home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A Bethesda felnőtt és életrevaló
Bíró Tímea
2023.02.14.
LXXVIII. évf. 6. szám
A Bethesda felnőtt és életrevaló

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat megszakítás nélkül, immár húsz éve működteti az értelmi fogyatékosok napközijét. Az eltérő fejlődésű gyermekek fejlesztésével is foglalkozó egyesület hiánypótló munkát végez. A jubilálás kapcsán beszélgettünk a Bethesda vezetőjével és gyógypedagógusával.

— Szülői igényre adott választ ez a polgári egyesület. A kezdettől fogva az volt az elképzelés, hogy napközit hozzunk létre a fogyatékkal élők számára. Mi úgy tekintünk erre a civil szervezetre, mint egy gyermekre, aki a húsz év alatt felnőtté vált, és sok tekintetben változott, sok kihívásnak kellett eleget tennie. Voltak könnyebb és nehezebb időszakok a Bethesda életében. Nagyon gyorsan felismerték egy ilyen nappali ellátóintézmény fontosságát, akkoriban ugyanis kétpólusú volt a világ, az állami intézmények vagy a család gondoskodott az értelmi fogyatékkal élőkről, és nem volt ilyen átmenet, mint a Bethesda, hogy a szülők munkát vállalhassanak, megpihenhessenek a gyerekük mellett. Azonkívül, hogy a felhasználóink fejlesztésével foglalkozunk, egy kicsit a szülőket is tehermentesítjük — mondta Cipó Rózsa, az intézmény vezetője.

2005-ben, tehát kétévnyi működés után az állam is felismerte, hogy a problémát helyi szinten kell megoldani. A húsz év alatt három székhelyet váltott az egyesület. Előbb egy önzetlen házaspár által felajánlott házban működött a szeretetszolgálat, de a strukturális követelmények miatt át kellett költöznie a Vöröskereszt épületébe. A végleges, jelenlegi helyét az önkormányzatnak köszönhetően foglalhatta el 2013-ban, így az egyesület újabb felújítási munkálatokba fogott.

2016-ban sikeresen megkapta a működési engedélyt, mely hat évre szól. Ez az idén jár le, és jelenleg a minisztérium válaszát várják a licenc megújítási kérelmére vonatkozóan.

— Bizonyára sokan nem tudják, hogy mi polgári egyesületként kerültünk be a szociális védelmi hálózatba mint szolgáltatóintézmény, ezért valahol az állami és a magánintézmény között helyezkedünk el. Éppen ezért valamilyen mértékben számíthatunk az önkormányzati támogatásokra, viszont a működésünkhöz szükség van a pályázásra, a szülői hozzájárulásra, illetve az adományokra is. Ha valaki szívvel-lélekkel és jól szeretné ezt csinálni, akkor ezzel kel és ezzel fekszik. Szerencsére minden évet sikeresen tudtunk zárni, de négy évvel ezelőttig a január aggódással teli hónap volt, méghozzá azért négy évvel ezelőttig, mert akkor került be tételként a felnőttnapközi az önkormányzati költségvetésbe — tudtuk meg az intézményvezetőtől.

A szervezet jelenleg három szolgáltatást végez, és ennek megfelelően van meghatározva a szakemberek és a munkatársak száma, mely ez esetben öt állandó és négy megbízásos szerződésű személyt tesz ki. A szállítói szolgálat és az eltérő fejlődésű gyermekek nevelését segítő szakszolgálat nem működésiengedély-köteles, míg a felnőttnapközi az. A szállítói szolgálat keretében tudják megoldani a felhasználók szállítását, nemcsak Topolyáról járnak ugyanis a napközibe, hanem Zenta és Szabadka községéből is. A felnőttnapközibe államilag meghatározott, szám szerint tíz felhasználó járhat. Tizenhárom személy van a programban, de napi szinten nincsenek tíz felhasználónál többen. A napközi az előírás szerint napi nyolc órában 7-től 15 óráig dolgozik, és ez alatt az idő alatt a csoporttagok számára két étkezésről gondoskodnak. A követelményrendszer alapján egy gyógypedagógus és két ápoló foglalkozik a felhasználókkal.

Huber Varmuzsa Anikó tizenkilenc éve dolgozik gyógypedagógusként a Bethesdában. Elmondta, hogy a napközi programját előre meg kell határozni, ki kell dolgozni.

— Mindennap más típusú műhelymunkák folynak, a többi közt zeneterápia, kreatív és irodalmi műhely, kertészkedés, önállósítási műhely, sportfoglalkozások töltik ki a hetet. A napi beosztás az ő igényeik szerint van kialakítva. A délelőtt a műhelymunkáké, majd ebéd, egy kis pihenés következik, és egyéni vagy csoportos foglalkozással zárjuk a napot. Igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy kimehessünk a közösségbe, részt vegyünk olyan programokban, ahol tudjuk képviselni azt az eszmét, hogy a fogyatékos emberek is a közösség tagjai. Nagyon szeretünk elmenni más, hasonló típusú intézményekbe. Több évtizedes barátságok alakultak ki. Valentin-napon például Szenttamásra látogatunk, ahol már korábbról „szerelmek” is szövődtek, és nagy az izgalom az újabb találkozás előtt. Ezek azok az élmények, amelyek mindent felülírnak. Gondolunk az ünnepkörökre is, természetesen ezeket is megéljük együtt. Nagy kedvencek a kézműves-foglalkozások, most éppen a farsangi jelmezeket csináljuk egy hónapja, mert a farsangi mulatságra készülünk. Fontos szem előtt tartani, hogy felnőtt emberekről van szó, ezért a tartalmak is hozzájuk vannak igazítva, és a döntéshozataltól kezdve egészen a kivitelezésig be vannak vonva a munkába. Nagy családként működünk.

Az eltérő fejlődésű gyermekek nevelését segítő szakszolgálatra nagy szükség van Vajdaságban, és ezt az is bizonyítja, hogy jelenleg több mint ötven gyermekkel foglalkoznak, de akkora az érdeklődés, hogy már csaknem négyszáz gyermek fordult meg a Bethesdában.

— 2010-ben kezdett el működni a szakszolgálat, abban az évben két-három gyermek gyógypedagógiai fejlesztésével foglalkoztunk, majd egy pályázat megnyerésével sikerült az észak-bácskai körzet kiváló szakembereit alkalmazni, akik csapatként vizsgálják meg a gyermekeket. A szakembereink folyamatosan képzik magukat, és ki kell emelnem, hogy Vajdaságban kizárólag nálunk található TSMT-torna a mozgásterapeutánknak köszönhetően. A szakszolgálatunk, mely kétnyelvű, óriásivá nőtt, hiszen Vajdaság egész területéről jönnek hozzánk — mondta el Cipó Rózsa.

A gyógypedagógus szerint nagy gond az országban a hosszú várakozás, ezért sok szülő kénytelen Magyarországra vinni a gyermekét, hogy mielőbb kiderüljön, mi a baj, és elkezdődhessen a fejlesztés.

— A nap második felében működik ez a szakszolgálat, egészen este 8 óráig, de kapacitásunk sajnos korlátozott, már nem tudunk több gyermekkel foglalkozni. Mindenkit elfogadunk, megvizsgálunk, tanácsot adunk a szülőknek, de máshova kell küldenünk őket.

A Bethesda Szeretetszolgálatot sok cég és magánember segíti, viszont mindig nyitott a támogatásra, akár pénzösszegről, akár tisztítószerekről, fejlesztőeszközökről, illetve más jellegű adományról van szó. Az intézmény vezetője elmondta, nagy vágyuk lecserélni a tizenhárom éves gépjárművet, mellyel a szállítói szolgálatot végzik.

— Szeretnénk lecserélni az autót, mert már nagyon sokat dolgozott értünk, emellett a kisebb tervek között szerepel egy pagoda megépítése is. Úgy gondolom, hogy a húsz év alatt magasra tettük a lécet a minőségi szolgáltatásokat illetően, és ebből nem szeretnénk alább adni a jövőben sem, hiszen a minőség és a szakmaiság az, ami életben tudja tartani a Bethesdát. A mai világban nagy dolog megtartani és ezen a szinten működtetni azt, amink van. Óvatosan álmodunk. Egy értelmi fogyatékos populációval foglalkozó intézmény álma az, hogy egész életívet átfogó szolgáltatási rendszert tudjon nyújtani a községben élő érintetteknek. Ez csak a nagyvárosokban tud megvalósulni, viszont amire még óriási szükség lenne, és létrejöhet, az a gyermeknapközi megnyitása. Vannak olyan sérült gyermekek, akik nem az oktatási rendszerbe valók, vagy azt kiegészítve, nálunk megfelelő ellátást és fejlesztést kapnának. Erre égetően nagy szükség lenne.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..