home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A bűnösök nem köztük vannak
Tóth Tibor
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
A bűnösök nem köztük vannak

Gyakran hallhatjuk azt az elcsépelt frázist, mely szerint a sportnak és a politikának semmi köze egymáshoz, egyik nem avatkozik a másik dolgába. Ez a megállapítás a február 24-én kirobbant orosz—ukrán háborúval kapcsolatban semmiképp sem állja meg a helyét, mivel elsőként a különféle sportszövetségek jelentették be, hogy kizárják az orosz és az Oroszországot támogató fehéroroszországi sportolókat, egyesületeket, válogatottakat a további versengésből.

Leggyorsabbnak a Lengyel Labdarúgó-szövetség bizonyult, a válogatottnak ugyanis az oroszokkal kellett volna megmérkőznie a világbajnokság pótselejtezőjében, majd a svéd és a cseh szövetség is közölte, nem hajlandó Oroszország ellen pályára lépni. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség kénytelen volt felfüggeszteni az orosz szövetséget, mely döntés következtében több orosz támogatót is elvesztett a FIFA. Szinte néhány óra alatt számtalan sportszervezet zárta ki soraiból az oroszokat, így tett a többi közt a Nemzetközi és az Európai Kézilabda-szövetség, a Nemzetközi Jégkorongszövetség, a korcsolyázók nemzetközi szövetsége, a Nemzetközi és az Európai Röplabdaszövetség, az Európai Labdarúgó-szövetség, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az Európai Úszószövetség… Szentpétervártól elvették a labdarúgó-Bajnokok Ligája döntőjének rendezési jogát, az orosz és a fehérorosz sportolók nem indulhattak a néhány napja véget ért paralimpián, Oroszország nem rendezheti meg a férfi-röplabdavilágbajnokságot, és kikerült a Formula—1-es naptárból a szocsi futam is. Az orosz sportolók egyelőre még pályára léphetnek külföldi klubjaikban, ám a háború elhúzódásával egyre kérdésesebbé válik, mikor kerül útilapu a talpukra.

Az utóbbi nyolc-tíz évben Oroszország nagy tekintélyt vívott ki magának a sportesemények szervezése terén. 2014-ben téli olimpiát, négy évvel később labdarúgó-világbajnokságot rendezett, és elindultak a Formula—1-es nagydíjak is. A nagy munkával, dollármilliókból/-milliárdokból felépített sportimázst néhány óra alatt sikerült lerombolni.

Az orosz sportolók és csapatok kizárása hatással lesz az ország sportjának fejlődésére is. A világ sportja meglesz Oroszország nélkül, fordítva aligha. Oroszország elveszítheti a vezető sportnemzet szerepét, szponzoroktól, lehetőségektől eshet el. A háborút mihamarabb meg kell állítani, de nem biztos, hogy az orosz sportra és sportolókra kellene mérni az egyik legnagyobb csapást, mert a bűnösök nem köztük vannak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..