home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A barátkozás és az egymásra találás ünnepe
www.torda.rs
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
A barátkozás és az egymásra találás ünnepe

Nemrégiben tartották meg Tordán a művelődési házban és a Nepomuki Szent János-templomban a Közép-Bánáti Háló-találkozót. A mozgalom iránt nemcsak a kis bánáti szórványtelepülésen nyilvánult meg nagy érdeklődés, hanem Vajdaság szinte minden részén: Törökkanizsáról, Csókáról, Nagykikindáról, Kisoroszról, Törökbecséről, Zentáról, Oromról, Padéról, Muzslyáról, Nagybecskerekről, Erzsébetlakról, Versecről, Moholról, Udvarnokról, sőt még Budapestről is érkeztek a hívők.

Nemrégiben tartották meg Tordán a művelődési házban és a Nepomuki Szent János-templomban a Közép-Bánáti Háló-találkozót. A mozgalom iránt nemcsak a kis bánáti szórványtelepülésen nyilvánult meg nagy érdeklődés, hanem Vajdaság szinte minden részén: Törökkanizsáról, Csókáról, Nagykikindáról, Kisoroszról, Törökbecséről, Zentáról, Oromról, Padéról, Muzslyáról, Nagybecskerekről, Erzsébetlakról, Versecről, Moholról, Udvarnokról, sőt még Budapestről is érkeztek a hívők. A találkozó msgr. Bogdán József helybeli plébános kapcsolatainak és Korom Zsuzsanna szervezőnek meg kisegítőinek a munkája révén jöhetett létre.

— A Háló-rendezvény napja az a nap, amikor közösséget keresel. Erős szálakkal köt másokhoz, hogy ne válj szigetté, magányos vándorrá. A mai rohanó és változó világ kihívásaira keresi a megoldást, a kapaszkodót. A nagyböjt szent időszak, mikor az ember magába száll, megvizsgálja a lelkiismeretét, és elgondolkodik azon, hogy ki is és mit jelent nekünk Jézus — emelte ki Bogdán atya. A találkozó vendégelőadója, ft. Fülöp Ákos atya, a Budapesti-Nagytétényi Nagyboldogasszony-plébánia plébánosa, a Házas Hétvége és a Regnum Marianum mozgalom tagja a hitnek a mindennapi életben betöltött szerepéről értekezett.

— A hit évében arra törekszünk, hogy megerősödjünk a hitünkben. A hit kapuja mindig nyitva áll előttünk, de csak akkor tudjuk átlépni a küszöbét, ha Isten igéje elhangzik, áll az apostoli levélben. Ide belépni azt jelenti, hogy életre szólóan útra kelünk. Az út a kereszténységgel kezdődik — minek eredményeként atyának szólíthatjuk az Istent —, majd a halállal fejeződik be, amikor is az Úr feltámadása által belépünk az örök életbe. A hit ajándék, amit szüleinktől, plébánosunktól, tanítóinktól, barátainktól, a Jóistentől kaptunk. Ez a mai nap a nagyböjt időszakában arra szolgál, hogy többet imádkozzunk, hogy találkozzunk Istennel, megköszönjük neki, hogy erősített a hit útján — hangsúlyozta Fülöp atya.

Őutána Schön György, a budapesti Háló-közösség tagja, hatgyermekes családapa osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

— A Jóisten egyik legnagyobb ajándékának tartom, hogy ekkora családom van, a másik ajándék pedig az, hogy nagybecskereki születésű, bánsági katolikus, keresztény hivő vagyok. Fontosnak tartom, hogy a magyar emberek összetartsanak, együtt legyenek, barátkozzanak, megosszák életüket, hiszen ez az érték megtartható, továbbadható, bárhol éljünk is, akár Budapesten, akár Székelyudvarhelyen vagy Tordán, mert csakis így küzdhetünk a beolvadás ellen.

Dobai János, a helyi közösség elnöke örömét fejezte ki, hogy a találkozót Tordán szervezték meg, hiszen ez a helység vendégszeretetét dicséri. Elmondta, hogy a falu vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalokat itthon tartsa. 
A művelődési műsorban fellépett Csíkos Dániel versmondó a Himnusz és a Szózat előadásával, a fiatalok csoportja egyházi énekekkel, a település igazi nagy zenei tehetsége, Makán Anton pedig (a nagybecskereki zeneiskola negyedéves növendéke) Lukács Anna tanárnő felkészítésével Bach és Bartók műveit szólaltatta meg.

A szentmisét msgr. Bogdán József, ft. Fülöp Ákos, ft. Mellár József atyák és Palatinus János szolgáltatta. Zárógondolataiban Halmai Tibor délvidéki koordinátor a szeretet, a barátkozás és az egymásra találás ünnepének nevezte a találkozót.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..