home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kenyér kultusza jegyében
k. o.
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám
A kenyér kultusza jegyében

Csete György építész egyik műve, az 56-os forradalom emlékére tervezett kápolnájaAz idei Dombos Festen kemencekápolnával gazdagodik a Hegyalja utca?A hírt ifj. Horváth Lászlótól, a Dombos Fest művészeti vezetőjétől tudtuk meg nemrégen. Az egyedi alkotást Csete György Kossuth-, Ybl- és Prima...

Csete György építész egyik műve, az 56-os forradalom emlékére tervezett kápolnája

Az idei Dombos Festen kemencekápolnával gazdagodik a Hegyalja utca?
A hírt ifj. Horváth Lászlótól, a Dombos Fest művészeti vezetőjétől tudtuk meg nemrégen. Az egyedi alkotást Csete György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima Díjas építész ajánlotta fel a kishegyesi szervezőknek a nándorfehérvári csata 550. évfordulója kapcsán.
- Mint ismeretes, eddig minden évben úgy próbáltuk megszervezni a Dombos Festet, hogy annak valami mélyebb és tágabb eszmei tartalmat is adjunk a művelődési és szórakoztatási eseményeken túl. Az első évben, a Campus építésztalálkozón például felépítettük az Istenfélő Házat, vagyis a Kátai-tanyán lévő jurtát. Mivel időközben a Hegyalja utca lett rendezvénysorozatunk fő színhelye, s közben a felajánlást is megkaptuk - aminek nagyon megörültünk -, úgy döntöttünk, ide építjük a kemencekápolnát, amelynek - miként azt a neve is már sugallja - mindenképp lesz egy elvont üzenete, absztrakt jelentéstartalma és egy valós, tárgyias használati értéke is. Csete Györgynek nem ez az első ilyen jellegű építészeti alkotása. Ő a magyar természetközeli élő építészeti stílus egyik újraélesztője. Szakterülete a környezetbarát építés: a tisztaenergia és napenergia felhasználása az építészetben. A magyar organikus építészeti mozgalom egyik elindítója. Lakóépületeket, irodaépületeket, templomokat és különleges rendeltetésű épületeket egyaránt tervez. Az ő munkája az ópusztaszeri Erdők Temploma és Múzeuma. Az általa tervezett Orrfű Forrásházat tavaly műemlékké nyilvánították. A nekünk felajánlott kemencekápolna rajzát, eszmei vízióját a nándorfehérvári csata 550. évfordulója alkalmából vetette papírra. Ha megépül az alkotás, a Hegyalja utcán avatjuk fel július 21-én hármas jubileumot jegyezve: a már említett történelmi eseményen túlmenően megemlékezünk majd a Campus építésztalálkozó, valamint a Bácsország 10. évfordulójáról is. S amint említettem már, a kápolna nemcsak emlékmű lesz, hanem kemence is, melyben kenyeret, lángost, lepényt sütünk a Dombos Fest látogatóinak. Évközben pedig a civil szervezetek használhatják majd saját szükségleteikre. Reméljük, hogy mindezen által felelevenítődik és újraértékelődik vidékünkön a kenyér kultusza - vázolta fel terveiket ifj. Horváth László.
Ám ahhoz, hogy a terv megvalósuljon, nagyon sok még a tennivaló. És nemcsak a Dombos Fest szervezőinek. Hiszen az emlékmű olyan történelmi esemény és közös múlt jelképe lesz, amely több falu népét kötötte itt össze a Délvidéken évtizedeken, évszázadokon keresztül. Továbbá a jelen üzenete is lehet(ne) - miként az volt a nándorfehérvári csata is 550 évvel ezelőtt szerbeknek, magyaroknak egyaránt -, épp most, amikor az anyaországban és itthon is a népek és nemzetek közötti tolerancia fontosságát hangsúlyozzák.
- Minden még a tervezés szakaszában van. Most készül a kivitelezési projektum, a költségvetési program, s most kezdtünk a különféle pályázatírásokba. Mivel hozzávetőlegesen is mintegy 5-6 milliós beruházásról van szó, mi minden (művelődési, értelmiségi, politikai) fórumtól segítséget várunk - mondta beszélgetőtársunk.
A VI. Dombos Festről megtudtuk még azt is, hogy ezúttal július 6-ától 22-éig fog tartani. Kishegyesen természetesen, mert még ,,kerestetnek a más községbeli igazi szervező partnerek. A művészeti fesztivál igyekszik megtartani magas színvonalát, ugyanakkor pedig tanulni is az eddigi hibákból, mulasztásokból. Továbbra is politikamentes óhajt maradni, és műsoraival a családoknak kedvezni. A várható vendégsztárokról, együttesekről, produkciókról dióhéjban a művészeti vezető csak annyit árult el, hogy mint mindig, most is ,,vegyes felvágott lesz. Azaz mindenki megtalálja a saját ízlésének való szórakozást, kikapcsolódást. Egyvalami azonban máris biztos: a nagy visszhangra talált szépségválasztás az idén sem marad el!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..