home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A forradalomról nem forradalmian
Pásztor-Kicsi Gergely
2017.03.20.
LXXII. évf. 11. szám
A forradalomról nem forradalmian

Žanko Tomić rendezésében az Újvidéki Színház ezúttal egy XIX. századi romantikus forradalmi drámát, nevezetesen Balog István Fekete György című vitézi drámáját és a Németh Ferenc által írt, XX. századi átiratát vette elő.

A történet Fekete György (alias Karađorđe) lázadását meséli el a törökök ellen. Ahogy várható volt, Lénárd Róbert alaposan belenyúlt a szövegbe, és XXI. századira hangolta (hála az égnek): Szerbia egy szupermarket, a lázadás pedig a turkokapitalisták ellen tör ki.

Az eredeti darabra talán már csak a nevek utalnak vissza, na és az anakronisztikus, szlengből és archaizmusokból gyúrt nyelv, mellyel nagyszerű, korántsem öncélú játék folyik. Amikor a primitív figurák olyan nyelvi elemeket használnak, amelyek már a XIX. században is régimódinak számítottak, azzal az előadás azt mondja: azok a lánglelkű forradalmárok, akikről történelemórán tanultunk, pontosan ilyen bunkók voltak.

Merthogy itt mindenki primitív, nincs kivel azonosulni. A figurák jobb esetben bunkók, rosszabb esetben aljasak. És mind gyávák. Feketét (Mészáros Árpád) a bátorsága emeli ki ebből az állatkertből, de ez sem erény, inkább valami olyasfajta állatember ő, mint Kusturica Undergroundjának Crni nevű főhőse (a névazonosság valószínűleg nem véletlen). A nők pedig ebben a világban csak úgy érvényesülhetnek (azaz: élhetik túl az eseményeket), ha prostituálódnak. Az állatias szexualitás az előadás egyik legjellemzőbb eleme. A szövegben is sok a szexuális töltetű célzás és a káromkodás is (pl. a hős ellenállók csatakiáltása: Bas**uk!)

Az az egyik baj ezzel az előadással, hogy a rengeteg káromkodás és szeximitáció ellenére igazából nagyon is illedelmes: pontosan azt mondja el a forradalomról, amit egy ezredfordulós értelmiséginek mondani illik. Azt, hogy a forradalomban csak érdekek vannak, hogy mindenki sáros, hogy a vezér a hangzatos eszméket végül csak a hatalom megszerzésére használja fel, hogy a forradalmárok valójában csak zabálni és erőszakolni akarnak, és hogy ebben a káoszban kizárólag az ököljog érvényesülhet. Nem mintha ennek nagy részével ne értenék egyet, csak az a baj, hogy ezek ma már jócskán kiüresedőfélben levő közhelyek.

A társadalomkritikai váz inkább mintha csak ürügy volna a jó értelemben vett ökörködésre. De nem kell mindig megváltani a világot, egy előadást elvihet a hátán a humora. És ezt elviszi?

Noha vannak vicces pillanatok, jól működő poénok, személy szerint gondban vagyok ennek a megítélésével. A közönség elég nagy része nevetett, hangosan, én viszont csak ritkán mosolyodtam el. Valahogy itt is túl sok minden volt ismerős. A Fekete lecsap az összes útjába kerülő komédiaklisére, a (szándékosan) egydimenziós karikatúrakarakterek pedig sokszor inkább csak harsányak, mint valóban viccesek. Túl sok a direkt humor, amitől egy idő után előre látható lesz az egész. Mintha már túlzottan pontosan tudnák, hogy „hogy kell egy ilyen típusú előadást megcsinálni”.

Habár mindez igaz, a Feketét alapjában nem rossz nézni. A zenéje például teljesen rendben van, a rockos számok tele vannak erővel, a koreográfiák is adrenalindúsak. Az Újvidéki Színház művészeit sohasem lehetett azzal vádolni, hogy nem játszanak teljes erőbevetéssel, és ez most sincs másképp. Nem apad el az energiájuk, minden gesztusba teljesen beleteszik magukat. Az előadás lehet, hogy középszerű, de igazán unalmassá nem válik.

Szóval nem értéktelen darab ez. A Kurir és az Alo birodalmában igenis kell ezekről a dolgokról valamilyen formában beszélni, a turbófolkos primitívség elleni szellemi harcban a Feketének is lehet szerepe, hiszen meg tudja szólítani a közönségét. Szükség van az ilyen árucikkekre ebben a szupermarketben, csak talán jobb volna, ha volna a csomagban valami extra összetevő is.


Nyitókép: Srđan Doroški

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..