home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
48 órás színpadi jelenlét
Gyurkovics Virág
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám

Az idén is rekordszámú színjátszó csoport jelentkezett a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára, mely immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre -- közölte Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa a március 7-én, a Népkörben megtartott sajtótájékoztatón. A...

Az idén is rekordszámú színjátszó csoport jelentkezett a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára, mely immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre -- közölte Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa a március 7-én, a Népkörben megtartott sajtótájékoztatón.
Az idei találkozót március 23-a és április 1-je között szervezik meg, helyszíne a bánsági Torda lesz. Egész Vajdaság területéről tizennyolc település tizennyolc amatőr színjátszó csoportja vesz részt a megmérettetésen, ebből négy -- a többi között a házigazda színjátszó csoport is -- az elmúlt évben alakult meg. A találkozón mintegy 350 fellépő lesz, összesen 22 órát töltenek majd színpadon, illetve további 26 órát vesz majd igénybe a színpadra való fel- és lepakolás, ami a kilencnapos játékprogram alatt 48 órás színpadi jelenlétet eredményez. A csapatok felnőtt, gyermek és vegyes korcsoportban jelentkezhettek. A közönség a műfajok tekintetében is változatos programra számíthat. Az előadások között bohózat, dráma, komédia, musical, tragikus szatírjáték és vígjáték lesz. A szakmai zsűriben Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja, valamint Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője lesz, aki tordai származású. Az ünnepélyes díjátadó gálaműsorra április 1-jén, 18 órakor kerül sor. A szemlének továbbra is két fődíja lesz. A Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, a Bambach Róbert-díj pedig a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért jár. Ezenkívül Garay Béla-díjjal a közösségteremtő tevékenységet, Szilágyi László-díjjal a legjobb férfi főszereplőt, Ferenczy Ibolya-díjjal a legjobb női főszereplőt, Nagy István-díjjal a legjobb férfi mellékszereplőt, Magyari Piri-díjjal a legjobb női mellékszereplőt, Szántó Róbert-díjjal pedig a legszebb színpadi beszédet jutalmazzák.
A vetélkedőnek az idén több különdíja is lesz. A Magyar Nemzeti Tanács különdíja az általuk választott színjátszó csoport számára egy vajdasági magyar településre történő tájolást tesz lehetővé. A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíja pedig a találkozó egyik díjnyertes előadásának vendégjátékát foglalja magában a délvidéki magyar színjátszás napjához kötődően. További különdíjak a Hét Nap hetilap, a Magyar Szó napilap, a Képes Ifjúság ifjúsági hetilap egyéves előfizetése, könyvcsomag-különdíj a zEtna Kiadó jóvoltából, de különdíjat biztosít a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is.
Ahogyan már megszokhattuk, a gálaesten az amatőr társulatok játékának sorát a hivatásos színházak ajándék előadása zárja. Az Újvidéki Színház vendégelőadásában Szerbhorvát György: De ki viszi haza a biciklit? című monodrámáját láthatja a közönség Krizsán Szilvia alakításában.
Arról, hogy a legkisebbek se unatkozzanak a találkozó idején, szakmai programok szervezésével gondoskodnak. Mint Raffai Ágnes, a VMMI szakmunkatársa elmondta, fontosnak tartják, hogy a gyerekek tudatosan nézzék végig az előadásokat, értő szemmel fogadják be a látottakat. A gyerekek műhelymunkákon tehetik majd fel kérdéseiket, és drámajátékokat is játszanak majd -- így talán könnyebben válik számukra szerethetővé a színjátszás.
Ötödik éve fog megjelenni a Súgó, a találkozó szín- és hírlapja, mely a helyi általános iskolások bevonásával íródik majd, és mindennap száz példányban kerül terjesztésre, de a VMMI honlapján is nyomon követhető lesz.
A találkozón négy újonnan alakult csoport is indul. Létrejöttükben a VMMI és a VMMSZ játszott nagy szerepet. A két intézmény szakmai munkatársai a településektől csak a szándékot és a jelentkezést várják, a továbbiakban minden szakmai segítséget megadnak az első próbától a közösségépítő munkán keresztül egészen a közönségszervezésig.
A találkozó lebonyolításában nagy szerepet vállalnak a házigazdák is. Rozsi Adrienn, a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület programszervezője elmondta, rendkívül örülnek annak, hogy a színészet visszatér a faluba, Tordán ugyanis régi hagyománya van a színjátszásnak, az utóbbi években azonban csak néptánccal foglalkoztak az egyesületben. Szarka Edit, Begaszentgyörgy község oktatási és kulturális központjának igazgatónője is sokat tett annak érdekében, hogy a találkozót a kellő színvonalon rendezhessék meg. A község buszok indításával segít a közönségszervezésben. Ahogyan az igazgatónő fogalmazott, a magyarok a szórványban is éhesek a kultúrára, ezért bizonyára nagy élményt nyújt számukra, ha részt vehetnek a közeli település nagyszabású rendezvényén.
Sutus Áron elmondta, a szervező VMMI és VMMSZ az anyagi keretektől függően minden évben megpróbál valamilyen fejlesztést véghez vinni a vendéglátó településen. Két éve Szilágyin lecserélték a székeket és a színpaddeszkákon is javításokat végeztek. Tavaly Péterrévén a színpadi függönyt cserélték. Tordán szintén a függöny cseréjére kerítenek sort, valamint a községi támogatásoknak köszönhetően egy komoly fénypad fejlesztése is megvalósítható lesz, ami a későbbiekben jó szolgálatot tehet majd az egész községnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..