2011.11.30.
LXVI. évf. 48. szám
A magyar tanítóképző kar ötödik születésnapja

A magyar tanítóképző ötödik születésnapján - Szabó Attila felvételeÖt évvel ezelőtt, 2006 októberében új felsőoktatási intézményt avattak Szabadkán: a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart. Sok-sok év nehéz küzdelmei után sikerült visszahozni a magyar tanítóképzést abba a városba, ahonnan elvit...

A magyar tanítóképző ötödik születésnapján - Szabó Attila felvétele

Öt évvel ezelőtt, 2006 októberében új felsőoktatási intézményt avattak Szabadkán: a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart. Sok-sok év nehéz küzdelmei után sikerült visszahozni a magyar tanítóképzést abba a városba, ahonnan elvitték, ahol a helye volt és van. Ez az otthonába visszatérő képző azonban már jóval több volt korábbi önmagánál: főiskola helyett egyetemi kar. Ráadásul Szerbia első magyar tannyelvű egyetemei kara. Államilag finanszírozott intézmény, az Újvidéki Egyetem nagy családjának 14. tagja. ,,Egy közintézmény életében öt év nem nagy idő' - mondta a kar napján, november 25-én megtartott ünnepségen dr. Takács Márta, az MTTK megbízott dékánja. - ,,De azok, akik részesei voltak az intézményépítésnek, pontosan tudják, mekkora eredmény, hogy a képző immár akkreditált tanintézményként végzi oktatási feladatát, miközben mára belekerült Szabadka művelődési életének és közéletének a vérkeringésébe'. Köszönetet mondott mindazoknak, akik küzdöttek a magyar tanítóképzőért. Az idén októberben nyugdíjba vonult dékánnak, dr. Káich Katalinnak pedig, aki öt éven át vezette az intézményt, ezen az ünnepségen tett ígértet: az a céltudatos csapat, amelyet a dékán asszony hagyott hátra, továbbviszi azt a szellemiséget, amelyet intézményvezetőként kialakított.
Dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora köszöntötte az ünneplő intézményt, melybe ,,dr. Káich professzor asszony beépítette minden tudását, lelkesedését és bölcsességét, tartást mutatott - köszönet neki ezért'. Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzul asszonya, dr. Tóth Anikó gratulált a sikerekhez a leköszönő és az új megbízott dékánnak. Majd arról beszélt, hogy ez az intézmény fontos szerepet tölt be a nemzetpolitikai célkitűzések - anyanyelvű oktatás, a nemzeti azonosságtudat kialakítása és megőrzése - megvalósításában. Ehhez a fontos munkához kívánt a karnak sok erőt, kitartást, kedvező körülményeket, bátorságot.
Az ünnepségen a kar nevében dr. Takács Márta emlékérmet adott át az alapító dékánnak, dr. Káich Katalinnak. A Debreceni Tudományegyetem BTK elismerő oklevelét Keményfi Róbert dékánhelyettes nyújtotta át ,,a tudós asszonynak, akinek kisugárzása van, az elismerő oklevél adományozásáról szóló döntés pedig közfelkiáltással született Debrecenben - mindazért, amit ő és a csapata megtett Szabadkán'. Dr. Káich Katalin megköszönte az elismeréseket, majd arról beszélt, amiből ,,készült' erre az ünnepségre: a Katalin-díj alapításának indítékairól. Arról: ő egy nagyon boldog embernek tartja magát, mert felismerte, hogy miért született erre a világra, és mindig azt csinálta, amit szeretett. Mivel szerettei és a családja mind odafönn vannak már valahol, az ő családja az egyetemi hallgatók. Most, hogy nyugdíjba vonult, azon töprengett, mit tehetne még a családjáért. Így született a díjalap ötlete. A Katalin-díj, melyet minden évben az a hallgató kap, aki a legjobb diplomadolgozatot írta, s azt úgy védte meg, hogy csillagos tízest érdemel, ám azt nem lehet beírni az indexbe. A díj pedig azért kapta ezt a nevet, mert 140 évvel ezelőtt november 25-én, Alexandriai Szent Katalin napján kezdte meg működését a magyar tanítónőképző Szabadkán. A csillagos tízest érő diplomamunkáért járó első Katalin-díjat a professzor asszony Tóth Ágnesnek adta át, Katalin-napi jutalmat pedig Balog Anikó és Kulcsár Sarolta kapott.
Az ünnepségen, rangos vendégek jelenlétében - az újvidéki és a szabadkai felsőoktatási intézmények képviselői mellett a budapesti, óbudai, bajai, szegedi, debreceni rokonintézmények képviseltették magukat - a MTTK a jubileumon Pro Facultate-díjat adományozott az intézményépítést segítő dr. Dragoslav Petrovićnak, dr. Jeges Zoltánnak, dr. Gábrity Molnár Irénnek és Szabadka egykori polgármesterének, Kucsera Gézának. A képző emléklappal jutalmazta azokat az egyéneket és intézményeket, akik adománnyal támogatták a tanítóképzőt. Magas tanulmányi eredményével pénzjutalmat érdemelt ki Bognár Renáta, Kulcsár Sarolta, Sterbik Sarolta, Mohácsi Huba, Bíró Orsolya és Csorba Adrianna. A jubileumi ünnepség után a vendégek megtekintették azt az új tantermet, amelyet a második emeleten alakítottak ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..