home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A kisajátíthatatlanság dicsérete
Káich Katalin
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám

Simone Weil írásait olvasva újra és újra meg kell állapítanom önmagam számára, milyen összetett és szövevényes világban élünk, pontosabban fogalmazva, milyen bonyolult, paradox világot sikerült kimódolnunk a 21. század elejére. Ugyanakkor az ő példája bizonyítja azt is, hogy ha olyan életművet hozol...

Simone Weil írásait olvasva újra és újra meg kell állapítanom önmagam számára, milyen összetett és szövevényes világban élünk, pontosabban fogalmazva, milyen bonyolult, paradox világot sikerült kimódolnunk a 21. század elejére. Ugyanakkor az ő példája bizonyítja azt is, hogy ha olyan életművet hozol létre, amelyet nem lehet egyértelműen kisajátítani, amely a látszólag - ne feledjük: minden mindennel összefügg! - legkülönfélébb és legellentmondásosabb gondolatokat és nézeteket képes egymásnak megfeleltetni, nagy a valószínűsége annak, hogy fióksorsra leszel ítélve.
Pilinszky János egy helyütt a 20. század ''legmélyebb és legszuverénebb szellemének” tartotta Simone Weilt a filozófia, a misztika és az esztétika viszonylatában, nos tehát, tulajdonképpen én neki köszönhetem e rendkívüli gondolkodóval való találkozásomat. Egyedisége abban is rejlik, hogy sikerült neki, az egyébként töredékes szövegeiben olyan, a filozófia klasszikus jellegéből adódó egységes doktrínát megfogalmaznia, ''amely egy metafizikai jellegű morális intuíción alapul”.
Ma, amikor az igazságtalanság teljes mértékben a virtuális világ foglyává és a valóság száműzöttjévé lett, érdemes emlékezetbe idézni Weilnek az igazság mibenlétére vonatkozó gondolatait, melyek szerinte egyben az alkotói zsenialitás meglétét igazolják. A költői zsenialitásról ezt mondja: ''zseni az, aki szereti az igazságot, még akkor is, ha nem jutna tovább a puszta dadogásnál”. Pilinszky János erre reflektálva foglalta szavakba 1967. július 9-i írásában a Madách Imre-i Tragédia ''törékeny remekmű” voltára utaló gondolatait, miszerint ''Egy minden vagy szinte minden költői eszközt nélkülöző lélek 'remekel' benne - ez a nyers igazság”. Ebben a kontextusban állapítja meg azt is, hogy a mű ilyenképpen válhatott száz év elteltével ''egy nehéz sorsú kis nép nem is annyira művészi, mint inkább morális ereklyéjévé”.
A weili teóriákban megnyilvánuló, látszólag kibékíthetetlen ellentmondásosság feloldását valóságos szellemi kihívásként lehet megélni, amire ebben a szellemiekben eltunyult világban igen ritkán - a többség számára általában soha sem - mutatkozik lehetőség.
Az idei budapesti könyvhét egyik gyöngyszemének tekintem a Gondolat Kiadónál 2011-ben megjelent Simone Weil - filozófia, misztika, esztétika című kiadványt, mely a Francia Intézet Filozófiai Füzeteinek sorozatát gazdagítja. Weil születésének századik évfordulója 2009-ben volt. Az ezzel kapcsolatos ünnepségek sorozatában az egyik centenáriumi konferenciát 2010. január 22-én tartották a budapesti intézetben.
Vető Miklósnak, a poitiers-i egyetem professzor emeritusának előszavát Simone Weil szükségszerűségről készült feljegyzéseinek első magyar fordítása követi, mely a Kereszténység előtti sejtelmek című mű részeként jelent meg.
A 20. és 21. század fordulóján élő ember számára, aki immár a napok mindegyikében szembesülni kényszerül a megtört lét valóságának elviselhetetlenségével, egyedüli ellenszerként a gondolkodás képességéhez folyamodhat csupán, hiszen mint Simone Weil is leszögezi: ''Az emberi gondolkodás és a világegyetem a kinyilatkozások par excellence könyvei, ha a szeretettől és hittől megvilágított figyelem képes ezeket megfejteni”.
Az Amerikai naplóban található Az erdő és a cipészlegény című mese. Misztikus jelentésére Pilinszky is hivatkozik, abban az értelemben, hogy az alvó emberi lélekben miként talál otthonra a bűn s mi módon kell a kiiktatására törekedni. Az emberi gyengeségeken való felülemelkedésre viszont kizárólag ''a jó szeretete marad egyetlen biztos vezércsillagunk”.
Ez Simone Weil üzenete mindazok számára, akik megértek a változásokra, arra, hogy a felvállalt szeretet erejének segítségével megküzdjenek saját tehetetlenségükkel, gyengeségeinkkel és esendőségükkel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..