home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
,,A Kárpát-medence arcot ölt”
MARCSÓK Vilma
2007.12.12.
LXII. évf. 50. szám
,,A Kárpát-medence arcot ölt”

A délvidéki Háló Találkozó részvevőiAz idei délvidéki Háló Találkozó Reményt és jövőt adok nektek címmel november 23-án kezdődött, és 25-én zárult. Színhelye ez alkalommal is a Nagybecskerek melletti muzslyai Emmausz szalézi kollégium, mely mindig tárt kapukkal várja az érkező vendégeket. A...

A délvidéki Háló Találkozó részvevői

Az idei délvidéki Háló Találkozó Reményt és jövőt adok nektek címmel november 23-án kezdődött, és 25-én zárult. Színhelye ez alkalommal is a Nagybecskerek melletti muzslyai Emmausz szalézi kollégium, mely mindig tárt kapukkal várja az érkező vendégeket. A Háló Találkozó idei fő szervezői (ahogy eddig is) a Halmai házaspár, Ágnes és Tibor volt. Halmai Tibor a következőket mondta: Eddig minden muzslyai Háló-találkozót mi szerveztünk, természetesen többen besegítettek bizonyos feladatok elvégzésében.
A Találkozóra 36 vajdasági és 12 határon túli (anyaországi, erdélyi, partiumi, felvidéki) helységből érkeztek a résztvevők, szám szerint 136-an. Így a sok örömforrás közül az egyik a tömegesség volt, a másik, hogy legtöbben épp fiatalok jöttek el, ami már előrevetíti a Háló zavartalan folyatását és biztos jövőjét.
Kísérőrendezvényként a kollégium kápolnájában megnyitották Korhecz Papp Zsuzsanna az Árpád-ház szentjeiről készített műveinek kiállítását, és sor került az irodalmi pályázat eredményhirdetésére is. A 3 napos program tartalmas volt. Az előadók a szó legnemesebb értelmében példaképek, akik nagy tudású, sikeres, egyben végtelenül szerény emberek: dr. Sulyok Elemér OSB pannonhalmi gimnáziumi tanár előadása Amíg időnk van címmel sok új ismerettel gazdagított bennünket. Sebestyén Ottó jezsuita atya Erdélyből érkezett. Az elmélkedést, bűnbánati liturgiát, a kiscsoportos beszélgetéseket (itt több vezető is volt) és a keresztény pedagógusoknak szánt előadást ő vállalta.
Ritkán adódik olyan alkalom, hogy élő legendával találkozhatunk. Ilyen kivételes kegyeltjei voltunk a sorsnak, amikor a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó Balczó András érkezett hozzánk, a fáradhatatlan szervezőnek, Schön Györgynek köszönhetően Balczó Andársól pedig könyveket és nem rövid összefoglalót kell írni, mert sportolóként, 12 gyermek apjaként, emberként is csak a végtelennel mérhető. Gondolatai közül néhány: Ki az érdemszerző? Én nem, mert meglopnám az Istent; Istenhez vágyódással lehet menni; szorgalmas voltam, kitartó, és ezt Istentől kaptam; meggyőződés szerint kell élni; addig, míg nincs eredmény, dolgozni kell, mindig másképp alakult az életem, mint ahogy szerettem volna, de sokkal jobban sikerült, mint ahogy kívántam; a nemzethez való kötődésem az átlagosnál erősebb, mert nem magamért versenyeztem, hanem Magyarországot képviseltem; mindenki lehet boldog, csak a gyáva nem, az emberek között nagy különbségek vannak, de a különbségek eltűnnek, ha megtaláljuk a legkisebb közös többszöröst: a legkisebb közös többszörös: Jézus. Balczó Andárs nemcsak a Bibliából idézett, hanem lírai klasszikusunktól, József Attilától is több ízben. Most csak egyet emelek ki, amit naponta megélek magam is: ,,A meghódoltak kínja meggyötör” (A Dunánál)
A Sebestyén Ottó jezsuita atya által vezetett keresztény pedagógusok találkozóján részt vettek olyan kollégák is, akik nem hálósok, ill. hálósok, és nem pedagógusok, de az érdeklődési körük ilyen irányú. A beszélgetéssel vegyített előadás címe a Pedagógia és lelkiség volt. Az összegyűlt 30 pedagógus mindegyike egyszerre volt hallgatója és közreműködője az előadásnak, mely közös gondolkodásra sarkallt mindnyájunkat.
A kiscsoportos beszélgetések mindig közkedveltek. Ilyenkor nyílik alkalom arra, hogy közelebb kerüljenek a résztvevők egymáshoz, megismerkedjenek, életre szóló barátságok szövődjenek.
Vidám műsor
Az irodalmi pályázat eredményhirdetéssel kezdődött. A bírálóbizottság tagjai voltak: Gyermán Tóth Márta angoltanár, Halmai János atya hitoktató és Marcsók Vilma magyartanár, hitoktató. Örömmel állapítottuk meg, hogy nemcsak a tömbből, hanem a szórványok szórványából, pl. Versecről is érkezett pályamű. A pályázók minőségi munkát végeztek. Ezért döntöttünk úgy, hogy ketten osztozzanak az első, a második és a harmadik díjon a legjobbak.
A valódi vidámműsor Tófalvi Mihály fellépésével kezdődött. Ízes székely beszédével színészi alakításával jókedvre derített bennünket. Örömmel töltötte el szívünket a törökbecsei Hit, remény, szeretet együttes és a Kecskés-duó muzsikája is. Schön György is zenélt, énekelt. Micsik Béla minden hangszer mestere, készítője, előadóművésze. Kiváló énekes, zenész, aki ötletes, humorral fűszerezett hangszertörténettel bővítette tudásunkat. A táncházat az itthon és a határokon túl is jól ismert Torontál együttesünknek köszönhetjük.
A muzslyai plébániatemplomban kerül sor az ünnepi záró szentmisére, melyet msgr. Huzsvár László püspök atya celebrált a jelenlevő atyákkal. A szentbeszédet dr. Sulyok Elemér atya mondta.
A búcsú, útra kelés előtt a résztvevők hol mosolyogva, hol elszorult torokkal, nemritkán könnyezve mondták, mit visznek haza magukkal a délvidéki Háló Találkozóról: helyes istenképet; lelki feltöltődést; meggyőző közösséget találtam itt, otthonos vallást; kegyelemsugarat kaptam; megérezhettem a közösség szeretetét, gondviselését; a 1000 éves határok egyik végéből a másikba pillanatok alatt ugorhattunk... Msgr. Huzsvár László püspök atya búcsúzójából néhány gondolat: Összetartozunk! Bekukkantottam a titkaitokba, jólesett bekukkantanom..., és továbbra is bátran előre! (...) Az, ami őrzendő, őrizni kell...
A közös képen még mindannyian mosolygunk, de a végső kézfogás, ölelés után már furcsán csillognak a szemek, mind nehezebb megszólalni. Az utolsó jármű is kigördül a kollégium udvarából. Integetünk egymásnak, s bennem visszhangzik az ének: ,,Szállj, dalom, szállj, a Hargitáig szállj...”, és a másik: ,,Utazunk, érkezünk, találkozunk és búcsúzunk. Egy boldogabb életről álmodunk! Békesség Istene! Adj békét mindenkor nekünk!...”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..