home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A játékból születő tudás
Bíró Tímea
2020.09.14.
LXXV. évf. 38. szám
A játékból születő tudás

Gyakran hangoztatjuk, hogy a gyermek fejlődése szempontjából milyen hátrányai vannak a digitális világnak és a mérhetetlenül sok technikai eszköznek, mellyel már egészen fiatal korban találkozik az újabb generáció. Ezt a jelenséget megfékezni nem lehet, hasznosítani, élményt és tudást kovácsolni belőle viszont igen. Az informatikának van jövője, ezért csak előny származhat abból, ha gyermekünk elsajátítja az élményalapú programozás alapjait.

Immár tizenöt országban működik a Logiscool nevű programozóiskola, melynek tanulói nemcsak használják a számítástechnikai eszközöket, hanem formálják is őket. A szerbiai Logiscool az elmúlt tanévben Szabadkán és Zentán működtette iskoláit, ettől a tanévtől kezdve pedig Újvidéken, Belgrádban és remélhetőleg Óbecsén is megnyílik egy-egy központja, ezáltal pedig öt hálózatból áll majd a szerbiai programozóiskola.

Rózsa Zsombor, a szerbiai Logiscool egyik igazgatója kiemelte, nem szabad elhanyagolni azt a tényt, hogy a mai gyerekek legkedveltebb időtöltése a virtuális térben való játék, ezért igyekeznek úgy összeállítani a tanmenetet, hogy a játék mellett a képességfejlesztés és az ismeretszerzés is helyet kapjon.

— Nálunk a gyerekek játékokat terveznek, illetve programoznak, e folyamat mentén elsajátítják a programozás rejtelmeit, magas fokú digitális írástudáshoz jutnak, fejlesztik a szellemi képességeiket, felhasználják az iskolában elsajátított lexikális tudást, illetve kreatív alkotótevékenységet végeznek, miközben az egészet játékként élik meg. A Logiscool oktatási programja nemzetközileg elismert és díjnyertes, komplex fejlődést tesz lehetővé a gyerekek számára. Azok a tudatos szülők, akik számára fontos, hogy gyermekük tartalmasan töltse el szabadidejét, illetve eközben használható és korszerű tudást sajátítson el, biztosan nem fognak csalódni ebben a programban — mondta Rózsa Zsombor. Azt is megtudtuk tőle, hogy rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek, a szülőktől, a pedagógusoktól és a tanulóktól egyaránt.

A Logiscool nyáron sem zárta be kapuit, hiszen öt tábor várta a fiatalokat Video Production, Minecraft és Programozó Hacker témakörökben. A számos érdekes tematikus kihíváson túl a résztvevők ellátogattak a Szabadkai Városi Múzeumba és a bowlingterembe is. Az ősz beköszöntével folytatódhat az izgalmas tanulás, méghozzá új programokkal.

— A szabadkai iskolaközpontunkban éppen egy esztendeje folyik az oktatás, az első tanév során a gyerekek megismerhették a programozás alapjait, illetve mélyrehatóan fejlesztettük a strukturált gondolkodásukat, erre tudunk most építeni, és új lehetőségeket felkínálni számukra. Így az előttünk álló tanévben a scoolcode-os programozás mellett elérhető lesz egy új fejlesztő környezet, a KODU, melyben a hallgatók már 3D-s játékokat is tudnak tervezni. A KODU a játékalkotás és a programozás teljes szabadságát adja a gyerekeknek. Szintén elindítjuk a Video Production elnevezésű kurzusunkat is, mely során a gyerekek megismerhetnek különböző filmes műfajokat, megtanulnak videót vágni, illetve olyan szerkesztési technikákat és filmes trükköket, mint a feliratozás vagy az effektezés, melyek igazán profivá tesznek egy videót — tudtuk meg Zsombortól.

A vajdasági iskolákban szerb és magyar nyelven, míg a belgrádiban szerbül folyik majd az oktatás. Mivel a foglalkozások tanteremben és az online térben is megvalósulhatnak, a diákok mindkét lehetőséggel élhetnek, de a járványhelyzetre való tekintettel a tantermi foglalkozásokon egyszerre hat gyerek tud részt venni. Érkezéskor lázmérés, kézmosás, kéz- és cipőtalp-fertőtlenítés történik, valamint az óra alatt kötelező a szájmaszk viselése.

Szeptember 7-e és 26-a között ingyenes nyílt napokkal várják az érdeklődőket, melyek során a gyerekek betekinthetnek a számítógépes játékalkotás folyamatába, a szülők pedig egy tartalmas előadást láthatnak. A nyílt napra a www.logiscool.com szerbiai oldalán lehet regisztrálni. Az őszi kurzusok Szabadkán és Zentán szeptember 21-én kezdődnek, míg Újvidéken november 1-jén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..