home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Magyar Művészeti Akadémia képviselői Zomborban
KOVÁCS Nándor
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
A Magyar Művészeti Akadémia képviselői Zomborban

Buda Ferenc költő köszöntése - Kiss Anna költő, Buda Ádám énekmondó, Buda Ferenc költő, Fekete J. József, a házigazda, Mezey Katalin költő, Tamás Menyhért íróJúnius végén a zombori Berta Ferenc Zsebszínpad idényzáró rendezvényeként a Magyar Polgári Kaszinó épületében került sor Buda Ferenc K...

Buda Ferenc költő köszöntése - Kiss Anna költő, Buda Ádám énekmondó, Buda Ferenc költő, Fekete J. József, a házigazda, Mezey Katalin költő, Tamás Menyhért író

Június végén a zombori Berta Ferenc Zsebszínpad idényzáró rendezvényeként a Magyar Polgári Kaszinó épületében került sor Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, akadémikus ünnepi estjére. A 148. Találkozások rendezvény házigazdája, Fekete J. József író, irodalomtörténész, akadémikus jelentősnek nevezte az eseményt, hiszen első alkalommal képviseltette magát a Délvidéken a 2011-ben megalakult Magyar Művészeti Akadémia köztestület, amelynek tagjai a 75. születésnapját ünneplő költő köszöntésére érkeztek Zomborba. A verseiből ízelítőt adó Buda Ferenc egyébként nem először volt a város vendége. Az est sikeréhez ezúttal nagymértékben hozzájárult a költő fia, Buda Ádám énekmondó is, aki megzenésítette és kobozon, tekerőlanton adott elő édesapja költeményeiből. 
Az írótárs akadémikusok - Kiss Anna költő, Mezey Katalin költő és Tamás Menyhért író - Buda Ferenc költészetével való találkozásukról vallottak, Ács Margit író, az MMA elnökségi tagja pedig az akadémia céljáról, szerteágazó feladatairól beszélt. Mint mondta, a magyar nemzeti hagyományokra épülő akadémiát Makovecz Imre és barátai 1992-ben alapították meg, most egy éve, hogy köztestületté vált, s intézményes formában is törekszik vállalt szellemisége folytatására.
Az ünnepi est előtt a Magyar Polgári Kaszinó előcsarnokában kiállítás nyílt a zombori Virág Istvánnak a képző- és fotóművészet határait feszegető alkotásaiból Fotóálmok címmel. A megnyitón Fekete J. József fényfestészetnek nevezte ezt a fényképezésen alapuló vizuális kísérletezést.
Az est záró részeként a Berta Ferenc Zsebszínpad a Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozta Stipan Kovač festményét - Ács Margit vette át -, Buda Ferenc pedig Virág István fotó-triptichonját kapta örökül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..