home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fogadtatás
Talpai Lóránt
2010.05.05.
LXV. évf. 18. szám

Nagy volt a letargia Magyarországon szocialista körökben az ellenzék kétharmados győzelme után, de azt a pánikkeltést, hisztériát, amit Szlovákia, a szlovák média vagy a szlovák kormány próbál tanúsítani (vagy vélhetően tanúsítani fog a jövőben is), az minden határt felülmúl. Az elmúlt években, mond...

Nagy volt a letargia Magyarországon szocialista körökben az ellenzék kétharmados győzelme után, de azt a pánikkeltést, hisztériát, amit Szlovákia, a szlovák média vagy a szlovák kormány próbál tanúsítani (vagy vélhetően tanúsítani fog a jövőben is), az minden határt felülmúl. Az elmúlt években, mondhatni évtizedben a szlovák kormány a legnacionalistább döntéseket hozta meg az ott élő magyar kisebbséggel szemben. Mindezt nyugodtan tehette az EU határain belül, mivel a magyar kormány gyengekezű külpolitikai válaszpartnernek bizonyult. Viszont abban a pillanatban, amikor egy leendő magyar kormány -- a magyar választók rendkívül erőteljes támogatásával a háttérben -- vélhetően konzekvensebben vagy határozottabban fogja képviselni a határon túli magyarok érdekeit, a szlovák nyilvánosság egy része farkast kiált. Újból és újból előkerülnek a legszánalmasabb fenyegetések a határmódosításokkal kapcsolatban, a magyar nemzeti radikalizmussal vagy magával az új miniszterelnökkel kapcsolatban.
Az országos napilapok csakúgy, mint a nem Európába való kormánykoalíció mindent megtesz annak érdekében, hogy még jobban elmérgezze a kétoldalú kapcsolatot. A Pravda nevezetű szlovák lap szerint (kis kitérőként érdemes megjegyezni: bárki, aki csipetnyi történelmi ismerettel rendelkezik, az tudja, hogy a Pravda nevű lapok általában a nevükkel szöges ellentététben álló eszmeiséget közvetítenek) Orbán Viktor jelszavaiból Nagy-Magyarországot lehet kiérezni. Mindezt egy Slotához közel álló újságíró (a neve említésre sem méltó) állítja, és azt hangsúlyozza, hogy Orbánnak először belülről kell megszilárdítania Magyarországot, s csak azután engedheti meg magának a konfrontációt a szomszédos államokkal, melyek területén jelentős lélekszámú magyar kisebbség él. ''Ráadásul akkor sem kell majd attól tartani, hogy a magyar probléma kicsúszna az ellenőrzés alól, és áttörné a háború utáni tabut, a határok sérthetetlenségét. Ehhez Magyarország mindig nagyon gyenge és kicsi lesz, s rá lesz utalva a nagyobb játékosok segítségére. Például Németországéra.” Továbbá Orbánnak belátható időn belül nem lesz elég ereje ahhoz, hogy szomszédjait fenyegesse, ahhoz azonban elég erős lesz, hogy Nagy-Magyarország témájával problémákat okozzon Közép-Európában.
Slota szerint természetesen nincs kizárva, hogy már három hónap vagy mondjuk fél múlva konfliktus robban ki Szlovákia és Magyarország között, mely konfliktus nemcsak Szlovákiát, hanem a Magyarországgal szomszédos többi országot is érinteni fogja. Pártja pedig az új magyarországi helyzetre való tekintettel kezdeményezte, hogy a szlovák törvényhozás vitasson meg és fogadjon el egy, a trianoni békediktátummal kapcsolatos nyilatkozatot. A honatyák többsége azonban - ellenzékiek és koalíciósok egyaránt -elutasították a javaslatot, így nem került be a napirendbe.
A Sme napilap már óvatosabban elemzi az Orbán-kormány jövőbeli terveit. Inkább gazdasági szempontból értékeli. A napilap szerint ,,gyanús”, hogy Orbán Viktor továbbra sem árult el semmiféle konkrétumot a Fidesz gazdasági terveiről.
A külföld Orbán Viktortól arra az egyetlen lényeges kérdésre várja a választ, hogy kihasználja-e megszerzett hatalmát a reformok minél hamarabbi megvalósítására, eddig ugyanis az ő közbenjárására mindig megfeneklettek. S megteszi-e ezt annak ellenére is, hogy népszerűségének ez (legalábbis átmenetileg) nem használhat.
Amit Orbán Viktor ígér - a közbiztonság javítása, a bürokrácia csökkentése és az adórendszer egyszerűsítése - fontos dolgok, de nem elegendőek. ,,Lehetséges, hogy mindez csak körítés, hogy az embereknek el lehessen adni és meg lehessen édesíteni azt, ami következni fog. De ha túl hosszú ideig keverjük a körítést, a külföld bizalma elpárologhat” - írja a lap elemzője.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..