home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A magyar autonómiáról Brüsszelben
Talpai Lóránt
2011.03.09.
LXVI. évf. 10. szám
A magyar autonómiáról Brüsszelben

Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament (EP) alelnökének a meghívására múlt héten Brüsszelben tartotta meg kihelyezett ülését a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT). Az ülésen a vajdasági magyarság képviseletében Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével együtt Bús O...

Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament (EP) alelnökének a meghívására múlt héten Brüsszelben tartotta meg kihelyezett ülését a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT). Az ülésen a vajdasági magyarság képviseletében Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével együtt Bús Ottó, a szövetség elnökségi tagja, tartományi képviselő is részt vett. Az ott elhangzottakról és történésekről most ő számol be lapunknak.
A február 28-ától március 2-áig tartó tanácskozáson a Kárpát-medencei magyar szervezetek többnyire elnöki szinten képviseltették magukat. Vajdaság a VMSZ, a VMDK és VMDP küldöttsége útján, a legmagasabb fokon képviseltette magát az értekezleten: a VMSZ-ból Pásztor István elnök, a VMDK-ból Csonka Áron elnök, a VMDP-ből pedig Ágoston András elnök jelent meg. A Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja vett részt Berényi József vezetésével, Kárpátaljáról a KMKSZ Kovács Miklós vezetésével, Horvátországból a HMDK ügyvezető elnöke, Jankovics Róbert, Erdélyből pedig az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Sógor Csaba. Mindezeken a szervezeteken kívül a Székely Nemzeti Tanács képviseletében Izsák Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében pedig Tőkés László és Toró T. Tibor is részt vett az ülésen. Természetesen ott voltak még a magyar EP-képviselők és a magyar kormány képviselői is, többek között Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának a vezetője.
A két napig tartó ülés első napján kétórás vitát folytattak a résztvevők, ezután egy igencsak eseménydús és fontos találkozó következett: a Magyar Néppárt munkaülésen látta vendégül a KMAT tagjait, akiket Gyürk András, a magyar EP-delegáció vezetője köszöntött. A folytatásban egy közmeghallgatás következett, melyen a más-más régiók vezetői mondták el régiójuk autonómiával kapcsolatos tapasztalatait. Két fontos állásfoglalás született (az egyik a Kárpát-medencei magyar ügy Európában alcímet viselte, a másik pedig Európa stabilitása és az őshonos nemzeti közösségek tárgykörében fogalmazódott meg), majd egy rövid zárónyilatkozatot fogadott el a tanács.
A zárónyilatkozat röviden összefoglalva a következőket tartalmazta:
''A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács 2011 március 1-jei ülésén arra a következtetésre jutott, hogy megmaradásunk és fejlődésünk egyedüli garanciája a területi, perszonális és saját jogállású autonómiaformák biztosítása. Ennek érdekében minden törvényes eszközt felhasznál a tanács, hogy a magyarság jogos igényének érvényt szerezzen. Hiszen a magyar kérdés rendezése Európa szempontjából is elengedhetetlen.”
Fontos még kiemelni azt is, hogy a KMAT egyhangú támogatással fogadta el a felvidéki MKP felvételi kérelmét az Autonómia Tanácsba.
A második napon a KMAT résztvevői közös sajtótájékoztatót tartottak az Európai Parlamentben. Ezen a konferencián nagy sikert aratott egyebek között Pásztor István felszólalása. A VMSZ elnöke a szerbiai gyakorlatról beszélt, a 2009-ben elfogadott nemzeti tanácsokról szóló törvényről, a választói névjegyzékről és a nemzetitanács-választásról. Pásztor István nóvumnak nevezte a magyar nemzetpolitikát Európának ezen a részén, mert mint fogalmazott, a szomszédos államokban egyelőre nem tapasztalható ilyen jellegű nemezpolitika. A környező államokban csak elméletben létezik autonómia, a Vajdaságban ezzel szemben az emberek a maga mivoltában, valóságában élhetik meg az autonómiát. Mindezt természetesen fokozatosan, lépésről lépésére haladva lehet vagy lehetett megvalósítani.
Arról is határozat született a tanácskozáson, hogy a KMAT nyári szabadegyetemet hoz majd létre, azonkívül monitoringcsoport alakít ki minden egyes régióban. E csoportok feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje a szomszédos országok autonómiatörekvését. Határozat született továbbá a Magyarnak lenni jó programról is, amely egy annak érdekében folytatott kampány lesz, hogy a népszámlálásokon minél többen merjék vállalni a magyarságukat.
Végezetül, s talán ez a legfontosabb: először adatott meg, hogy az Európai Parlamentben közmeghallgatáson gyűljenek össze a magyar szerveztek annak érdekében, hogy az elmúlt kilencven évről, Trianonról, a magyar kérdésről, az autonómiáról beszéljenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..