home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Nagy Magányos időtlen művészete
Farkas Zsuzsa
2012.05.30.
LXVII. évf. 22. szám
A Nagy Magányos időtlen művészete

A Hangya-ünnepség részvevőinek egy csoportja a megkoszorúzott emléktábla előtt - Novák Mihály felvételeEmlékszem, annak idején, a 70-es években, amikor a Magyar Szó újvidéki szerkesztőségébe kerültem, milyen nagy kíváncsisággal bontogatták a szerkesztők ,,Hangya Bandi bácsi'' Zágrább...

A Hangya-ünnepség részvevőinek egy csoportja a megkoszorúzott emléktábla előtt - Novák Mihály felvétele

Emlékszem, annak idején, a 70-es években, amikor a Magyar Szó újvidéki szerkesztőségébe kerültem, milyen nagy kíváncsisággal bontogatták a szerkesztők ,,Hangya Bandi bácsi'' Zágrábból küldött leveleit, melyekben rendre ott lapultak a kiválasztott írásokhoz küldött illusztrációk, egy-egy kis remekmű, tájunk emberének, levegőjének s alkotójuk sajátos lelkületének, a ,,fölszín mögötti''-nek a képi lenyomatai. Ezek a kis képremekek aztán a cinkográfiára kerültek, cinklemezekre fényképezték, marták őket, ún. klisék készültek belőlük, majd a nyomdában a tördelők visszaadták a szerkesztőknek, akik kapva kaptak értük, szinte versengve egymással, kinek sikerül többet összegyűjtenie. Mindnyájan tudtuk: Hangya András már a háború előtt is elismert festő volt, a háború után majd két évtizedig a jugoszláv élvonalban tartották számon, képei ott szerepeltek Európa legjelentősebb kiállításain a hazai legkiválóbb kortárs alkotókkal egyetemben. Aztán, amikor már nekünk illusztrált, azt vettük észre, hogy egyre magányosabbá, egyre zárkózottabbá, egyre elhallgatottabbá válik. Köztünk is voltak olyanok, akik fitymálva nézegették a képeit, mondván: a figuratív festészet ideje lejárt, elrepült fölötte ,,az idő vasfoga'', és sajnálkoztak, hogy istenadta tehetsége ellenére nem képes érvényesülni, nem tud kitörni zágrábi műterme magányából. Csak hát ezek a nem vették észre, hogy művészünk nem is akar. Nem akar kísérletezni magáért a kísérletezésért. Hűséges maradt önmagához, haladt csendesen tovább a maga sajátos, misztikus lelki tájaival övezett útján, miközben az emberekről igyekezett valami fontosat közölni velünk. Egyik nagy tisztelője, a ma Zágrábban élő Kalapis Rókus találóan állapítja meg vele kapcsolatban a Zágrábi Magyar Közlöny legújabb számában: ,,A művésznek csak a művészet a fontos. Nem a hitelkártya állapota, nem a filiszterek véleménye, nem a hírnév, nem a vacsora. Gyakran el szoktam gondolkodni azon, milyen lett volna a pályafutása, neki és számtalan másnak, ha nem kisebbségi sorba születetik, kis nemzet fiaként.(...) A Križanić utcai műterem magányában folytatott hosszú monológokat a múzsával, haláláig hátat fordítva a hálátlan, értetlen világnak. Végtére is egálban voltak: a világ nem vett tudomást Hangya Bandiról, Hangya Bandi nem vett tudomást a világról. Mert a művésznek csak a művészet a fontos, s ezenkívül semmi, még maga a művész sem.”
Az értetlenek által köréje épített falak az utóbbi időben lassan ismét ledőlni látszanak, kivált most, születésének 100. évfordulója táján, amikor több kiállítás is nyílt alkotásaiból országszerte, legutóbb pedig Zágrábban, az Ady Körben egyik jó ismerőjének, Bordás Győzőnek a közreműködésével. Ezt hozták most el a zágrábiak szülőfalujába, Bácskossuthfalvára, ahol a jász--kun találkozó keretében, a művésztelep falán emléktáblát lepleztek le tiszteletére, nevelt lányának, a ma Londonban élő Harris Ljiljanának a jelenlétében. A 78 éves, kellemes modorú asszony szeretettel emlékezik ,,Bandiká''-ra, akit ő elsősorban mint nagybetűs Embert tisztelt, s akinek főleg a szeretetet sugárzó személyisége, segítőkészsége, jóindulata, nagyszerű pedagógiai érzéke ragadta meg. Mesélt az édesanyjával, Pavlović (később első férje után Obradović) Draganával való találkozásukról, szerelmükről, mely Zomborban kezdődött dr. Táborosi pszichoanalitikai kurzusain. Arról, hogy hamarosan Szabadkára, majd Zágrábba költöztek, Dragana ott kapott állást francia nyelvtanárként, Bandi pedig ott fejezte be akadémiai tanulmányait. Dragana közben kiment Londonba, hogy elvégezzen egy lélekelemzői tanfolyamot, és ott is ragadt. Orvosként dolgozott tovább. Hangyának nem volt valami nagy érzéke a nyelvekhez, s akárcsak szerbül, angolul sem tanult meg jól. A házasságuk úgy alakult a továbbiakban, hogy az év egy részében Londonban, a másik részében Zágrábban éltek. Amíg Bandi egy kutyát nem kapott ajándékba. Nagyon megszerette a kedves ebet, nem volt szíve hosszabb időre másra hagyni, ezért többet élt Zágrábban, mint Londonban. Hangya András művészetét nagyra tartották a brit fővárosban, mondja Ljiljana, a Tate Galériában rendeztek kiállítást számára, képei ott függtek a William Turner-gyűjtemény tőszomszédságában, s nagy pénzekért, 20 guinea-ért (a forgalomból régen kivont angol aranypénzért, melynek értéke 21 régi shilling) vásárolták a kis formátumú alkotásait.
A mostani Hangya-kiállítást Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész, a Szabadkai Múzeum munkatársa nyitotta meg, nagy vonásokban vázolva a művész életútját. Régóta tudjuk, mondta, hogy Hangya András Vajdaság legendás, kultikus festőművésze, akinek a munkásságából tavaly csak egy kis részletet sikerült bemutatniuk, miközben rádöbbentek arra, hogy milyen nagyszerű pedagógus is volt ő. A Belgrádban tanultakat Szabadkán kamatoztatta közvetlenül a háború után, figurális rajztanfolyamot indított, az ő iskolájából kerültek ki azok a fiatal művészek, akik később meghatározták Szabadka kulturális életét: Almási Gábor, Petrik Pál, Sáfrány Imre, Vinkler Imre, Gustav Matković, Marko Vuković és mások. Élete ugyan Zágráb, Szabadka és London között zajlott, de a művészete végig jelen volt Vajdaságban. Ezt bizonyítja illusztrátori tevékenysége is. A Magyar Szó és a Fórum Könyvkiadó rangos illusztrátora volt, meghonosítva egyben ezt a művészi ágat nálunk, amire lehetett a későbbiekben építkezni. Levélképei külön része az opusának. Most monográfia készül művészetéről, összefogással kellene tető alá hozni, majd vándorkiállításon bemutatni az alkotásait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..