home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A károlyfalvi emlékkő
István Márta
2004.09.29.
LIX. évf. 39. szám

Bánát rózsájának nevezték egykor Károlyfalvát. A falu lakói 2002-ben ünnepelték a valamikori Karlsdorf betelepítésének 200. évfordulóját. A mai Banatski Karlovac 7000 lelket számlál, de már aligha mondható többnemzetiségűnek. Jelenlegi lakosságának a többségét Szerbiából telepítették, betöltve azt a...

Bánát rózsájának nevezték egykor Károlyfalvát. A falu lakói 2002-ben ünnepelték a valamikori Karlsdorf betelepítésének 200. évfordulóját. A mai Banatski Karlovac 7000 lelket számlál, de már aligha mondható többnemzetiségűnek. Jelenlegi lakosságának a többségét Szerbiából telepítették, betöltve azt az űrt, amely a 3400 német ajkú polgár távozása után maradt.
A kimutatások alapján ebben a szórványban még napjainkban is élnek magyarok. A katolikus közösség 100 lelket számlál. Áll még a Borromeo Szent Károlyról elnevezett, egykor monumentális katolikus templom, mellette a régi iskola, ahol szállást kaptak a legutóbbi háború menekültjei, a paplak épülete. Egyedül ez utóbbiról lehet elmondani, hogy gondozzák, jelenleg ugyanis óvodaként szolgál. A többi létesítményen meglátszik az idő múlása, a toronyórát megette a rozsda, az iskola falából virító téglák és maradványok az elmúlt idők kiváló mestereiről tanúskodnak. A nagy parkot, a vasráccsal körülkerített kőfeszületet az ápolt cserjék teszik még szebbé. A hely igen forgalmas, hiszen itt halad át a Romániába vezető bánáti főút, amely Versecre vezet. A múlt és a jelen színes keveréke, a békés együttélés jelképe ez a kisváros. Erről tanúskodnak a tágas és árnyékos egyenes utcák, a modern életre utaló lakótömbök és az új házak, valamint a főút mentén sorakozó kávézók. Jóformán semmilyen graffiti sem olvasható a falakon. Megtalálhatók a múlt emlékei is, a régi vasútállomás, az első világháborúban elesett német honfitársaknak emelt emlékmű, de van második világháborús emlékhely is, amely a partizánokat dicsőíti.
A hatalmak és a vezetők cserélődnek, a szokások változnak, de szerencsére térségünkben egyre gyakrabban fognak össze az etnikumok, hogy a múlt gonosztettein túllépve, immár megbékélve és megújult szívvel, emberhez méltóan emlékezzenek meg a közös áldozatokról. Nemrégiben új emlékkövet szenteltek fel az egykori károlyfalvi katolikus temetőben. Minden károlyfalvi, aki itt született, egy az áldozatok közül -- hangzott el Josef BLEICHERT egykori lakos megnyitó beszédében. Ő, mint honfitársainak többsége is, elvesztette házát és hazáját. Új otthonra Németországban talált, de a régi szülőföld vonzerejét soha nem sikerült legyőznie. Az ökumenikus gyászszertartást ft. GYURIS László, verseci katolikus plébános, valamint az orthodox egyház képviselője végezte. A megemlékezés keresztény feladat, mivel hitünk lényege az embertársi szeretet -- hangzott el az egységes szertartás során. Az egyszerű, fehér márványkő csukott könyvet ábrázol, amelynek német és szerb nyelvű felirata valamennyi károlyfalvi áldozatnak szól az 1941 és 1951 közötti időszakban. A szentmisére megnyitotta ajtaját az időtől megviselt templom is.
Bleichert úr, a külföldön élő károlyfalviak társulatának elnöke, sokat fáradozott azon, hogy együttműködésre jusson a falu mostani vezetőségével. Munkája nem volt sikertelen, erről tanúskodik számtalan, a világban szétszóródott földi, aki 50 vagy 60 év eltelte után először jött vissza a szülőfalujába. Őket a helyi közösség vezetősége, a nőszervezet és a helybeliek ünnepi műsorral, kiállítással, falulátogatással és közös ebéddel köszöntötték. Az alakulóban lévő Szerb--Német Társulat a közös tervekkel foglalkozott, amelyeknek a legfontosabb része egy kisebb helyismereti múzeum létrehozása lenne. A német vendégek tetemes, a múlttal kapcsolatos történelmi anyagot hoztak ajándékba. Jöjjenek el ismét, hogy barátkozzunk és jól kibeszélgessük magunkat -- ezek voltak Ratko KREMIÆ-nek, a helyi közösség titkárának zárószavai.
(A szerző fotója)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..