home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A magyar nyelvű közoktatás szolgálatában
Szakáll Laura
2013.03.06.
LXVIII. évf. 10. szám
A magyar nyelvű közoktatás szolgálatában

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete 1995-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az anyanyelvű oktatást szolgálja, szakmai továbbképzésekkel, egyéb programokkal segítse a pedagógusokat, a diákok számára pedig vetélkedőket, táborokat és műhelymunkákat szervezzen

A 18 éve tevékenykedő egyesület főbb céljai között szerepel a közoktatás minőségének folyamatos javítása, korszerűsítése, a modern szakirodalom beszerzése és bemutatása, a nemzeti kultúra ismertetése, valamint a hagyományok ápolása. A civilszervezet ezzel járul hozzá a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulásához, gyarapodásához — mondta De Negri Ibolya, az egyesület elnöke. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete jelenleg 540 taggal működik. 
— A pedagógusok számára szervezett legjelentősebb képzés a Szabadkai Nyári Akadémia. Ezt minden év augusztusában tartjuk meg. Különféle témájú előadásokon vehetnek részt a tanárok. Az ötnapos rendezvényen a 250 pedagógus számára a szakmai továbbképzéssel együtt művelődési programokat is szervezünk. A Nyári Akadémián kívül pedig az év folyamán több kisebb képzést, műhelymunkát is. Télen közoktatási konferenciát rendezünk, az idén a hatodik ilyen jellegű rendezvénynek adtunk otthont. Az élményszerű oktatás–tanulás került előtérbe. Azokat a témákat dolgoztuk fel, amelyek segítik a korszerű oktatást. 450 pedagógus vett részt a munkában. Örömünkre szolgált, hogy elfogadta a meghívásunkat dr. Czeizel Endre világhírű genetikus. Hatalmas volt az érdeklődés az előadása iránt, amely elsősorban arról szólt, hogy a gének mennyiben befolyásolják a tehetség kialakulását, léteznek-e géniuszok és talentumok. Egy másik előadónk pedig az örömteli tanulásról tartott előadást. A mai, gyorsan változó, rohanó világban nem könnyű lekötni a gyerekek figyelmét. Az a feladatunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel az iskolát. Továbbképzéseink során olyan ismeretekre tehetnek szert a tanárok, amelyeknek a gyakorlatban hasznát veszik. Igyekszünk minden évben valami újítással szolgálni, új módszerekkel megismertetni a pedagógusokat. Ilyen például a képzőművészeti programsorozat, mely a vizuális nevelésen alapul. Ez tulajdonképpen a kreativitás fejlesztéséről szól. A pedagógusok képzése mellett a diákokra is kiemelt figyelmet fordítunk. Versenyeket, vetélkedőket szervezünk számukra, ezzel felismerjük és támogatjuk a tehetségeket. Különféle tantárgyakkal foglalkozunk. Tavasszal az ÁMV-re, azaz az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjére várjuk a diákokat. Ez már hagyományos rendezvénnyé vált. Ősszel a honismereti vetélkedők kerülnek előtérbe. Ezeket a versenyeket mindig egy történelmi évfordulóhoz kötjük. A Kárpát-medencében egyedülálló Himnusz és Szózat szavalóversenyt is mi szervezzük meg évről évre. Erre a megmérettetésre a Kárpát-medence minden pontjáról várunk fiatalokat. A helyezést elért diákokat minden évben jutalomúttal ajándékozzuk meg. A tehetséggondozás jegyében működtetjük továbbá a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskolát. Az utóbbi időben ezt a fizika és a kémia tantárgyakkal is kibővítettük. Azokkal a diákokkal foglalkozunk, akik ezekben a tantárgyakban nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Egyesületünk három éve bekapcsolódott egy nemzetközi tehetségprogramba, s már kiváló tehetségpontként működik.
— Milyen változások elé néz az egyesület ebben az évben?
— Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete nagykorúvá lett, most egy nagy változás elé néz. Egyesületünk eddig nem rendelkezett saját ingatlannal, albérlői státuszban voltunk. Ez a helyzet hamarosan megváltozik, saját irodánk lesz Szabadkán a Magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából. Ez megkönnyíti a munkánkat, valamint arra is lehetőséget nyújt, hogy további foglalkozásoknak, szakmai összejöveteleknek, tehetséggondozó programoknak adjunk otthont. Nagy öröm számunkra ez, így még nagyobb lendülettel tudunk tovább dolgozni. Újabbnál újabb ötleteink vannak azzal kapcsolatban, hogy mit tudnánk még kialakítani ott. A főbb programjainkat Szabadkán szervezzük, kiváló az együttműködésünk az itteni tanintézményekkel, de Vajdaság más iskoláival is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Ennek jegyében az egyesületünk tájol, Vajdaság több településére is ellátogatunk, különféle előadásokat, műhelymunkákat tartunk. Úgy vélem, az oktatás folyamatos újításán kívül a nevelésre is nagy hangsúlyt kell helyeznünk. Mindannyian azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek izgatottan várják az általános iskola első osztályát, várják, hogy iskolába járhassanak. Nekünk ezt az érdeklődést kell szinten tartanunk a későbbiekben is. Ami az egyesület további terveit illeti, számunkra az a legfontosabb, hogy tovább haladjunk az eddig kialakított úton, segítsük a vajdasági pedagógusokat. A másik fontos feladatunk a tehetségek felkarolása. Nonprofit szervezet lévén a terveinket pályázati eszközökből tudjuk megvalósítani.
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete évi tervében a hagyományos pedagógusbál és a közoktatási konferencia után legközelebb a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny területi döntője következik, majd a magyar mint környezetnyelv tanítása témájában szervez pedagógus-továbbképzést az egyesület. Az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét május 11-én tartják meg Szabadkán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..