home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A húrok közé csapó zenészek Szabadkán
Bíró Tímea
2018.04.23.
LXXIII. évf. 16. szám
A húrok közé csapó zenészek Szabadkán

Mindegy, hogy olasz, magyar, ukrán, bolgár vagy francia művész szólaltatja meg a hangszert, mindenki érti, hiszen a gitár a zene nyelvén beszél.

Három estén át — nemzetiségtől függetlenül — Szabadkán mindenki ugyanazt a nyelvet hallgatta, a gitárét.


Boyan Doyčev (a szerző felvételei)

Április 9-én kezdődött a XIX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. Az egy hétig tartó rendezvény helyszínei Szeged, Budapest és Szabadka voltak. Magyarország legrégebbi és az egyik legkiemelkedőbb gitárfesztiválja az idei évtől részese a EuroString — European Guitar Festival Collaborative-nek, mely az első európai klasszikusgitár-fesztiváli együttműködés. A többéves projektum tizennégy rendezvény részvételével valósul meg, ehhez járul hozzá Horvátország, Németország, Finnország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Hollandia, Bulgária, Spanyolország, Montenegró, Portugália, Észtország és Bosznia-Hercegovina. A cél elsősorban az, hogy minél több országban megismerjék a fiatal zenészeket, népszerűsítsék a hangszert, illetve erősítsék az európai piacot.

A szabadkai koncertsorozat a Vajdasági Gitárszövetség és a szegedi Szó-Tér Egyesület szervezésében jött létre. Az Electe Civil Szervezet közreműködésének köszönhetően három estén át a Raichle-palota földszinti galériája adott otthont a városunkban fellépő neves művészeknek. A rendezvénysorozatot április 12-én este a fiatal Stefan Stanimirović gitárjátéka nyitotta meg. Őt követte a bolgár Boyan Doyčev és a vajdasági származású Bozsóki Gergely a Funusual Quintette-tel (Vincze Eszterrel, Dudás Ervinnel, Petrovics Mátéval és Ábrahám Mátéval) karöltve. A magyarkanizsai fiatal a szülővárosában végezte el az alapfokú zeneiskolát, majd Szegeden folytatta a tanulmányait.

— A mi zenekarunk nagyon ritkának számít, hiszen sem Magyarországon, sem külföldön nem hétköznapi a gitár-vonósnégyes felállás. Ennek egyrészt az az oka, hogy ilyen formában zenélni nagyon sok munkát igényel, másrészt pedig nehéz letenni az asztalra egy olyan minőségű kamarazenét, amely elvárható egy ehhez hasonló felállástól. 2016-ban alakult meg a csapat. Rengeteget próbálunk, nagyon sok munkát fektetünk bele abba, hogy jót és jól muzsikáljunk, viszont a kvintettünk alapja a szoros barátság. A repertoárunkat igyekszünk folyamatosan bővíteni, Szabadkára Vivaldi-művet, Nikita Koshkin egyik szerzeményét és egy jazz-blues átmenetű Roland Dyens-kompozíciót hoztunk.


Bozsóki Gergely és a Funusual Quintett

Április 13-án Raphaël Feuillatre egészen Franciaországból utazott el hozzánk, hogy bemutassa gitárjátékát. Dmytro Omelchak ukrán művész muzsikált az est második felében. Nagy érdeklődés jellemezte a harmadik koncertet is, melyen a magyarországi Girán Péter és az olaszországi Andrea Roberto kápráztatta el a közönséget.

A fesztivál alatt nemcsak a művészek és a közönség teljesedhetett ki, hanem azok is, akik szeretnék elsajátítani a gitározás csínját-bínját, hiszen interaktív gitároktatást szerveztek az amatőröknek, emellett pedig nyilvános versenyeket és mesterkurzusokat is tartottak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..